Lart

Displazia Fibroze: Simptomat, Diagnostifikimi, Trajtimi

Displazia fibroze ndodh kur indet jonormale fibroze (si mbresë) zëvendësojnë kockën e shëndetshme. Indi fijor dobëson kockën me kalimin e kohës, gjë që mund të çojë në fraktura (thyerje) dhe kocka të gabuara.Sëmundja mund të ndodhë vetëm ose si pjesë e një gjendjeje të njohur si sindroma McCune-Albright, e cila prek kockat, si dhe lëkurën dhe indet endokrine (prodhuese të hormoneve).

Simptomat e Displazisë Fibroze

Njerëzit me një formë më të lehtë të sëmundjes mund të mos kenë asnjë simptomë dhe nuk mësojnë se kanë dysplasi fibroze derisa të bëjnë një rreze x për një arsye tjetër. Njerëzit e tjerë mund të kenë një formë më të rëndë të sëmundjes dhe të shfaqin simptoma në fëmijërinë e hershme. Simptomat më të zakonshme të dysplasisë fibroze përfshijnë:

 • Dhimbje kockash, e cila mund të ndodhë për shkak të frakturave ose ndryshimeve të indeve fibroze në kocka.
 • Kockat e gabuara ose përkulja e kockave. Kjo është më e zakonshme në femur (kockën e kofshës) dhe quhet coxa vara (korbi i bariut).
 • Fraktura për shkak të strukturës së dobët të kockave.

Diagnostifikimi i Displazisë Fibroze

Në varësi të vendndodhjes dhe ashpërsisë së simptomave, mjeku juaj mund të urdhërojë një nga testet e mëposhtme:

 • Rrezet X. Ky është testi më i zakonshëm që mjekët përdorin për të diagnostikuar dysplasia fibroze. Një radiografi mund të vlerësojë strukturën e kockave për sëmundjen dhe të diagnostikojë frakturat dhe kockat e gabuara.
 • Imazhe rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi kompjuterike (CT). Këto teste japin imazhe të hollësishme që analizohen nga një kompjuter dhe janë të dobishme në vlerësimin e kafkës dhe kockave të fytyrës për sëmundjen.
 • Skanimi i kockave. Ky test vlerëson të gjithë skeletin, duke ndihmuar mjekët të kuptojnë sasinë e kockave në trupin e prekur nga sëmundja.
 • Biopsia e kockave. Gjatë këtij testi, një mjek merr një sasi të vogël të indeve të eshtrave nga një zonë e prekur nga sëmundja për të ekzaminuar nën mikroskop.

Trajtimi i Displazisë Fibroze

Nuk ka shërim për dysplasia fibroze. Qëllimet për trajtim mund të përfshijnë:

 • Trajtimi dhe parandalimi i frakturave.
 • Korrigjimi i kockave të gabuara kur përkulja është e rëndë.
 • Menaxhimi i dhimbjes.

Nëse ju ose fëmija juaj nuk keni ndonjë simptomë dhe nuk jeni në rrezik për një faktur, mjeku juaj mund të rekomandojë monitorimin e gjendjes. Nëse ekzistojnë simptoma, trajtimet mund të përfshijnë:

 • Terapia fizike për të ndihmuar forcimin e muskujve dhe për të përmirësuar gamën e lëvizjes.
 • Kallëp, fiksim ose mbajtës për të imobilizuar frakturat ose për të përmirësuar lëvizjen.
 • Kirurgjia për parandalimin dhe riparimin e frakturave, trajtimin e skoliozës dhe riparimin e kockave të gabuara.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com