Lart

Zgjebja: Simptomat, Diagnostifikimi, Trajtimi

Zgjebja është një gjendje ngjitëse e lëkurës e shkaktuar nga larva të vogla që futen në lëkurë.

Simptoma kryesore e zgjebës është kruajtja intensive që është më keq gjatë natës. Ajo gjithashtu shkakton një skuqje të lëkurës në zonat ku acarohen.

Larvat zgjebe

Insektet e zgjebës quhen Sarcoptes scabiei. Ata ushqehen duke përdorur gojën dhe këmbët e parë për të gërmuar në shtresën e jashtme të lëkurës (epidermë), ku vendosin vezët.

Pas 3 deri në 4 ditë, vezët çelin dhe lëvizin në sipërfaqen e lëkurës, ku piqen në të rritur.

Zgjebet gjenden në vendet e ngrohta, të tilla si palosjet e lëkurës, midis gishtërinjve, nën thonjtë, ose rreth rrudhave të vitheve ose gjirit. Ata gjithashtu mund të fshihen nën shiritat e orës, byzylykët ose unazat.

Si përhapet zgjebja?

Zgjebja zakonisht përhapet gjatë periudhave të zgjatura të kontaktit lëkurë me lëkurë me një person të infektuar, ose përmes kontaktit seksual.

Eshtë gjithashtu e mundur, por e rrallë, që zgjebja të transmetohet duke ndarë veshje, peshqirë dhe shtrat me dikë që është i infektuar.

Mund të duhen deri në 8 javë që simptomat e zgjebës të shfaqen pas infeksionit fillestar. Kjo është e njohur si periudha e inkubacionit.

Trajtimi i zgjebes

Vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse mendoni se keni zgjebe. Zakonisht nuk është një gjendje e rëndë, por duhet të trajtohet.

2 trajtimet më të përdorura për zgjebën janë krem permethrin dhe locion malathion (emri i markës Derbac M). Të dy ilaçet përmbajnë insekticide që vrasin larven e zgjebes.

Krem Permethrin 5% zakonisht rekomandohet si trajtimi i parë. Locion Malathion 0.5% përdoret nëse permethrin është joefektiv.

Nëse partneri juaj është diagnostikuar me zgjebe gjenitale, për të shmangur ri-infektimin duhet të vizitoni klinikën tuaj më të afërt të shëndetit seksual në mënyrë që të mund të kontrolloheni dhe, nëse është e nevojshme, të mjekoheni.

Shmangni seksin dhe format e tjera të kontaktit të ngushtë trupor derisa të dy ju dhe partneri juaj të keni përfunduar kursin e plotë të trajtimit.

Ndërlikimet e zgjebës

Zgjebja ndonjëherë mund të çojë në një infeksion dytësor të lëkurës nëse lëkura juaj irritohet dhe pezmatohet nga kruajtja e tepërt.

Zgjebja me kore është një formë e rrallë, por më e rëndë e zgjebës, ku një numër i madh i larvave janë në lëkurë. Kjo mund të zhvillohet tek njerëzit e moshuar dhe ata me një imunitet të ulur.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com