Lart

Lythat Gjenitale: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Lythat gjenitale janë gunga të sheshta apo të vogla me ngjyrë të mishit, të ngjashme me lulelakër. Lythat gjenitale shkaktohen nga papillomavirusi i njeriut (HPV). Ka shumë lloje të HPV. Jo të gjitha ato shkaktojnë lythat gjenitale. HPV është e lidhur me kancerin e vulvës, anusit dhe penisit. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se infeksioni i HPV-së nuk çon gjithmonë në kancer.

Lythat gjenitale

Simptomat e lythave gjenitale

Simptomat e lythave gjenitale janë vetë lythat. Në meshkuj, lythat gjenitale mund të rriten në penis, afër anusit, ose midis penisit dhe skrotumit. Tek gratë, lythat gjenitale mund të rriten në zonën e vulvës dhe perinealës, në vaginë dhe në qafën e mitrës (hapja në mitër ose në mitër). Lythat gjenitale ndryshojnë në madhësi dhe madje mund të jenë aq të vogla sa që nuk mund t’i shihni ato.

 

Çfarë shkakton lythat gjenitale?

HPV shkakton lythat gjenitale. HPV është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (STI). Mënyra më e zakonshme për të marrë HPV është përmes seksit oral, vaginal, apo anal me dikë që është i infektuar me HPV. E vetmja mënyrë e sigurt për të parandaluar lythat gjenitalë është që të mos ketë marrëdhënie seksuale. Nëse jeni seksualisht aktiv, duke bërë seks vetëm me një partner që nuk është i infektuar me HPV dhe që ka marrëdhënie seksuale vetëm me ju do të ulë rrezikun e marrjes së lythave gjenitale.

Vetëm për shkak se nuk mund të shihni lythat në partnerin tuaj nuk do të thotë se ai ose ajo nuk ka HPV. Infeksioni mund të ketë një periudhë të gjatë inkubimi. Kjo do të thotë që muajt mund të kalojnë në mes të kohës kur personi është i infektuar me virusin dhe koha kur një person vë re lythat gjenitale. Ndonjëherë, lythat mund të duhen vite për t’u zhvilluar. Te gratë, lythat mund të jenë aty ku ju nuk mund t’i shihni ato, si brenda trupit në sipërfaqen e qafës së mitrës.

Përdorimi i prezervativëve mund të parandalojë marrjen e HPV nga dikush që e ka atë. Megjithatë, kondomët nuk mund të mbulojnë gjithnjë lëkurën e prekur.

 

Si diagnostikohen lythat gjenitale?

Nëse vini re lythat në zonën tuaj gjenitale, shihni mjekun tuaj. Mjeku juaj mund të jetë në gjendje të diagnostikojë lythat thjesht duke ju ekzaminuar. Për gratë, një test Pap mund të ndihmojë në zbulimin e ndryshimeve në qafën e mitrës që shkaktohen nga lythat gjenitale.

 

A mund të parandalohen apo shmangen lythat gjenitale?

Lythat gjenitale janë një infeksion seksualisht i transmetueshëm (STI) i shkaktuar nga papillomavirusi i njeriut (HPV). E vetmja mënyrë e sigurtë për të parandaluar lythat gjenitale është që të mos ketë marrëdhënie seksuale. Përdorimi i një prezervativi mund t’ju ndihmojë të parandaloni marrjen e HPV-së, por prezervativi nuk është 100% efektiv. Ata nuk mbulojnë të gjithë lëkurën e prekur. Ju ende mund të merrni HPV, edhe nëse përdorni kondom.

 

Çfarë për vaksinën HPV?

Ekzistojnë dy lloje të vaksinës HPV. Të dyja llojet ndihmojnë në mbrojtjen kundër llojeve HPV që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës. Një lloj gjithashtu ndihmon në mbrojtjen nga llojet e HPV që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë lythat gjenitale.

Vaksinimi rutinor i HPV rekomandohet për grupet e mëposhtme të njerëzve:

 • Djemtë dhe vajzat që janë 11 deri në 21 vjeç
 • Gratë që janë 22-26 vjeç
 • Meshkuj e moshave 22 deri 26 vjeç të cilët kanë një sistem imuniteti të komprometuar
 • Burra homoseksualë dhe biseksualë

Vaksinat jepen si të shtëna (injeksione në krahun e sipërm) dhe kërkojnë 2-3 doza, varësisht nga mosha juaj. Vaksina është më e efektshme nëse fëmijët e marrin atë para se të fillojnë të bëjnë seks.

 

Trajtim i lythave gjenitale

Lythat gjenitale duhet të trajtohen nga mjeku juaj. Mos u mundoni t’i trajtoni vetë lythat.

Lythat mund të hiqen, por vetë infeksioni viral nuk mund të shërohet. Virusi vazhdon të jetojë brenda lëkurës suaj. Kjo është arsyeja pse lythat shpesh kthehen pasi ato janë hequr. Mund t’ju duhet t’i hiqni ato më shumë se një herë.

Lythat Gjenitale

Si largohen lythat gjenitale?

Një mënyrë për të hequr lythat është duke i ngrirë ato. Kjo quhet krioterapia. Lythat gjithashtu mund të hiqen me lazer.

Një trajtim i quajtur procedura e prerjes lakore elektrokirurgjikale (LEEP) mund të përdoret për të hequr lythat. Me këtë metodë të heqjes, një instrument i mprehtë i formuar si një lak është kaluar nën lythë dhe lythi prehet nga lëkura.

Kimikate të veçanta mund të përdoren për të hequr lythat. Këto kimikate tretin lythat në zonën gjenitale. Ju mund të keni nevojë t’i aplikoni ato në zonë disa herë gjatë një periudhe prej disa javësh para se trajtimi të përfundojë.

Kimikatet që mund të blini në dyqan për të hequr lythat nga duart tuaja nuk duhet të përdoren për lythat gjenitale. Ata mund ta bëjnë lëkurën tuaj gjenitale shumë të pezmatuar.

 

Të jetosh me lythat gjenitale

Nëse keni lytha gjenitale, bisedoni me mjekun tuaj. Është e rëndësishme që një mjek të trajtojë lythat tuaja. Lythat gjenitale mund të rriten nëse nuk i trajtoni ato. Nëse jeni seksualisht aktiv, rrezikoni edhe infektimin e partnerit tuaj.

Disa lloje të HPV mund të shkaktojnë qeliza anormale të rriten në qafën e mitrës. Ndonjëherë, këto qeliza mund të bëhen kanceroze nëse nuk trajtohen. Llojet e tjera të HPV mund të shkaktojnë kancer të vulvës, vaginës, anusit ose penisit.

 

Pyetje që mund ti bëni mjekut tuaj

 • Çfarë trajtimi është më i miri për mua?
 • A ka ndonjë mënyrë që unë mund ta mos e lejojë të dashurin / të dashurën time të marr lythat gjenitale?
 • A ka ndonjë plan higjenik të veçantë që duhet të ndjek kur jam duke u trajtuar?
 • A do të kthehen lythat gjenitale?
 • A do të shkaktojë infeksioni im ndonjë problem në të ardhmen?
 • Sa kohë do të zgjasë trajtimi im?
 • Sa shpesh do të më duhet të shoh mjekun tim?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com