Lart

Melioidoza: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Melioidoza, e quajtur ndryshe sëmundja e Whitmore, është një sëmundje infektive që mund të infektojë njerëzit ose kafshët. Sëmundja shkaktohet nga bakteri Burkholderia pseudomallei.

Kryesisht është një sëmundje e klimave tropikale, veçanërisht në Azinë Juglindore dhe Australinë veriore ku është e përhapur. Bakteret që shkaktojnë melioidozën gjenden në ujë dhe tokë të ndotur. Ajo përhapet te njerëzit dhe kafshët përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me burimin e kontaminuar.

Përhapja

Njerëzit mund të marrin Melioidosis përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me tokën e ndotur dhe ujërat sipërfaqësorë.

Njerëzit dhe kafshët besohet se marrin infeksionin përmes thithjes së pluhurit ose pikave të ujit të kontaminuar, gëlltitjes së ujit të kontaminuar dhe kontaktit me tokën e ndotur, veçanërisht përmes gërvishtjeve të lëkurës.

Eshtë shumë e rrallë që njerëzit të marrin sëmundjen nga një person tjetër. Ndërsa disa raste janë dokumentuar, toka e ndotur dhe uji sipërfaqësor mbeten mënyra kryesore në të cilën njerëzit infektohen.

Shenjat dhe simptomat

Ekzistojnë disa lloje të infeksionit nga melioidoza, secila me grupin e vet të simptomave.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se melioidoza ka një gamë të gjerë shenjash dhe simptomash që mund të gabohen për sëmundje të tjera si tuberkulozi ose forma më të zakonshme të pneumonisë.

Infeksioni i lokalizuar:

 1. Dhimbje ose ënjtje e lokalizuar
 2. Ethe
 3. Ulçeracioni
 4. Abscesi

Infeksioni pulmonar:

 1. Kollitja
 2. Dhimbje gjoksi
 3. Temperaturë e lartë
 4. Dhimbje koke
 5. Anoreksi

Infeksioni në rrjedhën e gjakut:

 1. Ethe
 2. Dhimbje koke
 3. Shtrëngimi i frymëmarrjes
 4. Siklet në bark
 5. Dhimbje të kyçeve
 6. Çorientimi

Infeksioni i Shpërndarë:

 1. Ethe
 2. Humbje peshe
 3. Dhimbje stomaku ose gjoksi
 4. Dhimbje të muskujve ose kyçeve
 5. Dhimbje koke
 6. Konfiskimet

Trajtimi

Kur diagnostikohet një infeksion nga melioidoza, sëmundja mund të trajtohet me përdorimin e ilaçeve të përshtatshme.

Lloji i infeksionit dhe rrjedha e trajtimit do të ndikojnë në rezultatin afatgjatë. Trajtimi në përgjithësi fillon me terapi antimikrobike intravenoze (brenda një vene) për 10-14 ditë, e ndjekur nga 3-6 muaj terapi oral antimikrobik.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com