Lart

Diarreja e Udhëtarit: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Njerëzit marrin diarre të udhëtarit duke ngrënë ushqim dhe ujë të pijshëm që përmbajnë mikrobe. Njerëzit mund ta marrin këtë sëmundje në zona ku uji i pijshëm nuk është i pastër.

Njerëzit që jetojnë në këto zona pinë ujë të pijshëm që përmban këto mikrobe, por nuk marrin diarre. Kjo është për shkak se trupat e tyre janë mësuar me këto mikrobe. Në të njëjtën mënyrë, gatuesit dhe përpunuesit e ushqimit mund të kenë mikrobet që shkaktojnë diarre të udhëtarëve në duart e tyre, por ata nuk sëmuren. Kur njerëzit udhëtojnë në një vend të ri, ata kanë më shumë gjasa të sëmuren, sepse u mungojnë antitrupat mbrojtës (agjentët që luftojnë kundër infeksionit në gjak) që sulmojnë këto mikrobe.

Diarreja e Udhëtarit

Si mund ta di nëse kam diarre të udhëtarit?

Ju mund të keni diarre udhëtari nëse keni të paktën 3 jashtëqitje të holla brenda 24 orëve. Ju gjithashtu mund të keni një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme:

 • Ethe
 • Të vjella
 • Dhimbje stomaku
 • Jashtëqitje me gjak

Si trajtohet diarreja e udhëtarit?

Edhe nëse nuk e trajtoni diarren e udhëtarit, zakonisht do të largohet në 4 deri në 5 ditë. Ju duhet të pini shumë lëngje për të zëvendësuar lëngjet e humbura për shkak të diarresë. Marrja e ilaçeve për trajtimin e diarresë së udhëtarit mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë shumë më shpejt. Shpesh trajtohet me antibiotikë (ilaçe që vrasin bakteret).

Për të marrë antibiotikë, keni nevojë për recetë mjeku. Ju gjithashtu mund të merrni një ilaç të quajtur loperamide (emri i markës: Imodium). Megjithatë, nëse keni diarre të përgjakshme, ju nuk duhet ta merrni këtë ilaç pa marrjen e një antibiotiku.Fëmijët, gratë shtatzëna, të moshuarit dhe njerëzit e tjerë që dehidratohen lehtë duhet të pijnë lëngje rehidratuese.

Lëngjet e rehidratimit ndihmojnë në zëvendësimin e lëngjeve që humbni ndërsa jeni i sëmurë. Ju mund të blini pako të kripërave rehidratuese (për t’u përzier me ujë të paster) në dyqane ose farmaci.

 

Kur duhet ta kontaktoj mjekun tim?

 • Nëse fëmija juaj ka temperaturë më të lartë se 38.8 ° C, është dehidruar, ka gjak në jashtëqitje  ose vjellë disa herë, ai ose ajo duhet të vizitojë menjëherë një mjek.
 • Nëse trajtimi i diarresë nuk ju ndihmon të ndiheni më mirë, bisedoni me mjekun tuaj.

Si mund t’i shmangem diarres së udhëtarit?

Kur do të udhëtoni në një vend ku uji nuk eshtë i pastër, vizitoni mjekun tuaj 4 deri 6 javë para udhëtimit. Mjeku juaj mund t’ju japë disa ilaçe, të tilla si antibiotikë për t’ju mbrojtur nga sëmundjet gjatë kohës që jeni larg. Gjatë udhëtimit tuaj, kini kujdes për këto gjëra:

 • Mos pini ujë të pijshëm dhe mos e përdorni për të larë dhëmbët.
 • Mos pini ujë të ambalazhuar nëse vula në shishe është e prishur.
 • Mos përdorni akull nëse nuk jeni i sigurt se është bërë nga uji i pastër.
 • Mos pini qumësht ose hani produktet e qumështit të cilat nuk janë pasterizuar (ngrohur në një temperaturë që vret të gjitha mikrobet).
 • Mos hani fruta ose perime të papjekura nëse ato nuk janë të qëruara dhe nëse nuk i keni qëruar ju.
 • Mos hani sallatë frutash të prera.
 • Mos hani marula ose zarzavate të tjera të gjetheve (si spinaq).
 • Mos hani mish të pjekur, të gjallë (pak të gatuar) ose peshk.
 • Mos hani ushqim nga njerëz që e shesin në rrugë.
 • Uji i vluar do të vrasë mikrobet që shkaktojnë diarre, duke e bërë ujin të sigurt për të pirë. Vlojeni ujin për 1 minutë dhe lejo që të ftohet në temperaturën e dhomës (mos shtoni akull). Kur udhëtoni në lartësi të larta (6,562 metra ose më e lartë), vloni ujë për 3 minuta.

Diarreja e Udhëtarit

Çfarë është e sigurt për të ngrënë apo pirë?

Kur jeni në një vend ku mund të merrni diarre udhëtari, ndoshta është e sigurt të hani ose pini :

 • Pije joalkoolike të karbonizuara (të tilla si cola).
 • Pije të nxehtë, të tilla si çaj ose kafe.
 • Fruta të papërpunuara ose perime që mund të qërohen, për aq kohë sa ju jeni ai që i qëron ato.
 • Ushqim që është shërbyer i nxehtë.
 • Mish që është gatuar mirë.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A ka ilaqe që mund të marr për të parandaluar diarrën e udhëtarit?
 • A është diarrea e udhëtarit e zakonshme në vendin ku po udhëtoj?
 • Nëse marr diarre udhëtari, kë duhet të kontaktoj dhe kur?
 • A ka vaksina që duhet të bëj përpara udhëtimit tim?
 • Sa kohë duhet të vaksinohem para udhëtimit tim?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com