Lart

Sindroma e Dorës së Alienit

A keni dëgjuar ndonjëherë për këtë sindromë?

Për të shpjeguar për çfarë e kemi fjalën, le të nisim me një eksperiment të shpejtë.

Në fillim, ngrije dorën lart. Tani ule dorë. Ngrije një gisht. Tani ngrij dy. Tani tre! Mblidhe dorën në grusht, dhe pastaj shtrije mbi tavolinë.

Tani vjen testi i vërtetë. Shikoje dorën dhe prit deri sa të lëvizë vetë. Mos e lëvizni dorë, vetëm pritni të shihni se çfarë lëvizje do të bëjë dora juaj vetë.

Nuk lëvizi? Epo është normale. Zakonisht gjymtyrët nuk lëvizin pa vullnetin tuaj, vetëm në rast që jeni i prekur nga ndonjë sindromë, siç është ajo e dorës së alienit.

Pra çfarë është sindroma e dorës së alienit?

Ajo është një sëmundje e rrallë, si shkak i të cilës një pjesë e trupit, që zakonisht është dora, lëvizë pa dëshirën tuaj.

Personat e prekur nga kjo sëmundje mund të përjetojnë p.sh. të kapin një filxhan kafe pa dëshirën e tyre, ose të prekin një mace, ose çfarëdo, sikur dora ka një mendje të vetën.

Kjo zakonisht iu ndodhë personave që kanë pasur operime në tru. Deri më tani janë identifikuar rreth 50 raste në botë, pra është një sindromë shumë e rrallë.

Shkenca nuk a arritur të gjej një zgjedhje për këtë problem ose një kurë deri më tani.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com