Lart

Shenjat e hershme të epilepsisë që nuk duhen anashkaluar

Epilepsia është një sëmundje kronike jo ngjitëse e trurit që prek njerëzit e të gjitha grupmoshave. Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 50 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga epilepsia, gjë që e bën atë një nga sëmundjet neurologjike më të zakonshme.

Ka disa faktorë kryesorë që shkaktojnë epilepsi. Një prej tyre është infeksioni. Epilepsia mund të ndodhë për arsye gjenetike. Ndonjëherë ndodh në familje, dhe ndonjëherë është rezultat i ndryshimeve gjenetike të fituara.

Epilepsia mund të shkaktohet nga kushtet që bëjnë që sistemi imunitar të sulmojë qelizat e trurit, dhe gjithashtu mund të ndodhë për shkak të niveleve të ulëta të oksigjenit gjatë lindjes.

Dhimbjet e trurit pas një dëmtimi në kokë, dëmtimi i trurit pas një goditjeje dhe një tumor mund të shkaktojnë gjithashtu epilepsi.

Njerëzit që vuajnë nga epilepsia mund të kenë kriza të papritura. Në varësi të llojit të sulmit, simptomat e një personi mund të ndryshojnë. Megjithatë, krizat e përsëritura janë shenja kryesore e epilepsisë, shkruan Times of India.

Shenjat e një sulmi

– humbje e përkohshme e vetëdijes

– lëvizje të pakontrollueshme të muskujve

– probleme me komunikimin dhe mirëkuptimin

– simptoma psikologjike si frika dhe ankthi

– probleme me frymëmarrjen

– dridhje e papritur e duarve dhe sende që bien nga duart

Si të ndihmoni një person që ka një konvulsion?

Nëse e gjeni veten pranë një personi që ka një krizë, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për ta ndihmuar atë. Së pari, kërkoni nga njerëzit e tjerë të largohen në mënyrë që personi që ka sulmin të marrë ajër të mjaftueshëm.

Më pas kthejeni personin në krah për të parandaluar mundësinë e mbytjes. Mos vendosni asgjë në gojën e tyre gjatë sulmit, dhe këtu përfshihet uji, ilaçet dhe çdo ushqim.

Mos u përpiqni të kontrolloni ose ndaloni lëvizjet e pakontrolluara të personit gjatë sulmit, pasi kjo mund t’i dëmtojë ata. Vendosni një peshqir ose jastëk të butë nën kokën e saj dhe sigurohuni që të telefononi një mjek.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com