Lart

Bunion (Hallux Valgus)

Një bunion (hallux valgus) është një deformim i shkaktuar nga nyja bazë e gishtit të madh që zhvillohet anash. Kjo i shtyn kockat e gishtit të madh të këmbës drejt gishtërinjve më të vegjël.

Nëse keni një beunion, përpiquni të qëndroni pozitivë. Ka shumë që mund të bësh për të ndihmuar veten.

Çfarë e shkakton një bunion?

Bunionet mund të shkaktohet nga:

  • një tendencë gjenetike (trashëgimore) për të pasur një dobësi të kësaj artikulacioni
  • një problem i përbashkët si osteoartriti ose artriti reumatoid

Në shumicën e rasteve nuk është e qartë pse zhvillohet një beunion.

Simptomat e bunionit

Bunioni mund të shkaktojë:

  • dhimbje dhe ngurtësi të nyjes së gishtit të madh
  • ënjtja e nyjes së gishtit të madh – këmba mund të bëhet aq e gjerë sa mund të jetë e vështirë të gjesh këpucë
  • mjaft të gjera
  • vështirësi në të ecur
  • artriti në gishtin e madh të këmbës

Shumica e simptomave qetësohen me kohën.

Diagnostifikimi

Për të diagnostikuar një simptomë, një profesionist i kujdesit shëndetësor do t’ju pyesë për këtë dhe do të ekzaminojë gishtin tuaj të madh.

Mund të merren parasysh hetime të tjera, këto mund të diskutohen me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Trajtimi i bunioneve

Veshja e mbathjeve të duhura është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për të ndihmuar.

Zgjidhni këpucë të gjera të sheshta që ju përshtaten siç duhet. Ato me lidhëse ose një rrip të rregullueshëm janë më të mirat pasi mund të përshtaten me gjerësinë e këmbës tuaj.

Shmangni këpucët me takë të lartë, të theksuar ose të ngushtë.

Pecetat Bunion
Pecetat Bunion mund t’ju japin një mbrojtje nga presioni i këpucëve tuaja.

Zakonisht mund t’i blini nga farmacitë, kiropodistët dhe podiatrit.

Ilaçe
Shumë njerëz marrin ilaçe për të përballuar dhimbjen dhe simptomat e tyre dhe i ndihmojnë ata të qëndrojnë aktivë.

Sigurohuni që të merrni ndonjë ilaç siç përshkruhet, dhe të merrni këshilla nga një mjek i përgjithshëm, farmacist ose profesionist i kujdesit shëndetësor të trajnuar në mënyrë të përshtatshme.

Kirurgjia
Ju mund të referoheni për vlerësim nga një kirurg ortopedik ose podiatrik nëse trajtimet e tjera nuk ndihmojnë dhe bunioni juaj është shumë i dhimbshëm.

Një operacion nuk do ta kthejë këmbën tuaj në normale, por shumica e njerëzve zbulojnë se zvogëlon simptomat e tyre dhe përmirëson formën e këmbës së tyre.

Ndërhyrje tjetër
Ka ndërhyrje të tjera shëndetësore të cilat mund të jenë më të përshtatshme për gjendjen tuaj. Këto mund të diskutohen me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com