Lart

Sepsa: Simptoma, Diagnostikimi dhe Trajtimi

Sepsa është një ndërlikim i rrallë, por serioz i një infeksioni. Kjo ndodh kur trupi juaj ka një përgjigje immune jorezistuese ndaj një infeksioni bakterial. Kemikaliet e lëshuara në gjak për të luftuar infeksionin shkaktojnë inflamacion të përhapur. Kjo çon në mpiksjen e gjakut dhe gjakderdhje nga enët e gjakut. Ato shkaktojnë dobësim në qarkullim të gjakut, që privon furnizimin me ushqim dhe oksigjen të organeve në trupit tuaj. Në raste të rënda, një ose më shumë organe dështojnë. Në rastet më të këqia, presioni i gjakut bie dhe zemra dobësohet, duke shkaktuar shokun septik.

Pa trajtim të shpejtë, sepsa mund të çojë në dështim të shumëfishtë të organeve dhe vdekje.

Simptomat

Simptomat e zakonshme të sepsës janë ethet, të dridhurat, frymëmarrje e shpejtë dhe rrahje të shpejta të zemrës, skuqje, konfuzion dhe dezorientim. Mjekët e diagnostikojnë sepsën duke përdorur një analizë gjaku për të parë nëse numri i qelizave të bardha të gjakut është abnormal. Gjithashtu bëhen edhe analiza laboratorike që kontrollojnë për shenjat e infeksionit.

Testet për të diagnostikuar Sepsën

Sepsis shpesh diagnostikohet bazuar në matje të thjeshta të tilla si temperatura juaj, rrahjet e zemrës dhe ritmi i frymëmarrjes. Ju mund të duhet të bëni një test gjaku.

Testet e tjera mund të ndihmojnë në përcaktimin e llojit të infeksionit, ku ndodhet dhe cilat funksione të trupit janë prekur. Kjo perfshin:

  • mostrat e urinës ose jashtëqitjes
  • një kulturë plagësh – ku një mostër e vogël indi, lëkure ose lëngu merret nga zona e prekur për provë
  • testimi i sekretimit të frymëmarrjes – marrja e një mostre të pështymës, gëlbazës ose mukusit
  • teste të presionit të gjakut

Trajtimi

Njerëzit me sepsë zakonisht trajtohen në njësitë e kujdesit intensiv të spitalit. Mjekët përpiqen të trajtojnë infeksionin, të mbajnë organet vitale dhe të parandalojnë një rënie të presionit të gjakut. Shumë pacientë marrin oksigjen dhe infuzione intravenoze (IV). Llojet e tjera të trajtimit, të tilla si respiratorët (oksigjenimi) ose dializa e veshkave, mund të jenë të nevojshme. Ndonjëherë, intervenimi kirurgjik është i nevojshëm për të pastruar infeksionin.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com