Lart

Histoplazmoza

Histoplazmoza

Histoplazmoza është një infeksion i shkaktuar nga një kërpudhë e quajtur Histoplasma. Kërpudhat jetojnë në mjedis, posaçërisht në tokë. Në Shtetet e Bashkuara, Histoplasma jeton kryesisht në shtetet qendrore dhe lindore, veçanërisht zonat përreth luginave të lumit Ohajo dhe Misisipi. Kërpudhat gjithashtu jetojnë në pjesë të Amerikës Qendrore dhe Jugore, Afrikë, Azi dhe Australi.

Njerëzit mund të marrin histoplazmozë pasi marrin frymë në sporet e kërpudhave mikroskopike nga ajri. Edhe pse shumica e njerëzve që marrin frymë në spore nuk sëmuren, ata që bëjnë mund të kenë ethe, kollë dhe lodhje. Shumë njerëz që marrin histoplazmozë do të përmirësohen vetë pa ilaçe, por te disa njerëz, siç janë ata që kanë sistem të dobësuar imunitar, infeksioni mund të bëhet i rëndë.

Simptomat e Histoplazmozës

Shumica e njerëzve që janë të ekspozuar ndaj kërpudhave Histoplasma kurrë nuk kanë simptoma. Njerëzit e tjerë mund të kenë simptoma që zhduken vetë.

Simptomat e histoplazmozës përfshijnë:

-Ethe
-Kollitja
-Lodhje (lodhje ekstreme)
-Dridhura
-Dhimbje koke
-Dhimbje gjoksi
-Dhimbje trupi

Si diagnostikohet histoplazmoza?

Ofruesit e kujdesit shëndetësor mbështeten në historinë tuaj mjekësore dhe të udhëtimit, simptomat, ekzaminimet fizike dhe testet laboratorike për të diagnostikuar histoplazmozën. Mënyra më e zakonshme që ofruesit e kujdesit shëndetësor testojnë për histoplazmozën është duke marrë një mostër gjaku ose një urinë dhe duke e dërguar atë në një laborator.

Ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të bëjnë teste të imazhit, siç janë rrezet x të gjoksit ose skanimi i CT në mushkëritë tuaja. Ata gjithashtu mund të mbledhin një mostër të lëngut nga trakti juaj i frymëmarrjes ose të kryejnë një biopsi të indeve, në të cilën një mostër e vogël e indeve të prekura merret nga trupi dhe ekzaminohet nën një mikroskop. Laboratorët gjithashtu mund të shohin nëse Histoplazma do të rritet nga lëngjet e trupit ose indet (kjo quhet kulturë).

Si trajtohet histoplazmoza?

Për disa njerëz, simptomat e histoplazmozës do të zhduken pa trajtim. Sidoqoftë, ilaçet antifungale me recetë janë të nevojshme për të trajtuar histoplazmozën e rëndë në mushkëri, histoplazmozën kronike dhe infeksionet që janë përhapur nga mushkëritë në pjesë të tjera të trupit (histoplazmoza e shpërndarë). Itrakonazoli është një lloj ilaçesh antifungale që përdoret zakonisht për të trajtuar histoplazmozën. Në varësi të ashpërsisë së infeksionit dhe statusit imunitar të personit, kursi i trajtimit mund të shkojë nga 3 muaj në 1 vit.

Si mund ta parandaloj histoplazmozën?

Mund të jetë e vështirë të shmangni frymëmarrjen në Histoplasma në zona ku është e zakonshme në mjedis. Në zonat ku dihet se jeton Histoplazma, njerëzit që kanë dobësuar sistemin imunitar (për shembull, nga HIV / AIDS, një transplant organi, ose medikamente të tilla si kortikosteroidet ose frenuesit e TNF) duhet të shmangin bërjen e aktiviteteve që dihet se lidhen me marrjen e histoplazmozës.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com