Lart

Semundja e lëkures “Vitiligo”

Vitiligo është një lloj çrregullimi i lëkurës. Ajo prodhon arna të bardha në lëkurën tuaj. Kjo ndodhë kryesisht në zonat që janë të ekspozuara ndaj diellit. Kjo e përfshinë fytyrën, qafën, krahët, duart, këmbët dhe shputat. Mund të ndikojë në gojën, hundën dhe sytë. Ajo gjithashtu mund të ndikojë në pjesë të paekspozuara, si organet gjenitale. Njerëzit e çdo moshe dhe race mund të marrin vitiligo.

VitiligoSimptomat e Vitiligo

Shenja kryesore e vitiligos është arna e bardhë e lëkurës. Është e zakonshme që të keni arna që janë simetrike në të dyja anët e trupit tuaj. Ose mund të keni arna të bardha në vetëm njërën anë të trupit tuaj. Vitiligo mund ose nuk mund të përhapet me kalimin e kohës.

Simptoma të tjera të Vitiligo mund të përfshijnë:

 • Qime të bardha të lëkurës ku lëkura juaj është e bardhë
 • Fillimi i hershëm i flokëve gri apo të bardha në kokë (më pak se 35 vjeç)
 • Vetullat e bardha, qerpikët, apo mjekra
 • Arna të bardha në gojën tuaj (kryesisht në njerëz që kanë ngjyrë të errët të lëkurës).

Çfarë e shkakton Vitiligon?

Vitiligo ndodh kur qelizat e lëkurës që prodhojnë pigment (ngjyrë) vdesin. Ajo shkakton arna të bardha në zonat e lëkurës suaj. Nuk ka asnjë shkak të saktë të asaj që vret qelizat e lëkurës. Shumica e mjekëve besojnë se kjo është shkaktuar nga gjenetika. Njerëzit që kanë një çrregullim autoimun mund të jenë në rrezik të rritjes së vitiligos. Një shembull i kësaj është hipertiroidea. Ju gjithashtu mund të trashëgoni vitiligo nga prindërit tuaj.

Si diagnostifikohet Vitiligo?

Vizitoni mjekun tuaj nëse mendoni se keni vitiligo. Ai do të bëjë një analizë fizike dhe do të shqyrtojë simptomat tuaja. Ai do të pyes për shëndetin tuaj dhe historinë e familjes. Mjeku juaj mund të bëjë një biopsi në lëkurën tuaj. Kjo përbëhet nga dërgimi i një mostre të qelizave të lëkurës në një laborator për të parë qelizat. Ai mund të konfirmojë sëmundjen nëse qelizat tuaja nuk kanë melanocite, të cilat prodhojnë pigment. Mjeku juaj gjithashtu mund të bëjë një test të gjakut. Kjo mund të kontrollojë praninë e një çrregullimi autoimun.

 

A mund të parandalohet apo evitohet Vitiligo?

Është e vështirë për të shmangur ose për të hequr vitiligo, meqë shkaku është i panjohur. Megjithatë, duhet të kujdeseni për lëkurën tuaj për ta mbrojtur atë nga dielli. Kjo përfshin përdorimin e SPF dhe mbulimin. Ju duhet të kufizoni ekspozimin e diellit (si natyrorë ashtu edhe artificialë).

 

Trajtimi i Vitiligos

Ka mundësi trajtimi për vitiligo. Ato varen nga sa e rëndë është gjendja juaj. Kjo përfshin madhësinë, vendndodhjen dhe numrin e arnave të bardha. Qëllimi i trajtimit është kryesisht kozmetik. Shumica e njerëzve e bëjnë këtë për të përmirësuar pamjen e tyre dhe për t’u ndjerë më mirë për veten e tyre.

Format mjekësore të trajtimit kërkojnë kohë. Nuk është e garantuar të funksionojë, edhe pse mund të jetë e përhershme. Gjithashtu nuk parandalon arna të reja të bardha.

 • Aktuale: Kjo përfshinë aplikimin e një kremi ​​për arna të bardha. Ajo përmban kortikosteroide. Kremi i ditës mund të kthejë ngjyrën, ose pigmentin, në arna të bardha. Mund të mos kthehet në ngjyrë të plotë, në varësi të tonit natyral të lëkurës. Efektet anësore të mundshme përfshijnë linjat e lëkurës, rrudhat ose tkurrje.
 • Repigmentimi: Ky është një lloj terapi drite. Psoralen është një kimikate që rinon lëkurën tuaj. Ju mund të merrni pilula me gojë ose të aplikoni krem ​​në lëkurën tuaj. Pastaj, ju merrni ekspozimin e monitoruar ndaj rrezatimit ultravjollcë A (RUA).Psoralen dhe RUA reagojnë për të stimuluar qelizat e reja të lëkurës. Qëllimi është kthimi i ngjyrës në arna të bardha. Ky lloj trajtimi ka shumë efekte anësore. Psoraleni mund të shkaktojë të përziera, të vjella, kruajtje, skuqje të lëkurës, ose rritje të parregullt të flokëve. Ekspozimi mund të shkaktojë djegie nga dielli ose hiperpegmantimi (shumë ngjyra). Ajo gjithashtu mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës.
 • Depigmentimi: Ky trajtim është më i zakonshmi për njerëzit që kanë arna të bardha në më shumë se 50% të trupit të tyre. Ajo përfshin ngjyrosjen, ose venitje, toni natyrali i lëkurës tuaj të përputhen me arna tuaj të bardhë. Trajtimi konsiston në aplikimin e kremës në lëkurën tuaj 1 deri në 2 herë në ditë. Ju mund ta bëni këtë derisa e gjithë lëkura juaj të ketë ngjyrë të ngjashme. Efekti kryesor anësor është lëkura e fryrë, e njohur si ekzemë. Simptomat janë skuqje, kruarje dhe lëkurë të thatë.
 • Përveç mundësive mjekësore, ju mund të përdorni kozmetikë për të mbuluar lëkurën tuaj. Kjo përfshin përbërjen, kremrat, ngjyrat, ose vetë-rrezitje kremra.

Të jetosh me Vitiligo

Vitiligo nuk është fizikisht i dëmshëm, por mund të ketë efekte emocionale dhe mendore. Bisedoni me mjekun tuaj për t’u bashkuar me një grup mbështetës ose për t’u këshilluar. Kjo mund t’ju ndihmojë të përballoni dhe menaxhoni depresionin e mundshëm.

Keni kujdes për ekspozimin e lëkurës suaj në diell. Arna juaj e bardhë është tepër e ndjeshme sepse qelizat e lëkurës janë të vdekura. Pjesë të tjera të trupit tuaj mund të bëhen të ndjeshme ndaj diellit me trajtim. Ekspozimi i diellit mund të rrisë kontrastin midis ngjyrave tuaja të lëkurës. Merrni kujdes për të zvogëluar rrezikun për djegien e diellit dhe kancerin e lëkurës. Përdorni një SPF të lartë që mbron nga UVA dhe UVB. Mos përdorni shtretër për rrezitje. Ata nuk do të ndihmojnë në rikthimin e ngjyrës në arna të bardha.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Pasi të kem vitiligo, a mund të përhapet apo të përkeqësohet?
 • Cilat janë shanset që fëmijët e mi do të marrin vitiligo?
 • A ka kozmetikë të caktuar që ju rekomandoni për ngjyrën e lëkurës sime?
 • A ka ndonjë grup mbështetës që ju rekomandoni?
 • A kam nevojë për shqyrtim të vazhdueshëm për të kontrolluar për çrregullime autoimune?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com