Lart

Dhimbja e Fundshpinës: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Dhimbja e fundshpinës është problem i zakonshëm për shumë njerëz. Gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë atë, duke përfshirë lëndimet dhe kushtet e caktuara. Ju mund të ndihmoni në parandalimin e dhembjes së poshtme të shpinës duke mësuar se si të uleni, të qëndroni në këmbë, të ngriheni dhe të ushtroni saktë.

Dhimbja e Fundshpinës

Simptomat e dhimbjes së fundshpinës

Dhimbja e fundshpinës varion nga personi. Mund të jetë një dhimbje e shurdhër ose dhimbje e mprehtë, e goditur. Mund të jetë akute (afatshkurtër) ose kronike (e vazhdueshme). Ju gjithashtu mund të keni dhimbje edhe në pjesë të tjera të trupit.

Telefononi mjekun tuaj nëse:

 • Dhimbja juaj shkon poshtë këmbës suaj më poshtë se gjuri
 • Këmbët, shputat, ijët ose rektumi ndihen të mpirë
 • Ju keni temperaturë, dridhje, vjellje, dhimbje stomaku ose dobësim
 • Dhimbja juaj shkaktohet nga një lëndim
 • Dhimbja juaj është aq intensive sa nuk mund të lëvizni
 • Dhimbja juaj nuk përmirësohet ose përkeqësohet pas 2 deri 3 javëve.

Çfarë shkakton dhimbje të fundshpinës?

Lëndimet janë një shkak i zakonshëm i dhimbjes së fundshpinës. Shembujt përfshijnë tendosje muskulore ose vrull, ndrydhje të ligamentit, problem i përbashkët ose një “disk i rrëshqitur”. Një disk i rrëshqitur, ose disk i herniuar, ka të bëjë me shpinë. Kjo ndodh kur një disk midis eshtrave të shpinës suaj zmadhohet ose fryhet dhe bën presion në nervat tuaja.

Ndërprerja gjatë të ngriturit shpesh shkakton këtë. Shumë njerëz që kanë një disk të rrëshqitur nuk e dinë se çfarë e ka shkaktuar atë. Ju mund të keni dhimbje të fundshpinës pasi bëni një aktivitet që nuk jeni mësuar, siç është heqja e mobiljeve të rënda ose puna në oborr.

Ngjarjet e papritura, nëse rrëzoheni ose aksidentet me makinë, mund të shkaktojnë dhimbje të fundshpinës. Ju gjithashtu mund të keni dhimbje të fundshpinës nga një lëndim në një pjesë tjetër të trupit tuaj.

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë:

 • infeksion të traktit urinar
 • infeksion në veshka ose gurë në veshka
 • artrit
 • skolioza (shtylla e lakuar)
 • osteoporoza (humbja e masës kockore)
 • fibromialgi (gjendje kronike e dhimbjes)
 • shtatëzaninë.

Si diagnostikohet dhimbja e fundshpinës?

Vizito mjekun nëse keni dhimbje të fundshpinës. Ai do të shqyrtojë simptomat tuaja dhe historinë shëndetësore dhe do të bëjë një analizë fizike. Bazuar në këto informacione, ai mund të kryejë teste. Këto përfshijnë një X-ray, tomography kompjuterizuar (TK) scan, ose imazhe rezonancë magnetike. Testet ndihmojnë për të diagnostikuar shkakun ose për të përjashtuar shkaqet e tjera.

A mund të parandalohet ose shmanget dhimbja e fundshpinës?

Ka disa gjëra që mund të bëni për të parandaluar ose për të shmangur dhimbjen e fundshpinës. Këto përfshijnë mësimin e saktë të mbajtjes së trupit dhe forcimin e muskujve tuaj.

Dhimbja e Fundshpinës

Cila është mënyra më e mirë për t’u ulur?

Uluni në karrige me mbështetëse të drejtë ose me mbështetëse të ulët. Mbani gjunjët pak më lartë se ijët. Rregulloni sediljen ose përdorni një stol të ulët për të mbështetur këmbët tuaja. Për të lëvizur  karrigen, lëvizni gjithë trupin tuaj në vend që të ktheni vetëm belin.

Kur vozisni, uluni drejt dhe lëvizeni përpara. Kjo ju ndihmon që të mos përkuleni për ti mbërritur petalet. Ju mund të keni nevojë të vendosni një jastëk të vogël ose peshqir të mbështjellur në fundshpinë në qoftë se  duhet të vozitni ose të qëndroni ulur për një kohë të gjatë.

Cila është pozita më e mirë për të qëndruar?

Mbani qëndrim të mirë kur rrini në këmbë. Mbani veshët, shpatullat dhe ijet në vijë të drejtë, me kokën lart dhe stomak të tërhequr. Përpiquni të mos rrini shtrembur. Kjo vënë presion të shtuar në fundshpinë. Vishni këpucë që janë të rehatshëm dhe sigurojnë mbështetje. Nëse qëndroni për periudha të gjata në këmbë, pushoni njërën këmbë në një stol të ulët për të lehtësuar presionin në fundshpinë. Çdo 5 deri në 15 minuta, ndërroni këmbën që po pushoni në stol.

Cila është pozita më e mirë për të fjetur?

Mënyra më e mirë për të fjetur është në krah me gjunjë të perkulur. Ju mund të vendosni një jastëk nën kokën tuaj për të mbështetur qafën tuaj. Ju gjithashtu mund të vendosni një jastëk në mes të gjunjëve për ngushëllim shtesë. Nëse fle në shpinë, vendoseni jastëk nën gjunjë dhe një jastëk të vogël nën fundshpinë.

Mos fle në barkun tuaj nëse nuk vendos një jastëk nën ijet tuaj.Përdorni një dyshek të fortë. Nëse dysheku juaj është shumë i butë, vendosni një kompensatë nën dyshek për të shtuar mbështetje.

Çfarë ushtrimesh mund të bëjë për të forcuar shpinën time?

Gjithmonë zgjasni shpinën dhe trupin para se të ushtroni. Për një shtrirje të butë, shtrihuni në kurriz me gjunjë të vendosur. Ngadalë ngrini gjurin tuaj të majtë në gjoks dhe shtypni fundshpinën në dysheme. Mbajeni për 5 sekonda. Relaksohuni dhe përsëris ushtrimin me gjurin tuaj të djathtë.

Bëni 10 nga këto ushtrime për secilën këmbë. Përveç ushtrimeve të fundshpinës, është e rëndësishme të qëndroni aktivë në përgjithësi. Noti dhe ecja janë ushtrime të mira për të përmirësuar aftësinë tuaj të përgjithshme.

Trajtimi i dhimbjeve te fundshpinës

Shumica e njerëzve që kanë dhimbje të fundshpinës mund ta trajtojnë atë vetë. Shpesh dhimbja shkon në disa ditë ose javë. Ju mund të keni nevojë për 1 deri në 2 ditë pushim për dëmtim të fundshpinës. Edhe pse shumë pushim mund të shkaktojë dobësimin e muskujve tuaj, gjë që mund të ngadalësojë shërimin tuaj. Edhe nëse dhemb, përpiquni të ecni për disa minuta çdo orë. Kjo ndihmon që muskujt e shpinës të jenë të fortë.

Ekzistojnë disa pozicione që sigurojnë lehtësim kur dhemb fundshpina. Këto ndihmojnë për të marrë presionin dhe peshën nga shpina juaj. Shtrihuni me kurriz në dysheme:

 • me jastëkë nën gjunjë
 • me ije dhe gjunjë të vendosur
 • me ije dhe gjunjë të vendosur dhe këmbët tuaja në një karrige.

Shiritat ngrohës mund të ndihmojë në relaksimin e spazmave të dhimbshme të muskujve. Përdorni ngrohësin për 20 deri në 30. Medikamentet që merren pa recetën e mjekut mund të ndihmojnë në reduktimin e dhimbjeve dhe enjtjeve. Këto përfshijnë aspirin, acetaminophen (emri i markës: Tylenol), naproxen (emri i markës: Aleve), dhe ibuprofen (emrat e markave: Advil dhe Motrin).

Njerëzit që kanë probleme të vazhdueshme të fundshpinës duhet trajtim për të menaxhuar shkakun. Duke qenë mbipeshë mund të bëjë dhimbjen më keq. Nëse jeni mbipeshë, mund të keni nevojë të humbni peshë. Ju mund të keni nevojë të ushtroni ose përmirësoni qëndrimin tuaj kur jeni ulur, duke qëndruar ose duke fjetur .

Raste të rënda të dhimbjes së pjesës së poshtme të shpinës mund të kërkojnë trajtim mjekësor. Kjo mund të përfshijë përshkrimin e lehtësuesve të dhimbjeve apo ineksione. Mund të përfshijë gjithashtu edhe fizioterapi apo veshjen e një mbajtësje për mbështetjen e shpinës.

Të jetosh me dhimbje të fundshpinës

Puno me mjekun tuaj për të krijuar një plan trajtimi për dhimbje të fundshpinës. Ajo do të varet nga shkaku i dhimbjes suaj dhe nëse është akut ose kronik. Pasi dhimbja e fundshpinës suaj ka shkuar larg, praktiko gjëra për të parandaluar lëndimet dhe dhimbjet në të ardhmen.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cili është shkaku i dhimbjes së fundshpinës sime?
 • Cila është mënyra më e mirë për të lehtësuar dhimbjen time?
 • Si mund të parandaloj një dëmtim të fundshpinës?
 • Çfarë ushtrime duhet të bëj?
 • A ka ndryshime të tjera të jetesës që duhet të bëjë për të shmangur dhimbjen e fundshpinës?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com