Lart

Bycat (Kokërra në Sy): Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Byci është një gungë e dhimbshme, e kuqe që formohet në buzë të qepallës tuaj. Mund të duket si një puçërr fytyre. Bycat mund të shkaktojnë shqetësim, por ato zakonisht nuk janë serioze dhe janë të lehta për tu trajtuar. Ato janë shumë të zakonshme, veçanërisht tek fëmijët.

BycatCilat probleme të syve janë të ngjashme me bycat?

Kalazioni është një gungë e fortë (por më pak e dhimbshme) në mes të qepallës. Ajo shkaktohet nga një gjëndër e inflamuar dhe e bllokuar. Kalazioni gjithashtu mund të shkaktojë vizion të turbullt. Trajtimi për kalazionet është i ngjashëm me trajtimin për bycet; megjithatë, gunga nuk mund të zhduket për 2 deri në 8 javë.

Simptomat e byceve

Simptoma kryesore është një gungë e fryrë, e dhimbshme, e kuqe në buzë të qepallës. Zakonisht formohet në pjesën e jashtme të qepallës. Por ndonjëherë ajo formohet edhe brenda. Ju gjithashtu mund të keni këto simptoma:

 • Shkarkim nga syri.
 • Rrudhje të syrit.
 • Ndjenjë e vrazhdë në sy.
 • Korezim në qepallë.

 

Si diagnostifikohen bycet?

Mjeku juaj i familjes mund të diagnostikojë një byc duke shqyrtuar syrin tuaj. Asnjë test i veçantë nuk nevojitet.

A mund të pengohet apo shmanget byci?

Mënyra më e mirë për të shmangur marrjen e byceve është të praktikoni higjienën e mirë të syve. Sigurohuni që të mbani sytë tuaj të pastër. Hiq grimin dhe papastërtitë. Hidhni makiazhin e vjetër të syve (për shembull, maskara duhet të zëvendësohet çdo 2 deri në 3 muaj). Mos e ndani makiazhin me të tjerët. Gjithmonë lani duart para se të prekni sytë. Nëse mbani lente kontakti, lani duart para se t’i futni ose t’i hiqni ato. Gjithashtu, sigurohuni që dezinfektoni lentet tuaja saktë me një tretësirë për pastrimin e tyre.

 

Trajtimi

Bycet zakonisht mund të trajtohen në shtëpi. Ato duhet të largohen në 7 deri në 10 ditë. Mos provoni asnjë ilaç, pika, apo vaj pa përshkrim pa folur fillimisht me mjekun tuaj të familjes.

Më poshtë janë disa gjëra që mund të bëni për të ndihmuar largimin e byceve:

 • Vendosni një kompresë të ngrohtë dhe të lagur në syrin tuaj për 5 deri në 10 minuta, 3 ose 4 herë në ditë. Shtresa duhet të jetë e ngrohtë, por jo aq e nxehtë sa që të digjet qepalla.
 • Mbani zonën rreth syve të pastër.
 • Shmangni prekjen ose fërkimin e syve.
 • Shmangni makiazhin ose lentet e kontaktit ndërkohë që shëroni bycin.
 • Asnjëherë mos u mundoni të shtrydhni ose të hapni ndonjë gungë në syrin tuaj. Duke bërë këtë mund të përhapet infeksioni.

Nëse një byc kërkon trajtim mjekësor, mjeku juaj mund të përdorë antibiotikë, kirurgji të vogël për ta kulluar atë ose një injeksion steroid për të reduktuar ënjtje. Mjeku mund të trajtojë çdo shkaktarë themelor që shkakton bycin ose që e përkeqëson  atë.

Të jetosh me një byc

Byci është një gjendje e padëmshme. Kjo mund të shkaktojë ndonjë acarim, por duhet të largohet vetë. Masat e trajtimit në shtëpi të tilla si fasha të ngrohta mund të ndihmojnë. Nëse një byc infektohet, ju mund të keni nevojë për të marrë ilaçe antibiotike.

Kur duhet të shoh një mjek?

Nëse keni ndonjë shqetësim, ose nëse byci juaj nuk largohet pas 10 deri në 14 ditë, bisedoni me mjekun tuaj të familjes. Gjithashtu duhet të telefononi mjekun nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • Qepallë që është mbyllur nga ënjtja.
 • Dhimbje e shtuar me trajtimin në shtëpi.
 • Rritje të ënjtjes pas 2 deri 3 ditëve të para.
 • Qepallë që ndihet e nxehtë.
 • Qelb i trashë ose gjak që del nga gunga.
 • Fortësi të qepallës.
 • Ethe ose të dridhura.
 • Vizion që ndryshon.
 • Byce që vazhdojnë të shfaqen.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cila është trajtimi më i mirë për mua?
 • A është në rregull që fëmija im të shkojë në çerdhe me një byc?
 • Si mund ta ndaloj fëmijën tim që të kruaj ose të kap bycin?
 • A do të largohet vetë byci?
 • Nëse byci dhemb shumë, a duhet të marr ilaç për lehtësim të dhimbjes?
 • Për sa kohë do të largohet byci?
 • Bycet vazhdojnë të më shfaqen. A duhet të ndaloj së përdoruri lente kontakti?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com