Lart

Intoleranca ndaj Laktozës

Intoleranca ndaj laktozës është gjendje që shkakton shqetësim në stomak. Kjo shkaktohet pasi që trupi juaj nuk e pëlqen sheqerin që gjendet në qumësht. Kjo përfshin të gjitha produktet e qumështit. Intoleranca ndaj laktozës është alergji e qumështit. Nuk është kërcënuese për jetën. Është një problem i zakonshëm.

Foshnjet kanë enzimin laktazë prandaj nuk janë intolerantë ndaj laktozës. Foshnjet e lindura para kohës ka mundësi që nuk e posedojnë këtë enzim. Mund të paraqitet për herë të parë te fëmijët në moshën 3 vjeçare.

Intoleranca ndaj laktozës

Simptomat e intolerancës ndaj laktozës

Simptomat përfshijnë:

 • Të përziera
 • Dhimbje të stomakut
 • Fryerje
 • Gazra
 • Diarre

Ju mund të dëgjoni zhurma gurgulluese në barkun tuaj.

 

Çfarë shkakton intolerancën ndaj laktozës?

Intoleranca ndaj laktozës shkaktohet nga mungesa e një enzimi. Quhet laktazë. Laktaza jeton në zorrën e vogël. Disa njerëz nuk e kanë atë për shkak të infeksionit, sëmundjes Celiake, sëmundjes së Kronit, sëmundjes së inflamacionit të zorrëve (IBD). Në raste të rralla është trashëguese.

 

Si diagnostikohet intoleranca ndaj laktozës?

“Sfida e qumështit” është mënyra më lehtë për të diagnostikuar intolerancën ndaj laktozës. Shmangni ngrënjen dhe pirjen e të gjitha produkteve të qumështit për disa ditë. Kjo përfshin qumështin, akulloren dhe djathin. Pini një gotë qumësht. Nëse keni probleme me stomakun pas një ore, ju me siguri jeni intolerantë ndaj laktozës. Nëse nuk jeni të sigurtë, vizitoni mjekun.

Mjeku juaj do t’iu bëjë pyetje për simptomat dhe historinë tuaj me produktet e qumështit. Nëse ai ose ajo është i pasigurtë, ka teste tjera, duke përfshirë:

 • Një test i gjakut për të testuar intolerancën ndaj laktozës ose të gjenit. Juve do t’iu kërkohet të pini një pije me laktozë në të. Dy orë më vonë merret gjaku juaj dhe do të dërgohet në laborator.
 • Test i frymëmarrjes së hidrogjenit. Kjo mund të bëhet në spital, laborator, ose në zyrën e mjekut tuaj. Juve do t’iu kërkohet të pini një pije që përmban laktozë. Pas 15 minutash, juve do t’iu kërkohet të fryni në qese si balona çdo 15 minuta. Ajri brenda qeseve do të testohet për hidrogjen. Nëse përmban shumë hidrogjen, ju me siguri jeni intolerantë ndaj laktozës. Testi i plotë merr 2 orë.
 • Testi i aciditetit të jashtëqitjes (ku ju siguroni një mostër të jashtëqitjes). Ky është test i zakonshëm për foshnjet dhe fëmijët e vegjël.
 • Teste gjenetike. Kjo përfshin marrjen e një mostre të gjeneve tuaja përmes gjakut ose pështymës tuaj.
 • Biopsi kirurgjike e zorrëve tuaja. Kjo bëhet në spital. Kërkon anestezion (ilaç që i’u vë në gjumë) Mjeku juaj do të bëjë një prerje të vogël afër zorrë suaj të vogël. Ai ose ajo do të marr një mostër që do të dërgohet në laborator.

Intoleranca ndaj Laktozës

A mund të parandalohet ose shmanget intoleranca ndaj laktozës?

Ju mund të zvogëloni shqetësimin duke bërë gjërat në vazhdim:

 • Zvogëloni sasinë e produkteve të qumështit që hani ose pini. Një shërbim qumështi duhet të jetë ¼ or ½  gotës.
 • Keni ushqim në stomakun tuaj (jo më shumë produkte të qumështit).
 • Prisni disa orë para se të keni më shumë produkte të qumështit.
 • Zgjedhni ushqime me më pak laktozë. Këto përfshijnë dhallën dhe djathërat e forta (djath çedër, parmesan, Romano), akullore dhe djathë dhie.
 • Zëvendësoni produktet e sojës ose produktet jo qumështore. Përdorni një krem jo qumështor kafeje.
 • Merrni suplemente që ju ndihmojnë të tretni laktozën. Këto janë pilula që mund t’i përtypni çdo ditë para se të hani ose të pini.
 • Kërkoni ushqime pa laktozë në dyqanin ushqimor.
 • Hani jogurt (nëse mundeni). Jogurti ndihmon me çrregullimin e stomakut.

Flisni me mjekun tuaj për suplemente të vitaminave. Hani ushqime që kanë natyralisht nivel të lartë të kalciumit. Këto përfshijnë perime me gjethe, midhje, salmon të konservuar, karkaleca dhe brokoli. Zgjedhni lëng portokalli dhe drithëra me kalcium të shtuar.

 

Trajtimi i intolerancës ndaj laktozës

Nuk ka shërim për intolerancën ndaj laktozës. Shikoni çfarë hani dhe pini për të zvogëluar dhimbjet e stomakut, gazrat dhe diarren.

 

Të jetosh me intolerancë ndaj laktozës

Të jetosh me dhimbje stomaku, gazra dhe fryerje është jo e rehatshme. Për tu ndier më mirë, shikoni se çfarë hani dhe pini. Kufizimi i produkteve të qumështit do t’iu bëjë më rehat.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A mund të jenë gazrat, fryerja, diarrea dhe dhimbja shenja të një gjendje të rëndë?
 • A mund të zhvillojë intolerancë ndaj laktozës më vonë në jetë?
 • A mund të krijosh një tolerancë për laktozën me moshë?
 • A më duhet të marr suplemente kalciumi nëse nuk kam produkte të qumështit në dietën time?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com