Lart

Sindromi Asperger: Formë e Butë e Autizmit

Sindromi Asperger është pjesë e diagnozës së përgjithshme të çrregullimeve të spektrit të autizmit (ASD). Ky është një çrregullim zhvillimor që konsiderohet të jetë një formë e butë e autizmit. Autizmi është çrregullim i zhvillimit të trurit që rezulton në probleme të komunikimit dhe sjelljes. Njerëzit e diagnostikuar me sindromën Asperger zakonisht kanë inteligjencë të lartë dhe nuk kanë vonesa në të folur. Megjithatë, ata tentojnë të luajnë, të mësojnë, të flasin dhe të veprojnë ndryshe nga të tjerët.

 

Simptomat e sindromës Asperger

Fëmijët mund të shfaqin shenja të sindromës Asperger në një moshë të re. Shenjat që fëmija juaj mund të ketë sindromën Asperger përfshijnë:

 • Obsesioni për një gjë të vetme
 • Përsëritja e rutinës (duke mos iu përgjigjur mirë ndryshimit)
 • Mungesa e shoqërimit  në lojë dhe bisedë
 • Nuk bën kontakt me sy me moshatarët dhe të rriturit
 • Mos kuptimi i të menduarit abstrakt

Fëmija juaj gjithashtu mund të ketë vështirësi me shtirje, nuk dëshiron të mbahet ose preket, ose të ketë reaksione të pazakonta ndaj zhurmave, erërave apo shijeve. Këto gjëra mund të vërehen tek mjeku i fëmijës suaj, mësuesi, madje edhe te ju si prind. Shihni mjekun tuaj nëse dyshoni se komunikimi i fëmijës suaj dhe aftësitë sociale nuk po zhvillohen siç duhet. Mjeku juaj mund t’ju referojë tek një specialist i zhvillimit.

 

Sindromi Asperger (Forme e butë e Autizmit)

Çfarë e shkakton sindromin Asperger?

Asgjë nuk e shkakton sindromën Asperger. Megjithatë, hulumtimet sugjerojnë që disa faktorë të caktuar gjatë shtatëzanisë dhe pas lindjes mund ta vënë një fëmijë në rrezik më të lartë për diagnozëtifikim me sindromin  Asperger. Këta faktorë përfshijnë:

 • Gjenet
 • Një anomali kromozomale (siç është sindroma e X të brishtë)
 • Përdorimi i ilaçeve me recetë të marra nga nëna gjatë shtatzënisë (të tilla si acidi valproik për kriza ose çrregullimet e humorit, ose talidomidi për ankth)
 • Të qenurit i lindur nga prindërit më në moshë

Sindromi i Asperger duket se është diagnostikuar më shpesh tek djemtë sesa tek vajzat.

 

Diagnostifikimi i Sindromes Asperger?

Sindroma e Asperger ka fituar një vëmendje më të madhe gjatë 20 viteve të fundit. Me më shumë arsim dhe informacion në dispozicion, mjekët janë në gjendje të diagnostikojnë sindromën e Asperger në fëmijët e moshës 18 muajshe. Nuk ka test të gjakut ose skanim të imazhit mjekësor për të diagnostikuar gjendjen. Mjekët e krahasojnë sjelljen dhe zhvillimin e një fëmije me një listë kontrolluese të pikave të rëndësishme kundrejt bashkëmoshatarëve të moshës së njëjtë.

 

A mund të parandalohet apo shmanget sindromi  Asperger?

Për arsye se shkaku i sindromës Asperger është i panjohur, nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar ose shmangur atë.

 

Trajtimi i sindromës së Asperger

Trajtimi i hershëm dhe i rregullt mund të ndihmojë fëmijën tuaj të përballojë simptomat që lidhen me sindromën  Asperger. Mund ta përgadisë atë për jetën e të rriturve. Trajtimi zakonisht përfshin përzierje të fjalëve, terapi fizike, profesionale dhe sjellje njohëse (CBT). Ekipi i terapisë do të vendosë se sa shpesh duhet të punojë me fëmijën tuaj. Sesionet e terapisë mund të duken kështu:

 • Aftësitë sociale dhe terapia e fjalëve: Fëmija juaj mund të flasë mirë. Megjithatë, ai ose ajo mund të ketë nevojë të mësojë aftësi të rëndësishme bisede. Këto aftësi përfshijnë të mësuarit për të marrë kthesa duke folur, duke bërë kontakt me sy me personin që ai ose ajo po flet, duke treguar interes në atë që thotë personi dhe duke mësuar të flasë për tema të ndryshme, jo fiksim për një temë. Terapisti gjithashtu mund të mësojë aftësitë e duhura gjatë lojës, të tilla si kthesa, rregullat e mëposhtme, dhe të mësuarit për t’u përballur me ndjenjat e dikujt rreth të tjerëve.
 • Terapia fizike: Disa njerëz të diagnostikuar me sindromën Asperger mund të duken të ngathët. Një terapist fizik punon për të zhvilluar forcën trupore të një personi. Kjo do të ndihmojë me vrapimin, hedhjen, vozitjen e një biçiklete, ecjen lart e poshtë shkallëve  dhe aktivitete të tjera të lëvizjes fizike.
 • Terapia në punë: Një terapist profesional ndihmon njerëzit me sindromën e Aspergerit me aftësitë e tyre motorike (gjë që kërkon përdorimin e duarve të tyre). Ata gjithashtu punojnë për të ndihmuar fëmijën tuaj të përballojë çështjet shqisore. Një person i diagnostikuar me sindromën Asperger mund të jetë i ndjeshëm ndaj përvojave të caktuara shqisore. Kjo mund të përfshijë zhurmë, prekje, erë, ose ndjesi vizuale. Mund të përfshijë materiale të caktuara, të tilla si plastelina, shkumësi, rëra dhe uji. Mund të përfshijë çështje ndijore që lidhen me ngrënien e llojeve të ndryshme të teksturave ushqimore. Terapisti i fëmijës suaj gjithashtu do të punojë në koordinimin duar-sy dhe do t’i mësojë fëmijës tuaj që të ushqehet vet në mënyrë të përshtatshme. Para se fëmija juaj të fillojë shkollën, një terapist profesional duhet të zhvillojë forcën e dorës për të shkruar. Sapo fëmija juaj të hyjë në shkollë, terapisti do ta ndihmojë atë të zhvillojë shkathtësitë e shkrimit të dorës.
 • Terapia e Sjelljes Kognitive: Terapia e Sjelljes Kognitive (CBT) mëson njerëzit me sindromën Asperger se si të veprojnë në mënyrë shoqërore dhe të përballen me emocionet e tyre. Ajo mëson aftësi të rëndësishme të tilla si kontrollimi i impulseve, frikave, ankthit, obsesioneve, ndërprerjes dhe tantrumit. Është ndryshe për çdo person, bazuar në nevojat e tij ose të saj.
 • Medikamentet: Nuk ka ilaç për trajtimin e sindromës Asperger. Shumica e ilaçeve trajtojnë ankthin, depresionin ose paaftësinë për t’u përqëndruar shpesh në lidhje me sindromën e Asperger. Barnat e zakonshme të përshkruara për ankth dhe depresion përfshijnë frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), ilaçet antipsikotike dhe medikamentet stimuluese.

Mos injoroni vonesat e hershme sociale dhe komunikuese të fëmijës suaj. Sjelljet e sindromës Asperger nuk do të përmirësohen pa terapinë. Ndërsa fëmija juaj përparon përmes shkollës, terapia mund të ndryshojë për të pasqyruar nevojat e fëmijës suaj në atë kohë. Më e rëndësishmja, pyesni terapistët tuaj se si të aplikoni terapinë në shtëpi. Fëmijët bëjnë më mirë kur terapia është e njëjtë në shkollë dhe në shtëpi.

Terapia nuk duhet të zhvillohet vetëm njëherë. Terapia e përsëritur ndihmon fëmijën tuaj të zhvillojë sjellje të dëshiruara. Fëmijët nuk duhet të ndëshkohen për sjellje të padëshiruara. Në vend të kësaj, terapistët përdorin stimuj dhe shpërblime (duke i dhënë fëmijës tuaj kohë të  lirë shtesë, një rostiçeri të shëndetshme ose diçka që është e rëndësishme për ta) për të inkurajuar sjelljen e duhur.

 

Të jetosh me sindromën Asperger

Nëse fëmija juaj është diagnostikuar me sindromën e Aspergerit, zhvillimi i marrëdhënieve me të duhet të bëhet me praktikë dhe përpjekje. Një person i diagnostikuar me sindromën Asperger mund të mos shfaqë emocione të përshtatshme (ose ndonjë emocion), mund të mos e kuptojë ironinë në një shaka, koncepte abstrakte ose pikat delikate të një bisede. Kolegët mund të perceptojnë sjelljen e tyre si të çuditshme.

Megjithëse sindroma Asperger nuk mund të shërohet, terapia mund të ndihmojë. Fëmija juaj mund të jetë i suksesshëm në shkollë dhe në jetën e të rriturve. Në fakt, shumë punëdhënës thonë se fokusi dhe vëmendja që një person me sindromën Asperger i jep punës së tij është një gjë e mirë. Të rriturit e diagnostikuar me sindromën Asperger mund të vazhdojnë të kenë nevojë për terapi ose këshillime për të mësuar sjelljen e duhur personale dhe në vendin e punës.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A duhet t’i them fëmijës se ai ose ajo ka sindromën e Asperger kur ai ose ajo është më i rritur?
 • A është sindromi i Aspergerit i lidhur me sjellje të dhunshme apo vetëdëmtuese?
 • Si mund të përballoj stresin e rritjes së një fëmije me sindromin  Asperger?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com