Lart

Sarkoma e Kaposit: Simptomat, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Sarkoma e Kaposit është një lloj i rrallë i kancerit i shkaktuar nga një virus. Mund të ndikojë në lëkurë dhe organet e brendshme.

Eshtë parë kryesisht tek njerëzit me një infeksion të kontrolluar keq ose të rëndë me HIV. Mund të prekë gjithashtu disa njerëz që kanë një sistem imunitar të dobësuar për një arsye tjetër, si dhe njerëz që kanë një ndjeshmëri gjenetike ndaj virusit.

Shenjat dhe simptomat

Simptoma fillestare më e zakonshme është shfaqja e njollave të vogla, pa dhimbje, të sheshta dhe të çngjyrosura në lëkurë ose brenda gojës. Zakonisht janë të kuqe ose vjollcë dhe duken të ngjashme me mavijosjet.

Me kalimin e kohës, pjesët mund të rriten në gunga të njohura si nyje dhe mund të bashkohen në njëra-tjetrën.

Organet e brendshme gjithashtu mund të preken, përfshirë nyjet limfatike, mushkëritë dhe sistemin e tretjes, të cilat mund të shkaktojnë simptoma të tilla si:

  1. ënjtje të pakëndshme në krahë ose këmbë (limfoedemë)
  2. marrje fryme, kollitje deri në gjak dhe dhimbje gjoksi
  3. të përziera, të vjella, dhimbje stomaku dhe diarre

Shkalla me të cilën përparojnë simptomat varet nga lloji i sarkomës Kaposi që keni. Shumica e llojeve përkeqësohen shpejt për disa javë ose muaj pa trajtim, por disa përparojnë shumë ngadalë për shumë vite.

Çfarë e shkakton sarkomën e Kaposit?

Sarkoma e Kaposi shkaktohet nga një virus i quajtur herpesvirusi njerëzor 8 (HHV-8), i njohur gjithashtu si herpesvirusi i shoqëruar nga sarkoma Kaposi (KSHV). Ky virus mendohet të përhapet gjatë seksit, përmes pështymës, ose nga një nënë tek fëmija i saj gjatë lindjes.

HHV-8 është një virus relativisht i zakonshëm dhe shumica dërrmuese e njerëzve që e kanë atë nuk do të zhvillojnë sarkoma Kaposi. Duket se shkakton vetëm kancer në disa njerëz me një sistem imunitar të dobësuar dhe në disa njerëz që kanë një ndjeshmëri gjenetike ndaj virusit.

Një sistem imun i dobësuar lejon që virusi HHV-8 të shumëzohet në nivele të larta në gjak, gjë që rrit mundësinë që të shkaktojë sarkomën e Kaposit.

Virusi duket se ndryshon udhëzimet gjenetike që kontrollojnë rritjen e qelizave. Kjo do të thotë që disa qeliza riprodhohen në mënyrë të pakontrolluar dhe formojnë gunga të indeve të njohura si tumore.

Llojet e sarkomës Kaposi dhe trajtimi i tyre

Ekzistojnë katër lloje kryesore të sarkomës së Kaposi. Këto lloje prekin grupe të ndryshme njerëzish dhe trajtohen në mënyra të ndryshme.

Sarkoma Kaposi e lidhur me HIV

Edhe pse nuk është aq e zakonshme sa më parë, sarkoma e Kaposit është ende një nga llojet kryesore të kancerit që prek njerëzit me HIV.

Sarkoma Kaposi e lidhur me HIV mund të përparojë shumë shpejt nëse nuk trajtohet. Sidoqoftë, zakonisht mund të kontrollohet duke marrë ilaçe për HIV – e njohur si terapi antiretrovirale e kombinuar (kartolinë) – për të parandaluar shumëzimin e HIV dhe për të lejuar sistemin imunitar të rikuperohet. Sistemi imunitar mund të zvogëlojë nivelet e HHV-8 në trup.

Sarkoma klasike Kaposi

Sarkoma klasike Kaposi prek kryesisht burra të moshës mesatare dhe të moshuar me origjinë hebraike mesdhetare ose Ashkenazi. Hebrenjtë Ashkenazi rrjedhin nga komunitetet hebreje që jetonin në Evropën Qendrore dhe Lindore. Shumica e njerëzve hebrenj në Mbretërinë e Bashkuar janë hebrenj Ashkenazi.

Mendohet se njerëzit që zhvillojnë sarkoma klasike Kaposi kanë lindur me një ndjeshmëri gjenetike ndaj virusit HHV-8.

Ndryshe nga llojet e tjerë të sarkomës Kaposi, simptomat e sarkomës klasike Kaposi përparojnë shumë ngadalë për shumë vite dhe zakonisht janë të kufizuara në lëkurë.

Trajtimi i menjëhershëm zakonisht nuk kërkohet sepse, në shumë raste, gjendja nuk ndikon në jetëgjatësinë. Zakonisht do të monitoroheni me kujdes dhe do të kuroheni vetëm nëse simptomat përkeqësohen ndjeshëm.

Radioterapia përdoret shpesh nëse kërkohet trajtim, megjithëse njolla të vogla të lëkurës ose nyjet mund të hiqen duke përdorur operacione të vogla ose krioterapi (ngrirje).

Sarkoma Kaposi e lidhur me transplantin

Sarkoma Kaposi e lidhur me transplantin është një ndërlikim i rrallë i transplantimit të organit. Ndodh sepse ilaçet imunosupresive që përdoren për të dobësuar sistemin imunitar dhe për të ndihmuar në parandalimin e trupit që refuzon organin e ri mund të lejojë që një rikaktivizohet një infeksion i mëparshëm HHV-8, që do të thotë që nivelet e virusit të rriten ndërsa ai fillon të shumëzohet përsëri.

Sarkoma Kaposi e lidhur me transplantin mund të jetë agresive dhe zakonisht duhet të trajtohet shpejt. Zakonisht trajtohet duke zvogëluar ose ndaluar imunosupresantët, nëse kjo është e mundur. Nëse kjo është e pasuksesshme, mund të përdoret radioterapia ose kimioterapia.

Sarkoma endemike afrikane Kaposi

Sarkoma endemike afrikane Kaposi është e zakonshme në pjesë të Afrikës dhe është një nga llojet më të përhapura të kancerit në atë rajon.

Megjithëse ky lloj i sarkomës Kaposi klasifikohet veçmas nga sarkoma Kaposi e lidhur me HIV, shumë raste mund të rezultojnë në të vërtetë nga një infeksion HIV i padiagnostikuar. Të gjitha rastet e dyshuara për këtë arsye duhet të kenë një test HIV, pasi trajtimi më efektiv në këto raste është ilaçet për HIV.

Në rastet që nuk janë shkaktuar nga infeksioni HIV, ky lloj i sarkomës Kaposi mund të jetë rezultat i një ndjeshmërie gjenetike ndaj HHV-8. Këto raste zakonisht trajtohen me kimioterapi, megjithëse ndonjëherë mund të përdoret radioterapia.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com