Lart

A mund të jetë vërtet ngjitës stresi?

Nuk është ide e mirë të shoqëroheni me njerëz që janë shumë të stresuar, sepse mund të “infektoheni” nga stresi. Sidomos nëse keni ndjeshmëri.

A ju bëjnë njerëzit nervozë? Epo, dijeni që edhe shkenca e thotë: stresi është ngjitës. Qëndrimi në ankth i një anëtari të familjes, një kolegu, por edhe i një të huaji, mund të transmetohet njësoj si një virus, veçanërisht te njerëzit empatikë, pra që perceptojnë ndjenjat dhe disponimin e të tjerëve.

Kjo u tregua nga hulumtimi i Institutit Max Planck në Leipzig dhe Universiteti i Dresdenit: studiuesit i detyruan disa vullnetarë të vëzhgonin njerëz të tjerë ndërsa ata i nënshtroheshin situatave të tensionit psikologjik, më pas ata matën nivelet e tyre të kortizolit, hormoni i stresit: ishte rritur në 26% të vëzhguesve. Dhe nëse kishte një marrëdhënie intime me personin nën presion, përqindja e rasteve në të cilat kishte një rritje të hormonit rritej në 40%.

Pse? Ky efekt “viral” i stresit është për shkak të ndjeshmërisë që çon në identifikimin me atë që po përjeton personi i stresuar. Dhe kjo është e vërtetë edhe kur kjo e fundit shihet në një video. Kjo do të thotë, sipas studiuesve, se edhe filmat rrëqethës dhe shfaqjet televizive mund të rrisin nivelet e stresit të shikuesve. Pra, zgjidhja, në këto raste, është mjaft e dukshme: shmangni takimet (shumë dhe nëse është e mundur) me njerëz që po kalojnë një periudhë stresuese. Megjithatë, sipas një studimi, nëse dy persona të stresuar flasin me njëri-tjetrin, ata mund të relaksohen. Në një studim nga USC Marshall School of Business (Shtetet e Bashkuara), 52 studentë të cilëve iu desh të përballeshin me një test shumë stresues u ftuan të përballeshin: pasi ndanë të gjitha shqetësimet, niveli i tyre i kortizolit kishte rënë ndjeshëm.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com