Lart

Shenjat paralajmëruese të një sulmi në tru

Goditja në tru lidhet me presionin e lartë të gjakut, stilin e jetesës dembele dhe një tepricë të radikaleve të lira. Është e nevojshme të njihen dhe të identifikohen shenjat paralajmëruese të një goditjeje, pasi ajo është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Goditja në tru prek rreth 15 milionë njerëz në mbarë botën. Ndër faktorët e rrezikut të tij janë duhani, konsumimi i tepërt i alkoolit apo stresi. Kur gjaku nuk rrjedh siç duhet në tru, qelizat nuk marrin lëndët ushqyese dhe oksigjenin që u nevojitet për të funksionuar dhe për këtë arsye ato vdesin. Goditja në tru klasifikohet në lloje të ndryshme në varësi të zonës së trurit që prek.

Ishemike – Goditja ishemike, e quajtur edhe “infarkt cerebral”, ndodh kur furnizimi me gjak në tru humbet papritur. Është për shkak të mbylljes së disa arterieve përgjegjëse për bartjen e gjakut në masën e trurit. Mund të shkaktohet nga një akumulim i kalciumit ose arterioskleroza.

Hemorragjike – Kjo lloj goditjeje ndodh kur një enë gjaku në tru çahet, qoftë për shkak të një aneurizmi kongjenital ose për shkak të rritjes së tensionit. Kjo hemorragji çon në një goditje, sepse privon zonën e trurit nga furnizimi me gjak ose sepse gjaku ushtron presion mbi strukturat e trurit. Pasi të hiqet mpiksja, duhen 24 deri në 48 orë për të përcaktuar se cila zonë është prekur.

Pavarësisht nga shkaku apo lloji i goditjes, është gjithmonë një urgjencë mjekësore, pasi ndodh papritur. Në disa minuta mund të lërë pasoja serioze të përhershme. Në varësi të sasisë së gjakut të përfshirë, mund të jetë një goditje e lehtë ose e rëndë. Ashpërsia e dëmtimit mund të ndryshojë në varësi të shpejtësisë së marrjes së ndihmës mjekësore. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat paralajmëruese të një goditjeje në tru.

Shpërndaj
Lajme - Probleme.me