Lart

Asbestoza: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Asbestoza është një gjendje kronike (afatgjatë) e mushkërive e shkaktuar nga ekspozimi i zgjatur ndaj asbestit.

Azbesti është një term i përgjithshëm për një grup mineralesh të bërë nga fibra mikroskopike. Në të kaluarën, ajo ishte përdorur gjerësisht në ndërtim.

Azbesti mund të jetë shumë i rrezikshëm. Nuk paraqet rrezik për shëndetin nëse është i patrazuar, por nëse materiali që përmban azbest copëtohet, shpohet, prishet ose lejohet të përkeqësohet, ai mund të lëshojë një pluhur të imët që përmban fibra asbesti.

Kur thithet pluhuri, fijet e azbestit hyjnë në mushkëri dhe gradualisht mund t’i dëmtojnë ato me kalimin e kohës. Që të zhvillohet asbestoza, është e nevojshme ekspozimi i zgjatur ndaj numrave relativisht të lartë të fibrave. Megjithatë, nuk është faktori i vetëm, pasi shumë njerëz shmangin marrjen e asbestozës, pavarësisht nga ekspozimi i madh.

Simptomat e asbestozës

Frymëmarrja në fijet e azbestit përfundimisht mund të dëmtojë mushkëritë e disa njerëzve, gjë që mund të çojë në një numër simptomash, duke përfshirë:

  • gulçim – kjo mund të ndodhë vetëm pas aktivitetit fizik në fillim, por përfundimisht mund të bëhet një problem më i vazhdueshëm
  • një kollë e vazhdueshme
  • lodhje (lodhje ekstreme)
  • dhimbje gjoksi
  • në raste më të avancuara, majat e gishtave të fryrë

Në ditët e sotme, shumica e njerëzve që janë diagnostikuar me asbestozë ishin të ekspozuar shumë vite më parë, përpara se të kishte kontrolle efektive mbi ekspozimin ndaj fibrave të azbestit në vendin e punës.

Shikoni mjekun tuaj nëse keni simptomat e mësipërme dhe mendoni se mund të keni qenë i ekspozuar ndaj asbestit në të kaluarën.

Trajtimi i asbestozës

Nuk ka shërim për asbestozën pasi të jetë zhvilluar, sepse nuk është e mundur të kthehet dëmtimi i mushkërive.

Një nga gjërat më të rëndësishme që dikush me këtë gjendje mund të bëjë është të ndalojë pirjen e duhanit, nëse pi duhan. Kjo sepse simptomat ka më shumë të ngjarë të përkeqësohen tek njerëzit që pinë duhan, dhe pirja e duhanit gjithashtu rrit rrezikun e kancerit të mushkërive tek njerëzit me asbestozë.

Nëse është e nevojshme, trajtime të tilla si terapia me oksigjen mund të përmirësojnë cilësinë e jetës së dikujt me asbestozë.

Kush preket?

Asbestoza është një gjendje relativisht e rrallë, sepse duhet një shkallë e konsiderueshme e ekspozimit ndaj asbestit për ta shkaktuar atë, dhe rregulloret për të kufizuar ekspozimin kanë qenë në fuqi për shumë vite.

Sidoqoftë, në vitin 2011 kishte 178 vdekje të shkaktuara drejtpërdrejt nga asbestoza dhe 429 ku gjendja mendohej se kishte luajtur një rol. 980 raste të reja u vlerësuan për përfitime nga paaftësia e dëmtimeve industriale gjatë vitit 2012.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com