Lart

Abuzimi i Substancave

Njerëzit përdorin substanca të tilla si alkooli dhe droga, sepse ata pëlqejnë mënyrën se si këto substanca i bëjnë ata të ndihen. Kënaqësia është forcë e jashtëzakonshme. Truri juaj është i lidhur në mënyrë që nëse bëni diçka që ju bën të ndjeheni mirë, ndoshta do të dëshironi ta bëni sërish. Të gjitha drogat që të bëjnë të varur mund të aktivizojnë dhe ndikojnë në qarkun e kënaqësisë së trurit.

 

Çfarë është varësia?

Varësia është një sëmundje që ndikon në trurin dhe sjelljen tuaj. Ju keni kontroll mbi zgjedhjen tuaj për të filluar përdorimin e drogës, por sapo të filloni, efekti i tyre i pëlqyeshëm ju bën të dëshironi të mbani përdorimin e tyre. Kur bëheni i varur nga alkooli ose droga të tjera, truri juaj ndryshon në mënyra të caktuara në mënyrë që një kërkesë e fuqishme për të përdorur drogë të kontrollojë sjelljen tuaj. Dikush që është i varur përdor drogë pa menduar për pasojat, si problemet me shëndetin, paranë, marrëdhëniet dhe performancën në punë ose në shkollë.

Abuzimi i Substancave

Çfarë droga mund të shkaktojnë varësi?

Njerëzit mund të bëhen të varur nga droga ilegale dhe nga medikamentet që mjekët i përshkruajnë. Njerëzit gjithashtu mund të bëhen të varur nga gjërat që nuk i mendojnë si droga, si p.sh alkooli dhe nikotina në cigare. Disa droga mund të shkaktojnë varësinë më lehtë se të tjerët.

 

A janë ilaçet me recetë të sigurta?

Kur barnat me recetë merren në rrugën e duhur, ka më pak mundësi që ju të bëheni të varur nga ata. Por barnat me recetë mund të jenë të rrezikshme nëse abuzohen (për shembull, marrja e më shumë se sa përshkruan doktori, marrja e tyre kur nuk janë të nevojshme ose drogat e përziera).

 

Si mund ta di nëse kam ndonjë problem?

Ju keni problem me drogë ose alkool nëse vazhdoni t’i përdorni ato edhe kur shkaktojnë probleme me shëndetin, paranë, punën, shkollën ose marrëdhëniet tuaja. Ju mund të keni  problem nëse keni zhvilluar një tolerancë ndaj drogës ose alkoolit. Kjo do të thotë që ju duhet të përdorni gjithnjë e më shumë për të marrë të njëjtin efekt. Dëgjoni të dashurit tuaj që shprehin shqetësim për përdorimin tuaj të drogës. Ata mund t’ju ndihmojnë kur vërejnë se keni ndonjë problem.

 

A mund të trajtohet varësia?

Po, por varësia është kronike (vazhdon për një kohë të gjatë), sëmundje relapsuese. Mund të bëni shumë tentime para se të mbeteni të lirë nga droga ose alkooli.

 

Cilat trajtime janë në dispozicion?

Trajtimi mund të përfshijë këshilla, ilaçe ose të dyja. Mjeku juaj do t’ju ndihmojë të gjeni trajtimin që është e drejtë për ju.

 

Si mund të heq dorë nga abuzimi i drogës apo alkoolit?

Hapi i parë në thyerjen e varësisë është të kuptoni që mund të merrni kontrollin e asaj që bëni. Ju nuk mund të kontrolloni të gjitha gjërat që ndodhin në jetën tuaj ose shumica e asaj që bëjnë njerëzit e tjerë, por ju keni kontroll mbi mënyrën se si reagoni. Pra, përdorni atë kontroll. Më poshtë janë hapat e ardhshëm për të thyer varësinë tuaj:

  • Vendosni të largoheni. Sapo të vendosni, bëni një plan për të qenë të sigurtë që vërtet e bëni atë. 
  • Merrni ndihmë nga mjeku juaj. Mjeku juaj mund t’ju japë mbështetje dhe t’ju ndihmojë të gjeni një program trajtimi që plotëson nevojat tuaja. Mjeku juaj mund të trajtojë gjithashtu simptomat e tërheqjes dhe problemet e tjera që ju mund të keni kur të shëroheni nga varësia juaj. 
  • Kërkoni mbështetje. Kërkoni nga familja dhe miqtë tuaj për mbështetje. Ju gjithashtu mund të kontaktoni një nga organizatat e listuara nën “Organizata të tjera. “Këto grupe mund t’ju japin mbështetjen që ju nevojitet për të thyer varësinë tuaj dhe për të vazhduar me jetën tuaj.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

  • Si mund ta di nëse kam ndonjë problem?
  • Si mund të heq dorë nga abuzimi i drogës dhe alkoolit?
  • Cilat janë trajtimet për varësinë?
  • A mund të bëhem i varur nga barnat me recetë?
  • A mund t’i rekomandoni disa organizata që të më ndihmojnë të ndaloj abuzimin me drogën dhe alkoolin?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com