Lart

Bursiti i Ijeve: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë është bursiti i ijeve?

Bursiti është ënjtja e dhimbshme e bursës. Bursat janë qeskat e mbushura me lëng që mbështesin tetivat, ligamentet, dhe muskujt tuaj. Kur punojnë normalisht, bursat ndihmojnë tetivat, ligamentet, dhe muskujt të kalojnë lëmueshëm mbi kocka. Por kur bursat janë të fryra, zona rreth tyre bëhet shumë e ndjeshme dhe me dhimbje. Bursiti trokanterik është ënjtje që ndikon në bursën e ijeve.

Bursiti nuk shfaqet vetëm në ije. Gjithashtu mund të shfaqet në nyjet e shpatullave, gjurit dhe bërrylit. Bursiti mund të jetë akut (afatshkurtër) ose kronik (afatgjatë).

 

Simptomat e bursitit të ijeve

Simptomat përfshijnë dhimbje të nyjeve dhe ndjeshmëri. Ju gjithashtu mund të shihni ënjtje dhe të ndjeni ngrohtësi rreth zonës së prekur. Dhimbja shpesh është e mprehtë në ditët e para. Mund të jetë e mpirë dhe me dhimbje më vonë. Ju mund të vini re më shumë kur të dalësh nga një karrige ose krevat. Ju mund ta vini re edhe kur uleni për një kohë të gjatë dhe kur flini në anën e prekur.

Bursiti akut zakonisht ndizet gjatë orëve ose ditëve. Bursiti kronik mund të zgjasë nga disa ditë në disa javë. Bursiti kronik mund të largohet dhe të kthehet përsëri. Bursiti akut mund të bëhet kronik nëse kthehet ose nëse ndodh një dëmtim në ije.

Me kalimin e kohës, bursa mund të bëhet e trashë, e cila mund të bëjë ënjtjen më keq. Kjo mund të çojë në lëvizje të kufizuar dhe të dobësuar të muskujve (të quajtur atrofi) në atë zonë.

Bursiti i Ijeve Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë shkakton bursitin e ijeve?

Disa gjëra mund të çojnë në bursitin e ijeve, duke përfshirë këtu:

 • mbipërodrim i përsëritur ose stresimi i ijeve
 • artriti reumatoid
 • cerma
 • pseudo cerma
 • lëndimi i ijeve
 • infeksion me baktere, të tilla si Stafilokoku aureus (ose një infeksion staf)
 • diabeti
 • probleme me shpinë, si skolioza
 • gjatësitë e pabarabarta të këmbëve
 • degëzime të kockave (rritjet të kockave në majë të kockave normale) në ije.

 

Si diagnostikohet bursiti i ijeve?

Mjeku juaj do t’ju ekzaminojë dhe t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ndonjëherë disa teste mund të jenë të nevojshme për të përjashtuar sëmundjet e tjera që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme. Këto teste mund të përfshijnë fotografim me rreze X dhe imazhe të rezonancës magnetike (MRI).

 

A mund të pengohet ose të shmanget bursiti i ijeve?

Ju mund të shmangni bursitin duke mos tendosur shumë ijet tuaja. Shmangni aktivitetet që janë veçanërisht të vështira ose të dhimbshme. Dhe merrni pushime për të pushuar ijet tuaja. Kur ushtroni, mbani mend të ngrohni muskujt tuaj dhe pastaj të bëni zgjatje për të parandaluar lëndimin. Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës mund të ndihmojë në reduktimin e presionit në nyjet tuaja, duke përfshirë edhe ijet.

Ndërtimi i forcës në ijet tuaj me një rutinë të miratuar të stërvitjes mund të zvogëlojë në masë të madhe shanset tuaja për të marrë bursit. Pyetni mjekun tuaj se cilat lloj stërvitjesh janë më të mirat për ju.

 

Trajtimi i bursitit të ijeve

Trajtimi i bursit zakonisht përfshin pushimin e nyjeve sa më shumë që të jetë e mundur. Ju gjithashtu mund të përdorni ilaçe anti-inflamatore (NSAIDs) jo steroidalë si Ibuprofen (emrat e markave: Advil, Motrin) ose naproxen (emri i markës: Aleve) për të lehtësuar dhimbjen dhe ënjtjen. Ju gjithashtu mund të dëshironi të përdorni një pako akulli në atë zonë për të ulur ënjtjen. Gjatë kësaj kohe, sigurohuni që të shmangni aktivitetet që i bëjnë simptomat më keq.

Mjeku juaj mund të rekomandojë ushtrimin e asaj zone pasi që dhimbja juaj të zvogëlohet. Kjo ndihmon në parandalimin e atrofieve muskulore. Pyetni mjekun tuaj rreth ushtrimeve për të ndihmuar në ndërtimin e forcës në atë zonë. Bursiti juaj mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të funksionuar normalisht. Nëse po, ju mund të keni nevojë për terapi fizike për t’ju ndihmuar të lëvizni përsëri. Kjo është veçanërisht e vërtetë në qoftë se keni bursit kronik.

Nëse këto trajtime nuk ndihmojnë, mund të keni nevojë të heqni lëngun nga bursa. Ose ju mund të keni nevojë për injeksione steroidale për të reduktuar dhimbjen dhe ënjtjen. Injeksionet steroidale zakonisht janë shumë efektive në trajtimin e bursitit. Ju mund të keni nevojë për një tjetër injeksion pas disa muajsh.

Kirurgjia është rrallë e nevojshme për të trajtuar bursitin. Përdoret vetëm kur të gjitha trajtimet e tjera dështojnë. Për njerëzit që kanë nevojë për kirurgji, kjo është një procedurë e thjeshtë. Mjeku heq bursen nga ijet. Ijet mund të funksionojnë normalisht pa bursa. Zakonisht, kirurgjia nuk kërkon qëndrim të gjatë spitalor. Periudha e rimëkëmbjes është e shkurtër.

 

Të jetosh me bursitin e ijeve

Nëse keni bursitin kronik, përpiquni të minimizoni shpërthimet duke bërë zgjatje çdo ditë për të rritur rangun e levizjes. Dhe shmangni aktivitetet që e dine se do të rezultojnë në dhimbje. Aktivitetet përsëritëse-lëvizëse janë veçanërisht të këqija për bursitin. Nëse ju keni një shpërthim, mos harroni se pushimi i ijeve tuaja është i rëndësishëm. Pa pushim të duhur, shërimi vonohet.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë mund të ketë shkaktuar simptoma të mia?
 • Cila është alternativa më e mirë e trajtimit për mua?
 • Sa kohë mund të pres lehtësim të simptomave të mia?
 • A është e mundur që simptomat e mia të kthehen?
 • A është e sigurt për mua të ushtroj? Çfarë ushtrimi duhet të bëj?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com