Lart

Frymëmarrja e Vështirësuar: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Frymëmarrja e Vështirësuar: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Frymëmarrja e vështirësuar është ndjenja se nuk mund të merrni ajër të mjaftueshëm në mushkëritë tuaja. Kjo mund të sinjalizojë një problem themelor shëndetësor. Ndonjëherë ndjenja është më e keqe kur jeni fizikisht aktiv ose kur shtriheni të pushoni. Ju mund të keni simptoma të tjera të tilla si kollë ose ethe.

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga këto probleme, tregoni mjekut tuaj. Nëse iu vështirësohet frymëmarrja papritur, ose nëse keni dhimbje gjoksi, duhet të telefononi emergjencën.

Simptomet e frymëmarrjes së vështirësuar

Kur keni vështirësi në frymëmarrje, ju ndjeheni sikur nuk mund të mbusheni frymë, nuk mund të merrni ajër të mjaftueshëm në mushkëritë tuaja ose të frymoni thellë. Ju gjithashtu mund të ndjeni ngushtim në gjoks.

Frymëmarrja e vështirësuar

Çfarë shkakton frymëmarrje të vështirësuar?

Vështirësitë e frymëmarrjes mund të shkaktohen nga shumë gjëra, duke përfshirë:

 • Astmë
 • Sëmundje të tjera të mushkërive (përfshirë emfizemën, e cila është një sëmundje e mushkërive që shkaktohet shpesh nga pirja e duhanit)
 • Infarkt
 • Sulmet e panikut
 • Alergjia

Nëse nuk keni frymë me kollë dhe / ose temperaturë, mund të keni infeksion në gjoks ose pneumoni. Shkaqet më pak të zakonshme të problemeve të frymëmarrjes janë kanceri i mushkërive, mpiksja e gjakut në mushkëri, rrjedhja e ajrit nëpër mushkëri dhe dhëmbja e indeve të mushkërive.

Si diagnostikohet vështirësia në frymëmarrje?

Mjeku juaj mund të ndihmojë në gjetjen e shkakut të problemit tuaj të frymëmarrjes. Ai do të fillojë duke ju bërë pyetje rreth simptomave tuaja dhe duke kryer një test fizik. Mjeku juaj gjithashtu mund të ju rekomandoj disa teste.

Për të gjetur shkakun e problemit të frymëmarrjes tuaj, mjeku juaj mund të urdhërojë rreze X të gjoksit.

Ai ose ajo mund të rekomandoj një elektrokardiogram. Gjatë këtij testi, mjeku juaj do të ju bëjë të shtriheni, kështu që zemra juaj mund të monitorohet. Makina EKG krijon një foto, ose gjurmim, që tregon sinjalet elektrike të zemrës suaj.

Ju mund të bëni një tomografi të kompjuterizuar (TK), e cila është një lloj tjetër i radiografisë. Mjeku juaj mund të matë fuqinë e frymëmarrjes (të quajtur spirometër) dhe nivelin e oksigjenit në gjakun tuaj. Ju gjithashtu mund t’ju duhet të bëni një analizë gjaku.

Frymëmarrja e Vështirësuar

A mund të parandalohet ose shmanget frymëmarrja e vështirësuar?

Nëse ju mund të parandaloni problemin me frymëmarrje varet nga ajo që është duke shkaktuar atë, nëse  shkaktohet nga alergjitë, ju mund të parandaloni atë duke identifikuar shkaktarin tuaj të alergjisë. Pasi ta dini se çfarë shkakton alergjitë tuaja, ju duhet të bëni çmos për të shmangur atë, por nëse shkaktohet nga pirja e duhanit, ndalimi mund të ndihmojë në parandalimin e tij. Shkaqe të tjera të vështirësimit të frymëmarrjes mund të mos jenë aq lehtë për t’u shmangur.

Trajtimi

Mjeku juaj do të trajtojë shkakun e problemit tuaj të frymëmarrjes. Për të ndihmuar trajtimin tuaj, nëse pi duhan, duhet ta ndalni. Pyesni mjekun tuaj për ndihmë. Gjithashtu, shmangni substanca që mund të shqetësojnë mushkëritë tuaja, si p.sh. tymrat nga bojëra dhe shkarkimet e makinave. Nëse mjeku juaj thotë se është në rregull, duhet të përpiqeni të merrni shumë stërvitje.

 

Të jetosh me vështirësi në frymëmarrje

Mund të jetë e frikshme për të pasur vazhdimisht vështirësi në frymëmarrje. Mund të jetë më pak e frikshme nëse mësoni ta kontrolloni atë. Puno me mjekun tuaj në një plan kontrolli të përshtatur. Mjeku juaj mund të sugjerojë medikamente, një program ushtrimesh, teknikash të frymëmarrjes ose një kombinim të tyre. Në disa raste, ai mund të rekomandojë oksigjen plotësues.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cila është shkaku më i mundshëm i frymëmarrjes sime të vështirësuar?
 • A kam nevojë për ndonjë test për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të problemit të frymëmarrjes sime?
 • A është vështirësia e frymëmarrjes një shenjë e një problemi më serioz?
 • A është e sigurt për mua të ushtroj? Çfarë stërvitje mund të bëjë?
 • Bazuar në shkakun e problemit të frymëmarrjes sime, cili është alternativa më e mirë për trajtim?
 • Çfarë ndryshimesh jetese mund të bëj në shtëpi për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të mia?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com