Lart

Sindromi i Alkoolit të Fetusit

Çrregullimi i fetusit të spektrit të alkoolit (FASD) është një grup problemesh që mund të ndodhin në një foshnje kur nëna konsumon alkool ndërsa është shtatzënë. Problemet mund të jenë fizike, mendore ose në sjellje. Ato mund të jenë të lehta ose të rënda. Ato mund të fillojnë para se foshnja të lindë ose mund të mos jenë të dukshme deri në fëmijëri. Sindroma e alkoolit fetal (FAS) është lloji më serioz i FASD.

alcohol syndrome

A është në rregull të pini alkool gjatë shtatzënisë?

Pirja e alkoolit gjatë shtatëzanisë mund të jetë e rrezikshme për ju dhe fëmijën tuaj. Bebet e lindura nga nënat që pijnë gjatë shtatëzanisë mund të kenë probleme serioze shëndetësore. Sindroma e alkoolit fetal është një nga këto probleme.

Simptomat e sindromës së alkoolit të fetusit

Simptomat e foshnjave që kanë sindromin e alkoolit të fetusit përfshijnë:

 • Rritje e dobët në mitër.
 • Foshnje të vogla dhe nënpeshë në lindje.
 • Kokë dhe sy të vegjël.
 • Defekte në zemër, të tilla si vrima në zemër.
 • Zhvillim i vonuar.
 • Probleme vizioni ose probleme dëgjimi.

Ndërsa rriten, këta fëmijë mund të kenë probleme në sjellje. Ata mund të përjetojnë aftësi të kufizuara në mësim, probleme me kujtesën dhe vëmendjen, dhe hiperaktivitet. Simptomat kanë tendencë të keqësohen kur fëmija rritet.

Problemi më serioz që mund të shkaktojë është vonesa zhvillimore. FAS është shkaku kryesor i vonesave të zhvillimit të parandalueshëm në Shtetet e Bashkuara.

Çfarë e shkakton sindromin e alkoolit të fetusit?

FAS ndodh kur një grua pi kur ajo është shtatzënë. Edhe sasi të vogla të alkoolit do të kalojnë nëpër placentën dhe fetusin. Mëlçia e foshnjës nuk është zhvilluar aq sa të jetë në gjendje të përpunojë alkoolin. Alkooli mund të dëmtojë organet e foshnjës ose të shkaktojë dëmtime të tjera. Për shkak se asnjë sasi e alkoolit nuk mund të konsiderohet e sigurt, gratë shtatëzëna duhet të shmangin të gjithë alkoolin gjatë gjithë shtatëzanisë.

“Pirja e vogël” (që ka 3 ose më shumë pije në të njëjtën kohë) është veçanërisht e rrezikshme për fëmijën tuaj. Kjo e bën nivelin e alkoolit në gjak shumë të lartë shumë shpejt. Edhe nëse nuk pini çdo ditë, ju mund ta vendosni fëmijën tuaj në rrezik për FAS nëse pini ‘’pirje të vogla’’.

Pirja e alkoolit në 3 muajt e parë të shtatëzanisë është më e rrezikshmja. Kjo është kur truri i foshnjës fillon të zhvillohet. Alkooli mund të ndërhyjë në zhvillim dhe të shkaktojë defekte të lindjes. Por pirja në çdo kohë gjatë shtatëzanisë nuk është e sigurt dhe mund të dëmtojë fëmijën tuaj.

 

Si diagnostikohet sindromi i alkoolit të fetusit?

Nuk ka test për FAS. Mjeku juaj do të kërkojë simptoma fizike, të tilla si pesha e vogël e lindjes dhe koka e vogël. Ai ose ajo do të shikojë simptomat e sjelljes, të tilla si vëmendja dhe koordinimi. Ata do t’ju pyesin nëse pini gjatë shtatzënisë dhe nëse po, sa.

FAS mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar në fëmijëri, sepse ajo ka simptoma të ngjashme me çrregullime të tjera, të tilla si ADHD.

A mund të parandalohet apo shmanget sindromi i alkoolit të fetusit?

FAS është krejtësisht i parandalueshëm. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të ndaloni të pini kur jeni duke menduar për të mbetur shtatzënë. Nëse keni mbetur shtatzënë, hiqni alkoolin menjëherë. Pini pije të tjera në vend, të tilla si uji ose qumështi.

Nëse jeni shtatzënë dhe keni pirë alkool, jini të sinqertë me mjekun tuaj. Tregoni atij se sa jeni duke pirë. Ata mund të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë të ndaloni të pini para se të lëndoni fëmijën tuaj.

Trajtimi i sindromës fetale

Nuk ka shërim për FAS. Ajo zgjatë një jetë. Megjithatë, fëmijët mund të ndihmohen. Trajtimi i tyre përfshin sigurimin e tyre me kujdes të mirë mjekësor dhe dentar. Kjo përfshin syze ose aparate dëgjimi, nëse është e nevojshme. Disa simptoma të sjelljes mund të menaxhohen me ilaçe. Fëmijët mund të vendosen në programe të veçanta shkollore për të trajtuar sjelljen ose çështjet e zhvillimit.

Të jetosh me sindromin e alkoolit të fetusit

Shumica e foshnjave të lindura me FAS nuk do të kenë zhvillim normal të trurit. Ata do të kenë nevojë për terapi të vazhdueshme ose shërbime të veçanta. Perspektiva për ta varet nga sa janë problemet e tyre të rënda. Më e mira që prindërit mund të bëjnë është t’i diagnostikojnë ata herët. Kjo do t’u mundësojë mjekëve të krijojnë plane të specializuara për zhvillimin dhe edukimin e tyre. Përveç diagnozës së hershme, hulumtimi tregon se fëmijët gjithashtu bëjnë mirë në qoftë se:

 • Janë rritur në një shtëpi të qëndrueshme.
 • Nuk janë të ekspozuar ndaj dhunës.
 • Marrin arsim special dhe shërbime sociale.

Fëmijët më të moshuar dhe të rriturit me FAS mund të përballen gjithashtu me sfida. Sipas Institutit Kombëtar për abuzimin me alkoolin dhe alkoolizmin, njerëzit me FAS ose probleme të tjera të FASD mund të kenë probleme me:

 • Të mësuarit  dhe mbajtjen mend.
 • Të kushtuarit vëmendje.
 • Kuptimin dhe ndjekjen e drejtimeve.
 • Kontrollin e emocioneve dhe impulseve.
 • Komunikimin dhe shoqërimin.
 • Kryerjen e aktiviteteve të përditshme të jetës, të tilla si banjon, veshjen, ngrënien ose tregimin e kohës.

Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të kenë çrregullime të shëndetit mendor, duke përfshirë:

 • ADHD.
 • Depresionin dhe ankthin.
 • Hiperaktivitetin dhe kontrollin e impulsit.
 • Çrregullime të keqpërdorimit të substancave.

Mos harroni se asnjë sasi e alkoolit nuk është e sigurt në shtatëzani. Hiqni dorë nga pirja nëse jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatëzanë ose nëse mendoni se jeni shtatëzënë. Nëse nuk mund të lini pirjen vetë, merrni ndihmë menjëherë.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë probleme shëndetësore ka fëmija im?
 • A ka nevojë fëmija im për trajtim?
 • Si duhet të kujdesem për fëmijën tim në shtëpi?
 • Cilat probleme shëndetësore apo sjellje duhet të shikoj ndërsa fëmija im është duke u rritur?

Nëse jeni duke pirë gjatë shtatzanisë:

 • A po e vë fëmijën tim në rrezik për probleme shëndetësore?
 • Sa alkool është shumë? A mund të kem qoftë vetëm një pije?
 • Kam problem me pije. Si mund ta ndaloj?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com