Lart

Çfarë është Ileus?

Çfarë është Ileus?

Ileus njihet ndryshe si ngatërrimi, bllokimi ose lidhja e zorrëve.

Ushqimet që hani kanë një rrugë të gjatë për të udhëtuar para se të treten ose sekretohen plotësisht.

Zorrët e përfundojnë këtë detyrë duke lëvizur në një lëvizje të ngjashme me valën. Të njohur si peristaltikë, këto tkurrje të muskujve lëvizin përpara ushqimit të tretur. Sidoqoftë, nëse diçka e tillë si problemet e muskujve ose nervave, ngadalëson ose bllokon këtë lëvizje, rezultati mund të jetë një bllokim në zorrët tuaja.

Ileus është termi mjekësor për këtë mungesë lëvizje diku në zorrë që çon në një ngatërrim, grumbullim dhe bllokim të mundshëm të materialit ushqimor. Ileus mund të çojë në një bllokim të zorrëve. Kjo do të thotë që asnjë material ushqimor, gaz ose lëngje nuk mund të kalojë.

Mund të ndodhë si efekt anësor pas operacionit. Sidoqoftë, ka edhe shkaqe të tjera të kësaj gjendjeje. Ileus është një shqetësim serioz. Por njerëzit shpesh nuk e dinë që ushqimi po grumbullohet në zorrët e tyre dhe vazhdojnë të hanë. Kjo shtyn gjithnjë e më shumë materiale drejt grumbullimit. Pa trajtim, ileusi mund të shpojë ose copëtojë zorrën. Kjo bën që përmbajtja e zorrëve – të cilat kanë nivele të larta bakteresh – të rrjedhin në zonat e zgavrës brenda trupit tuaj. Kjo mund të jetë vdekjeprurëse. Nëse ndodheni në një situatë të tillë, është e rëndësishme të paraqiteni në spital sa më shpejt të jetë e mundur.

Simptomat:

• Ngërçet e barkut

• Humbje oreksi

• Ndjesia e fryrjes në bark

• Kapsllëku

• Pamundësia për të kaluar gazin

• Enjtje stomaku

• Të përziera

• Të vjella, veçanërisht të vjella me përmbajtje të ngjashme me jashtëqitjen

Simptomat gastrointestinale janë shenjat më të zakonshme të ileusit. Stomaku dhe zorrët tuaja do të fillojnë të mbushen me gaz që nuk mund të kalojë rektumin. Kjo bën që barku të marrë një pamje të ngushtë dhe të fryrë. Nëse i përjetoni këto simptoma, veçanërisht pas operacionit, është e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Diagnoza:

• Rrezet X të barkut

• Rrezet X Barium

Nëse një i mitur është me të vjella, mjekët përdorin rrezet X të barkut për të kërkuar bllokimin. Rrezet X gjithashtu bëhen pasi bariumi është vendosur në rektumin e foshnjës (të quajtur klizmë barium) ose pasi është gëlltitur nga foshnja. Bariumi duket i bardhë në rrezet X dhe përshkruan traktin e tretjes, duke treguar konturet dhe muret e ezofagut, stomakut dhe zorrëve të holla. Rrezet X Barium mund të ndihmojnë mjekët të shohin nëse zorrët janë në një pozicion anormal.

Shumica e faktorëve të rrezikut të shoqëruar me ileus nuk janë të parandalueshme. Shembujt përfshijnë një dëmtim ose sëmundje kronike. Nëse do te kryeni një ndërhyrje në zonën e barkut, duhet të merreni parasysh mundësinë për shfaqjen e ileusit.

Trajtimi

Kirurgji emergjente.

Trajtimi i ngatërrimit të zorrëve, duke përfshirë lëngjet e dhëna nga vena (intravenoze) dhe kirurgji të menjëherëshme.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com