Lart

Koliti Ulçeroz

Koliti ulceroz është një gjendje afatgjatë, ku zorra e trashë dhe rektumi bëhen të përflakur.

Koloni është zorra e trashë, dhe rektumi është fundi i zorrëve ku ruhen jashtëqitjet. Ulçera të vogla mund të zhvillohen në rreshtimin e zorrës së trashë, dhe mund të rrjedhin gjak dhe të prodhojnë qelb.

Simptomat e kolitit ulceroz

Simptomat kryesore të kolitit ulceroz janë:

-diarre e përsëritur, e cila mund të përmbajë gjak, mukus ose qelb
-dhimbje barku
-jashtëqitje
Ju gjithashtu mund të përjetoni lodhje (lodhje ekstreme), humbje të oreksit dhe humbje peshe.

Ashpërsia e simptomave ndryshon, varësisht nga sa rektumi dhe zorra e trashë është e përflakur dhe sa i rëndë është inflamacioni. Për disa njerëz, gjendja ka një ndikim të rëndësishëm në jetën e tyre të përditshme.

Çfarë e shkakton kolitin ulceroz?

Koliti ulceroz mendohet të jetë një gjendje autoimune. Kjo do të thotë se sistemi imunitar – mbrojtja e trupit kundër infeksionit, shkon keq dhe sulmon indet e shëndetshme.

Teoria më e popullarizuar është se sistemi imunitar gabon bakteret e padëmshme brenda zorrës së trashë për një kërcënim dhe sulmon indet e zorrës së trashë, duke shkaktuar që ajo të pezmatohet.

Saktësisht se çfarë e bën sistemin imunitar të sillet në këtë mënyrë është e paqartë. Shumica e ekspertëve mendojnë se është një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë.

Kush preket nga koliti ulceroz?

Eshtë vlerësuar se rreth 1 në çdo 420 njerëz që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar ka kolit ulceroz; kjo arrin në rreth 146,000 njerëz.

Gjendja mund të zhvillohet në çdo moshë, por diagnostikohet më shpesh tek njerëzit nga 15 deri në 25 vjeç. Gjendja është më e rrallë tek njerëzit me prejardhje aziatike (edhe pse arsyet për këtë janë të paqarta).

Si burrat ashtu edhe gratë duket se preken njësoj nga koliti ulceroz.

Kur të kërkoni këshilla mjekësore?

Ju duhet të shihni mjekun tuaj mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse keni simptoma të kolitit ulcerativ dhe nuk jeni diagnostikuar me gjendjen.

Ata mund të rregullojnë teste të mostrës së gjakut ose jashtëqitjes për të ndihmuar në përcaktimin e asaj që mund të shkaktojë simptomat tuaja. Nëse është e nevojshme, ata mund t’ju referojnë në spital për analiza të mëtejshme.

Trajtimi

Trajtimi për kolitin ulceroz synon të lehtësojë simptomat gjatë një shpërthimi dhe të parandalojë kthimin e simptomave (i njohur si mbajtja e faljes).

Në shumicën e njerëzve, kjo arrihet duke marrë ilaçe të tilla si:

-aminosalicilate (ASA)
-kortikosteroide
-imunosupresantë

Shpërthimet e lehta deri të moderuara zakonisht mund të trajtohen në shtëpi. Sidoqoftë, ndezjet më të rënda duhet të trajtohen në spital për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve serioze, të tilla si zorra e trashë të shtrirë dhe zgjeruar ose zhvillimi i ulçerave të mëdha. Të dyja këto mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një vrime në zorrë.

Nëse ilaçet nuk janë efektive në kontrollimin e simptomave tuaja, ose cilësia e jetës suaj ndikohet ndjeshëm nga gjendja juaj, operacioni për heqjen e zorrës së trashë mund të jetë një opsion.

Gjatë operacionit, zorra juaj e hollë ose do të devijohet nga një hapje në barkun tuaj (e njohur si ileostomi), ose do të përdoret për të krijuar një qese të brendshme që është e lidhur me anusin tuaj (e njohur si një qese ileo-anal).

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com