Lart

Sëmundja Crohn: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Sëmundja e Crohn është një gjendje afatgjatë që shkakton inflamacion të rreshtimit të sistemit të tretjes.

Inflamacioni mund të prekë çdo pjesë të sistemit të tretjes, nga goja në pjesën e pasme, por më së shpeshti ndodh në pjesën e fundit të zorrës së hollë (ileum) ose zorrës së trashë.

Simptomat

Simptomat e zakonshme mund të përfshijnë:

  • diarre
  • dhimbje barku
  • lodhje (lodhje ekstreme)
  • humbje e padëshiruar e peshës
  • gjak dhe mukus në jashtëqitjet

Njerëzit me sëmundjen e Crohn ndonjëherë kalojnë për periudha të gjata pa simptoma ose me simptoma shumë të lehta. Remisioni mund të pasohet nga periudha kur simptomat shpërthejnë dhe bëhen veçanërisht shqetësuese.

Shkaktarët

Shkaku i saktë i sëmundjes së Crohn është i panjohur. Sidoqoftë, hulumtimi sugjeron se një kombinim i faktorëve mund të jenë përgjegjës. Kjo perfshin:

  • gjenetikë – gjenet që ju trashëgoni nga prindërit tuaj mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Crohn
  • sistemi imun – inflamacioni mund të shkaktohet nga një problem me sistemin imunitar (mbrojtja e trupit kundër infeksionit dhe sëmundjes) që e bën atë të sulmojë bakteret e shëndetshme në zorrë
  • infeksioni i mëparshëm – një infeksion i mëparshëm mund të shkaktojë një përgjigje anormale nga sistemi imunitar
  • pirja e duhanit – pirësit e duhanit me sëmundjen e Crohn zakonisht kanë simptoma më të rënda sesa jo-duhanpirësit

Trajtimi i sëmundjes së Crohn

Aktualisht nuk ka shërim për sëmundjen e Crohn, kështu që qëllimi i trajtimit është të ndalojë procesin inflamator, të lehtësojë simptomat dhe të shmangë kirurgjinë kur është e mundur.

Trajtimi i parë i ofruar për të zvogëluar simptomat është zakonisht ilaçet steroide (kortikosteroidet). Nëse kjo nuk ndihmon, mund të përdoren ilaçe për të shtypur sistemin imunitar (imunosupresantë) dhe ilaçe për të zvogëluar inflamacionin.

Në disa raste, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hequr pjesën e përflakur të zorrëve.

Sapo simptomat tuaja të jenë nën kontroll, mund të ketë nevojë për ilaçe të mëtejshme për të ndihmuar në ruajtjen e kësaj.

Komplikimet

Me kalimin e kohës, inflamacioni mund të dëmtojë pjesët e sistemit të tretjes, duke rezultuar në komplikime të tilla si ngushtimi i zorrëve, ose një kanal që zhvillohet midis fundit të zorrëve dhe lëkurës pranë anusit ose vaginës. Këto probleme zakonisht kërkojnë trajtim kirurgjik.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com