Lart

4 Fakte që Burrat nuk i Dinë për Ilaqet Kundër Depresionit

Perceptimet e gabuara në lidhje me ilaqet psikiatrike dhe trajtimin e shëndetit mendor vrasin shumë burra. Derisa kemi gjysmën e rrezikut të depresionit në krahasim me gratë, kemi katër herë më shumë gjasa të vdesim nga vetëvrasja. Këtu janë disa fakte që burrat nuk i dinë për ilaqet kundër depresionit:

1. Efektet anësore seksuale janë të ndryshueshme dhe të menaxhueshme.

E vërtetë, midis 30 dhe 50 për qind e burrave kanë efekte anësore seksuale nga ilaçet antidepresive SSRI. Por efektet anësore seksuale mund të rregullohen lehtë – nëse kanë nevojë për rregullim. Efekti anësor më i zakonshëm është një vonesë në kulm, kështu që për disa djem ky është një plus. Ilaqet e ndryshme ndikojnë ndryshe tek njerëzit e ndryshëm. Burrat kanë efekte anësore seksuale duke marrë Prozac por jo kur marrin Zoloft dhe anasjelltas.

Disa ilaqet kundër depresionit, përkatësisht Wellbutrin (bupropion), Remeron (mirtazapine) dhe Wort St. John’s, nuk kanë efekte anësore seksuale. Ju gjithashtu mund të merrni në konsideratë marrjen e një pushimi të ilaçeve – gjysma e jetës së shumicës së ilaçeve kundër depresionit është 24 deri në 36 orë (bisedoni me përshkruesin tuaj para se të merrni ditë pushimi). 

2. Antidepresantët nuk janë vetëm për t’ju bërë të lumtur

Depresioni nuk është vetëm një sëmundje trishtimi. Në vend që të qajnë, disa burra bëhen nervozë, të izoluar dhe pa gjumë. Shumica e ilaçeve kundër depresionit ndikojnë në serotoninën dhe mund të ndihmojnë me ato simptoma. Përveç kësaj, kjo molekulë përfshihet në më shumë sesa gjendjet tona shpirtërore, përkatësisht në shtysën tonë seksuale, oreksin, gjumin, njohjen dhe kreativitetin tonë. Burrat shpesh janë gjykatës të dobët të efekteve të depresionit në jetën tonë. Pra, mos merrni parasysh vetëm efektet e ilaçeve në gjendjen tuaj shpirtërore; ato mund të kenë një ndikim shumë më global në funksionimin tuaj.

3. Ato funksionojnë

Medikamentet nuk funksionojnë për të gjithë, por ato funksionojnë. Shumë njerëz kanë pasur efekte anësore nga ilaçet si shtimi i peshës, ankthi i shtuar dhe qetësimi, por shumë nuk kanë asnjë. 

4. Ilaqet nuk janë e gjithë tabloja

Pacientët supozojnë se ilaqet janë lëvizja ime e parë si psikiatër – dhe nganjëherë ato janë. Por trajtimi sot ka të bëjë me preferencën, opsionet dhe fuqizimin. Shumë gjëra kanë efekt antidepresiv. Terapia e bisedave, ndryshimet e stilit të jetës (gjumi, ushtrimet fizike, ushqimi i duhur, zvogëlimi i konsumit të alkoolit), vëmendja dhe disa shtesa, të gjitha kanë prova që ndihmojnë. Ilaqet mund të ndihmojnë këto mundësi të tjera për të funksionuar. Angazhimi në psikoterapi dhe ndryshime të shëndetshme të jetesës është shumë më e lehtë pa simptoma të rënda.

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com