Lart

Kapsuliti Adhesiv – Shpatulla e Ngrire

Kapsuliti adhesiv zakonisht quhet shpatull e ngrirë. Kjo ndodh kur nyjet në shpatullat tuaja janë të inflamuara. Inflamacioni çon në gërvishtje apo lëndim të indeve. Kjo ju pengon të jeni në gjendje të lëvizni shpatullën tuaj në të gjitha drejtimet pa dhimbje. Shpatullat tuaja mund të bëhen të ashpra dhe mund të jetë e vështirë për ju të lëvizni fare.

Simptomat e kapsulit adhesiv

Simptoma primare është vështirësia në lëvizjen e shpatullave pa dhimbje dhe shtangëti. Ju mund ta ndjeni këtë kur:

 • Orientoheni në drejtim të qiellit me të dy krahë
 • Orientoni krahët tuaj drejt përpara jush
 • Ngrini krahët anash trupit tuaj
 • Pretendoni që po përpiqeni të hapni pjesën e pasme të zingjirit të veshjes tuaj ose të tërheqni portofolin tuaj nga xhepi i pasëm i pantallonave

Në fillim, shpatullat tuaja mund të ndihen të shtangura. Pastaj mund të jetë shumë e dhimbshme. Kjo quhet faza e dhimbshme. Mund të zgjasë rreth 3 deri në 8 muaj. Faza e dytë quhet faza adhesive. Ju nuk mund të keni aq shumë dhimbje. Sidoqoftë, shpatulla juaj vazhdon të bëhet më e fortë. Kjo fazë zakonisht zgjat rreth 4 deri në 12 muaj. Kur të arrish në fazën përfundimtare, bëhet shumë e vështirë të zhvendosësh shpatullat, madje pak. Kjo fazë zakonisht zgjat rreth 1 deri në 3 muaj. Megjithatë, nuk është shumë e dhimbshme. Përfundimisht ngurtësia ngadalë shkon duke u largua. Ju mund ta zhvendosni përsëri shpatullën. Ju nuk mund të rifitoni prapë lëvizjen e plotë të shpatullës tuaj. Ndërsa lëvizja e shpatullës suaj rritet, ndonjëherë mund të keni dhimbje. Sidoqoftë, duhet të jeni në gjendje të bëni më shumë aktivitete.

kapsuliti adhesiv (Shpatulla e Ngrire)

 

Çfarë shkakton kapsulitin adhesiv?

Kjo gjendje zhvillohet kur indet në nyjen e shpatullës tuaj forcohen dhe kufizojnë lëvizjen. Kjo ndodh kur ju nuk jeni aktiv për shkak të një lëndimi tjetër, të tillë si lëndimi i kyqit të dorës, krahu i thyer ose rikuperimi nga operacioni. Gjithashtu, ndodh kur ju përdorni shpatullën tuaj në mënyrë të gabuar. Disa faktorë të rreziqeve mund të rrisin shpatullën e ngrirë.

Rreziqet janë më të larta për:

 • njerëzit 40 vjeç dhe më të vjetër
 • gratë
 • njerëzit me diabet
 • njerëzit me probleme tiroide
 • njerëzit që përjetojnë ndryshime hormonale (më shumë gjasa gjatë menopauzës)
 • njerëz që kanë pasur një operacion të hapur në zemër
 • njerëzit me sëmundje të qafës së mitrës


Si diagnostikohet kapsuliti adhesiv?

Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të diagnostikojë shpatullën e ngrirë vetëm duke folur me ju për simptomat tuaja dhe duke parë që ju të lëvizni shpatullën tuaj. Gjatë një provimi, mjeku juaj mund të shtypë në pjesë të shpatullave tuaj për të parë se çfarë mund të shkaktojë dhimbje. Mjeku juaj mund të dëshirojë gjithashtu të marrë një radiografi ose të bëjë një skanim me rezonancë magnetike (MRI) të shpatullës tuaj për të kërkuar probleme të tjera.

 

A mund të parandalohet apo shmanget kapsuliti adhesiv?

Shpatulla e ngrirë nuk mund të parandalohet ose shmanget. Megjithatë, ju mund të zvogëloni rreziqet tuaja. Një person me diabet mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së lidhur me diabetin duke ndjekur këshillën e mjekut rreth stilit të jetës dhe medikamenteve. Nëse keni operim, vizitoni një terapist fizik dhe ndiqni ushtrimet e tij për shpatullen e pas-operuar. Nëse keni ndonjë siklet në shpatull, shikoni mjekun tuaj më herët sesa më vonë. Kjo mund të parandalojë dhimbje dhe dëme serioze.

 

Trajtimi i kapsulitit adhesiv

Mjeku juaj mund t’ju mësojë ushtrimet fizike të terapisë për të ndihmuar në shërimin e indit të lënduar në shpatullën tuaj. Ata mund të ju referojnë një terapist fizik për të treguar se si t’i bëni ushtrimet. Shumë nga ushtrimet mund të bëhen në shtëpi.

Ndonjëherë ushtrimet lëndojnë. Mjeku juaj mund t’ju japë diçka për dhimbjen ose për t’i çlodhur muskujt tuaj. Kjo mund të përfshijë medikamente anti-inflamatore dhe/ose injeksione steroide në shpatullën tuaj. Vendosja e një jastëku ngrohës ose një paketë akulli mbi shpatullën tuaj për disa minuta para se të bëni stërvitjen mund të ndihmojë. Mos harroni të ngroheni për 5 deri 10 minuta para se të filloni ushtrimet tuaja. Ngrohuni duke bërë ushtrime shumë të lehta dhe lëvizje të vogla me shpatullën tuaj. Ngrohuni dhe shtrini pjesët tjera të trupit tuaj (qafë, shpinë, duar, dhe bërryla), gjithashtu.

Trajtimi i arsyes themelore për shpatullën e ngrirë mund të jetë e nevojshme. Kirurgjia mund të kërkohet nëse trajtimet e tjera nuk janë efektive. Procedura kirurgjikale quhet artroskopi shpatulle. Heq indet e lënduara. Kirurgjia bëhet nën anestezion. Kjo do të thotë se ilaçi injektohet në venën tuaj para operacionit për të ju bërë juve që të fleni dhe për të mpirë dhimbjen. Kirurgjia artroskopike gjithashtu mund të përdoret për të prerë ligamentet e ngushtuara nga indi i lënduar (shtanguar).

 

Të jetosh me kapsulit adhesiv

Të jetosh me shpatullat e ngrira kërkon planifikim të  ilaçeve për dhimbje. Për shembull, mund t’ju duhet të shmangni disa detyra ose lëvizje që dini se do t’ju shkaktojnë dhimbje shpatullash. Ju mund të keni nevojë të bëni stërvitje të përditshme të terapisë fizike. Dhe mund t’ju duhet të ndiqni këshillat e mjekut tuaj për ilaçet me pagesë dhe me recetë.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Si mund ta di nëse dhimbja e krahut tim është e përkohshme apo e ngrirë?
 • A mund të kthehet dhimbja me ilaçe dhe stërvitje?
 • A ndihmon zëvendësimi i terapisë së hormoneve të zvogëlojë rrezikun tek gratë?
 • A është e mundur që simptomat e mia mund të kthehen?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com