Lart

Sinusët: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Sinusiti është gjendje në të cilën rreshtimi i sinuseve tuaj bëhet i ndezur. Katër hapësira të hapura të ajrit përbëjnë sinuset tuaj. Ato janë të vendosura në kockat prapa faqeve, nofullës dhe vetullave tuaja. Sinuset tuaja bëjnë mukusin, një lëng që pastron bakteret dhe grimcat e tjera nga ajri që thithni.

Qime të vogla të quajtura qerpikë heqin mukusin nga sinuset ashtu që të mund të thahen permes hundës.Sinusiti akut mund të zgjasë deri në 4 javë. Sinusiti kronik mund të zgjasë 4 deri në 12 javë ose më shumë.

Sinusët

Simptomat e sinusit

Simptomat e sinusitit përfshijnë:

 • Dhimbje ose presion në faqe, ballë dhe hundë, ose midis syve tuaj
 • Dhimbje koke
 • Kongjestion hundor
 • Ethe
 • Kollitje, e cila mund të jetë më e keqe gjatë natës
 • Kullim në fyt
 • Erë e keqe (e quajtur halitosis)
 • Dobësim ose lodhje
 • Dhimbje dhëmbi 

Çfarë shkakton sinusit?

Ënjtje në sinuset tuaja shkakton sinusit. Ka disa arsye për këtë, duke përfshirë:

 • Një e ftohur
 • Alergji
 • Gjendje të caktuara, të tilla si septum i devijuar
 • Ndryshime në temperaturë ose presionin e ajrit
 • Zhvillim që quhen polips. Këto mund të bllokojnë pasazhet e sinusit.

Kur bakteret ose një virus shkakton sinusit, quhet infeksion sinus. Kjo mund të ndodhë pasi të keni pasur një të ftohur. Virusi sulmon rreshtimin e sinuseve tuaja, duke shkaktuar atë që të fryhet dhe të ngushtohet. Trupi juaj përgjigjet duke prodhuar më shumë mukus, por ajo bllokohet në sinuset tuaja. Ky ndërtim është një vend i mirë për rritjen e baktereve.

 

Si diagnostikohet sinusiti?

Mjeku juaj mund të diagnostikojë sinusit. Ai do të bëjë një analizë dhe do të shqyrtojë simptomat tuaja. Ai gjithashtu mund të kontrollojnë mukusin tuaj ose të urdhërojnë një test imazhi për ta konfirmuar atë.

 

A mund të parandalohet apo shmanget sinusiti?

Sinusiti nuk mund të parandalohet. Disa faktorë rrisin rrezikun e sinusitit. Kjo përfshin:

 • Duke pasur një të ftohur
 • Alergji
 • Duke përdorur shumë sprejë decongestant
 • Pirje duhani
 • Not ose zhytje 

Trajtimi i sinusitit

Ka disa mundësi trajtimi për sinusit. Ato ndryshojnë varësisht nga shkaku i gjendjes suaj.

Ju mund të përdorni një llak të kripur të hundës. Kjo do të pastrojë pasazhet tuaja të hundës dhe do të ndihmojë në mbingarkesë të qartë. Mjeku juaj mund të sugjerojë një sprej dekogjenstantë të hundës për të trajtuar ënjtjen. Mos e përdorni këtë për më shumë se 3 ditë. Ajo mund të përkeqësojë ënjtjen në sinuset tuaja sapo të ndaloni përdorimin e ilaçit.

Një proces i quajtur ujitje nazale mund të sigurojë lehtësim. Një zgjidhje e kripur përmes një pajisjeje të quajtur  “tenxhere neti” (që duket si një çajnik i vogël me një çekan të gjatë) mund të shuajë sinuset tuaja dhe të ndihmojë në lirimin e mukusit të trashë. Është e rëndësishme të përdorni ujë të distiluar ose steril, ose ujë rubineti që është zier për 3 deri në 5 minuta dhe është ftohur.

Uji i rregullt i rubinetit nuk është i sigurt për t’u përdorur, sepse nuk është filtruar ose trajtuar siç duhet. Uji i rubinetit përmbanë organizma që mund të shkaktojnë infeksione serioze në pasazhet tuaja të hundës.Dekongjestantët (medikamente për zvogëlimin e sekrecioneve të hundës) ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve dhe presionit në sinus.

Në përgjithësi, duhet t’i përdorni për një afatë të shkurtër kohor. Lehtësuesit e dhimbjeve që merren pa recetën e mjekut mund t’i lehtësojnë gjithashtu dhimbjet e sinusëve. Flisni me doktorin tuaj para se të përdorni ndonjë medikament pa recetë. Disa mund t’i përkeqësojnë simptomat e juaja apo mund të kenë efekte tjera anësore.

Mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçet alergjike për të trajtuar gjendjet e shkaktuara nga alergjitë. Raste të rënda të shkaktuara nga bakteret mund të kërkojnë antibiotik. Mjeku juaj do t’ju udhëzojë ta merrni këtë për 10 deri në 14 ditë. Megjithatë, ju do të filloni të ndjeheni më mirë pas marrjes së disa ditëve. Sigurohuni që të përfundoni të gjithë medikamentet e përshkruara nga mjeku juaj.

 

Paralajmërim AUD

Administrata e ushqimit dhe drogës (AUD) është kundër përdorimit të qirinjave të veshit për të trajtuar sinusit. Pastrimi i veshit përfshin futjen e një qiri të posaçëm në vesh. Supozohet të tërheqësh dyllin dhe mbeturinat nga veshi ndërsa digjet. Qirinjtë e veshit mund të shkaktojnë lëndime serioze. Nuk ka dëshmi për të mbështetur efektivitetin e tyre.

 

Të jetosh me sinusit

Sinusiti shpesh shkon larg trajtimit. Ka gjëra që mund të bëni në shtëpi për t’ju ndihmuar:

 • Merrni shumë pushim. Të shtrihurit në shpinë mund të bëjë që sinuset tuaja të ndihen më të bllokuara. Përpiquni të shtrihuni anash. Kjo ju ndihmon të merrni frymë më mirë. 
 • Pini shumë lëngje. Pirja e lëngjeve të nxehta mund të ndihmojë për qetësimin e fytin tuaj. 
 • Apliko ngrohës. Mundohuni të mbani një peshqir të ngrohtë dhe të lagësht në fytyrën tuaj. Ose përdorni inhalimin. Kjo mund të lehtësojë presionin e sinusit dhe të ndihmojë në hapjen e pasazheve të sinusit. 
 • Shmangni alkoolin. Mund të përkeqësojë ënjtjen në sinuset tuaja.

Kontaktoni mjekun tuaj nëse:

 • Ende keni simptoma pas 12 javësh
 • Jini në këtë gjendje disa herë në vit

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë mjekimi duhet të marr për të trajtuar sinusitin?
 • A do të ndihmojë një humidifier per sinusit?
 • Nëse kam sinusit, a mund të ushtroj apo të notoj?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com