Lart

Lëndimi i trurit – nga simptomat te parandalimi, gjithçka që duhet të dini

Lëndimet traumatike të trurit mund të shkaktojnë paaftësi të përhershme dhe po ashtu të çojnë edhe në vdekje.

Prandaj, është nevoja për t’i identifikuar ato në kohën e duhur dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës, tha mjeku inidian Tushau Prasad.

Një dëmtim traumatik i trurit mund të jetë rezultat i një goditjeje të dhunshme në kokë. Dikush mund ta pasojë edhe për shkak të një rënieje. Rënia nga shtrati ose shkallët gjithashtu mund ta shkaktojë atë, kryesisht te të moshuarit dhe fëmijët.

Faktorë të tjerë përfshijnë aksidente rrugore si përplasjet me makina, motoçikleta ose biçikleta, dhunë, lëndime sportive për shkak të boksit, futbollit dhe sporteve të tjera me ndikim të lartë ose ekstrem.

“Një dëmtim i lehtë traumatik i trurit mund të prekë qelizat e trurit në baza të përkohshme. Por, një dëmtim serioz mund të rezultojë në mavijosje, grisje të indeve, gjakderdhje dhe dëmtim të trurit që përfundimisht çon në humbjen e jetës”, tha dr. Prasad.

Dikush mund të shfaqë një gamë të gjerë shenjash fizike dhe psikologjike menjëherë ose edhe pas disa javësh.

Disa nga simptomat fizike përfshijnë dhimbje koke famëkeqe, probleme me të folurin, paaftësi për të balancuar ecjen, marramendje, të vjella dhe madje edhe lodhje. Simptomat shqisore përfshijnë shikimin e paqartë, zhurmën në veshë dhe ndjeshmërinë ndaj dritës.

Simptoma njohëse, psikologjike dhe të sjelljes si konfuzioni, mjegulla e trurit, çorientimi, humbja e vetëdijes, të folurit e paqartë, agjitacioni, luhatjet e humorit, depresioni, ankthi, humbja e kujtesës, vështirësia në gjumë, ënjtja e trurit, konvulsione ose konvulsione, humbja e koordinimit, dhe gjithashtu mund të ketë dobësi ose mpirje në gishtat e duarve dhe këmbëve.

Duhet të shkoni menjëherë te mjeku kur të vini re këto simptoma pas një dëmtimi traumatik.

Këshilla për të parandaluar një dëmtim traumatik të trurit: Vendosni rripin e sigurimit gjatë drejtimit të një makine për të shmangur aksidentet dhe dëmtimet e trurit, shmangni drejtimin e automjetit nën ndikimin e alkoolit, përdorni helmetë gjatë vozitjes me motoçikletë ose biçikletë, hiqni qilimat që mund të çojnë në rënie dhe lëndime, përdorni parmakë në të dy anët e shkallëve, përmirësoni ndriçimin në shtëpi, shkoni për kontrolle të rregullta të syve si dhe shmangni dyshemetë e lagura dhe të rrëshqitshme.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com