Lart

Ndryshimet e ngjashme me Alzheimer, të zakonshme në trurin e pacientëve me Covid-19

Njerëzit me COVID-19 të rëndë kanë anomali në tru që i ngjajnë ndryshimeve që shihen në sëmundjen e Alzheimerit – akumulimi i proteinave që është karakteristikë e sëmundjes, kanë gjetur studime të vogla.

Alzheimer shkakton akumulimin e proteinave tau brenda qelizave të trurit dhe një sasi jonormale të proteinës beta-amiloide që grumbullohet në pllakat amiloide.

Në Universitetin e Kolumbisë, Andrew Marx dhe bashkëpunëtorët studiuan trurin e 10 pacientëve me COVID-19 dhe gjetën defekte në proteinat e quajtura receptorë rianodine që kontrollojnë kalimin e kalciumit në qeliza.

Tek Alzhalmer, receptorët e dëmtuar të rianodinës shoqërohen me akumulimin e proteinës tau në të ashtuquajturat ngatërresa neurofibrilare.

Spiralja ishte e pranishme në nivele të larta në trurin e pacientëve me COVID-19, raportoi ekipi kolumbian në revistën “Alzheimer’s & Dementia”.

Ekipe të tjera shkencore kanë kërkuar dhe gjetur nivele jonormale të amiloidit në trurin e pacientëve me COVID-19, sipas studimeve të pashqyrtuara të publikuara në “bioRxiv” dhe “Lancet”.

Në të gjitha studimet, pacientët kishin format më të rënda të koronavirusit.

“Nëse ndryshime të ngjashme ndodhin në trurin e pacientëve me sëmundje më të butë, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e “mjegullës së trurit” të lidhur me COVID-in afatgjatë”, tha Marx.

Pacientët me COVID-19 të rëndë mund të jenë në rrezik më të lartë të demencës më vonë në jetë, por është shumë herët për të folur për këtë tani, shtoi ai.

Këshilla e tij është që njerëzit të marrin një dozë përforcuese dhe ta shmangin virusin.

“Nëse sëmureni me COVID-19, ndoshta nuk do të vdisni, por ne ende nuk dimë shumë për efektet afatgjata”, tha Marx.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com