Lart

Bakterie E. koli: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

E. Koli është term i shkurtër për Escherichia coli-n, bakterie që gjenden në ushqim dhe në mjedis. E. koli shkakton dhimbje të rënda dhe diarre. Këto baktere janë shkaku kryesor i diarresë të përgjakshme. Simptomat janë më të këqija tek fëmijët dhe të moshuarit, dhe sidomos tek njerëzit që kanë ndonjë sëmundje tjetër. Infeksioni E. koli është më i zakonshëm gjatë muajve të verës dhe në shtetet e veriut.

Bakterie E. koli

 

Simptomat e infeksionit me E. koli

Simptomat mund të fillojnë nga 1-10 ditë pas ekspozimit ndaj bakterit. Shenja e parë është dhimbje të rënda të barkut që fillojnë papritmas. Pas disa orësh fillon diarreja e holluar. Diarrea shkakton që trupi juaj të humb lëngjet dhe elektrolitët (dehidratim). Kjo ju bën të ndiheni të sëmurë dhe të lodhur. Diarreja e holluar zgjatë rreth një ditë dhe pastaj mund të ndryshojë në copa të kuqe të ndritshme të përgjakshme. Infeksioni bën plagë në zorrë, kështu fecesi bëhet i përgjakshëm. Diarrea e përgjakshme mund të zgjasë 2 deri në 5 ditë.

Ju mund të keni nevojë të kryeni nevojën e madhe deri në 10 herë në ditë. Disa njerëz thonë se jashteqitja e tyre është “i gjithi gjak dhe jo fekal”. Mund të keni temperaturë të moderuar ose fare. Ju gjithashtu mund të keni të përziera ose të vjella. Nëse keni ndonjë nga këto simptoma – diarre të lëngshme, të përgjakshme, dhimbje, temperaturë, vjellje ose të përziera – përpiquni të kontrolloheni menjëherë tek mjeku juaj.

 

A ka ndonjë komplikacion nga infeksioni me E. koli?

Një ndërlikim i pazakontë, por i rëndë quhet sindromi hemolitik uremik. Njerëzit me këtë problem marrin anemi hemolitike (që është një numër i vogël i qelizave të kuqe të gjakut), trombocitopeni (që është një numër i vogël i trombociteve) dhe dështim të veshkave. Sëmundja uremike hemolitike është më e zakonshme tek fëmijët. Kjo mund të shkaktojë dështim akut renal tek fëmijët. Ky problem fillon rreth 5 deri 10 ditë pas fillimit të diarresë. Njerëzit me këtë problem duhet të shkojnë në spital për kujdes mjekësor.

Çfarë shkakton infeksionin E. koli?

Shumica e infeksioneve E. koli vijnë nga:

 • Ngrënia e biftekut të papjekur mirë (brenda enda ka ngjyrë të kuqe)
 • Pirja e ujit të ndotur (të papastër)
 • Pirja e qumështit të papërpunuar
 • Puna me bagëtinë
 • Ngrënia e ushqimit të kontaminuar me feces të kafshëve (siç janë perimet)

 

Viçi i shëndetshëm dhe kafshët që prodhojnë qumësht mund të mbajnë bakteren E. koli në zorrët e tyre. Mishi mund të kontaminohet me embrion gjatë procesit të therjes. Kur mishi grihet, bakteret e E. koli përziehen në të gjithë mishin.

Mënyra më e zakonshme për të marrë këtë infeksion është duke ngrënë ushqim të kontaminuar. Ju mund të infektoheni me embrion E. koli nëse nuk gatuani në temperaturë të lartë ose nëse nuk e gatuani atë mjaftueshëm. Kur hani mish të papjekur, mikrobet shkojnë në stomak dhe zorrë.

Embrioni gjithashtu mund të kalojë nga personi në person në qendrat e kujdesit ditor dhe shtëpitë e pleqve. Nëse e keni këtë infeksion dhe nuk i lani duart mirë me sapun pas shkuarjes në banjo, ju mund t’a barti embrionin tek njerëzit e tjerë kur prekni gjëra, veçanërisht ushqimin.

Njerëzit të cilët janë të infektuar me E. koli janë shumë kontaminues. Fëmijët nuk duhet të shkojnë në qendër ditore për kujdes derisa të kenë 2 rezultate të njëpasnjëshmë negative të pranisë së bakterit (prova se infeksioni është zhdukur). Njerëzit e moshuar në shtëpi pleqsh duhet të qëndrojnë në shtrat derisa 2 analiza të jenë negative.

Si diagnostikohet infeksioni E. koli?

Diagnoza bëhet duke gjetur E. koli në feces. Nëse keni diarre të përgjakshme, vizitoni mjekun tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Mjeku juaj do të bëjë një analizë për të gjetur nëse keni E. koli në zorrët tuaja. Kultura duhet të merret në 48 orët e para pas fillimit të diarresë të përgjakshme.

A mund të parandalohet apo shmanget infeksioni me E. koli?

Ju mund të ndihmoni në parandalimin e këtij infeksioni duke e trajtuar dhe gatuar mishin në mënyrë të sigurt. Për mbrojtjen tuaj, ndiqni këto rregulla:

 • Lani duart me kujdes me sapun para se të filloni gatimin.
 • Gatuani mishin e bluar derisa të mos duket më ngjyra e kuqe e tij.
 • Mos shijoni copa të vogla të mishit përderisa është duke u gatuar.
 • Mos vendosni mishin e gatuar në pjatën ku ka qenë mishi i papërgatitur.
 • Gatuani mishin  në të paktën 70°C.
 • Shkrini mishin në frigorifer ose në mikrovalë. Mos e lini mishin në lavaman për t’u shkrirë.
 • Mbani mishin e pagatuar dhe atë të shpëzëve të ndarë nga ushqime të tjera. Përdorni ujë të ngrohtë dhe sapun për të larë bordet për prerje dhe enët nëse mishi i papërpunuar dhe shpezët kanë prekur ato.
 • Mos pini qumësht të papërpunuar.
 • Mbani ushqimin në frigorifer ose të ngrirë.
 • Mbani ushqimin e nxehtë të nxehtë dhe ushqimin e ftohtë të ftohtë
 • Lani të gjitha frutat dhe perimet, veçanërisht nëse hahen  të papërpunuara.
 • Mbajini në frigorifer mbetjet e ushqimit ose hudhini ato.

 

Njerëzit me diarre duhet t’i lajnë duart me kujdes dhe shpesh, duke përdorur ujë të ngrohtë dhe sapun, dhe për të paktën 30 sekonda. Njerëzit të cilët punojnë në qendrat e kujdesit ditor dhe shtëpitë për të moshuarit duhet të lajnë duart shpesh.

Në restorante, gjithmonë porositni mish që është  gatuar mirë në mënyrë që nuk ka mbetje të ngjyrës së kuqe.

Trajtimi i infeksionit E. koli

Nuk ka trajtim të veçantë, përveçse duhet pirë shumë ujë dhe të shikoni nëse keni komplikime. Mos merrni ilaçe për të ndaluar diarrenë, përveç nëse mjeku juaj ju thotë. Ky ilaç do të jetë efikas në largimin e E.koli nga zorrët. Nëse jeni seriozisht të dehidruar, mund të keni nevojë të shkoni në spital për të marr lëngje në vena me IV.

Të jetosh me infeksion E. koli

Ndërsa po menaxhoni E. kolin në shtëpi, pushoni shumë në krevat. Pushimi shpejton shërimin. Pini lëngje të pastra dhe shmangni pijet që kanë kafeinë ose alkool. Kur ndiheni që jeni në gjendje të hani, filloni ngadalë. Provoni disa grimcësira ose toste. Nëse ndiheni mirë, filloni të shtoni ushqime të tjera, por asgjë që është shumë e lartë në fibra, të paktën për një kohë. Shumica e njerëzve do të jenë më mirë në 6 deri në 8 ditë.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Si mund t’a di se çfarë ka shkaktuar infeksionin E. koli?
 • Si mund ta gatuaj me siguri mishin për të parandaluar infeksionin E. koli?
 • Cilat janë mënyra të tjera përveç mishit të kuq që mund të shkaktojë infeksion E. koli?
 • Nëse unë mendoj se kam E. koli, çfarë duhet të bëj dhe kur duhet t’ju telefonoj?
 • Si mund të parandaloj dehidratimin nëse kam infeksion E. koli?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com