Lart

Çfarë e shkakton lodhjen e vazhdueshme të syve?

Okulistët thonë se sytë e njeriut nuk janë imunë ndaj lodhjes. Sipas tyre, lodhja mund të ndodhë nga sforcimi ose përdorimi afatgjatë i kompjuterit, telefonit e të tjerë. Sytë e njeriut kanë tre grupime muskujsh.

Secili prej tyre punon fort, sidomos kur ne lexojmë ose përdorim kompjuterin për një kohë të gjatë, por edhe faktorë të tjerë që do i mësoni më poshtë. Përdorimi dhe sforcimi i muskujve nxit lodhjen dhe dobësimin e shikimit.

Simptomat e Lodhjes së Syve

 • Disa prej simptomave më të zakonshme të lodhjes së syve janë:
 • Djegie, kruarje dhe dhimbje të syve
 • Lotim ose tharje e syve
 • Shikim i mjegulluar
 • Dhimbje koke,
 • Dhimbje të shpatullave, shpinës dhe qafës.
 • Ndjeshmëri e lartë ndaj dritës
 • Vështirësi në përqendrim
 • Vështirësi në hapjen e syve.
 • Shkaktarët Kryesorë të Lodhjes së Syve

Disa prej shkaktarëve më të mëdhenj të lodhjes së syve janë:

 • Përdorimi i pajisjeve dixhitale,
 • Leximi afat-gjatë dhe i tepruar e pa pushim
 • Udhëtimet e gjata me makinë që kërkojnë përqendrim maksimal,
 • Ekspozimi ndaj dritës së fortë ose të zbehtë për një kohë të gjatë.
 • Tharja e syrit,
 • Stresi dhe lodhja
 • Ekspozimi afat-gjatë ndaj ajrit të kondicionuar ose shumë të ngrohtë
 • Kompjuteri i lodh sytë më shumë se librat sepse:
 • Njerëzit kanë tendencën të pulisin më pak sytë dhe pulitja është thelbësore për lubrifikimin e syve
 • Ekrani reflektohet
 • Ekrani kërkon një pikëpamje të duhur
 • Ekrani ka kontrast të ulët.

Faktorë të tjerë që përkeqësojnë problemin me sytë janë: ajri i ndotur, mënyra e gabuar e të qëndruarit në këmbë ose ulur por edhe ngulitja e syve në ekran për një kohë të gjatë.

Lodhja e syve mund të jetë rraskapitëse dhe sfilitëse. Ajo nxit lodhjen fizike por edhe ndikon ndjeshëm tek aftësia e njeriut për tu përqendruar.

Ekspertët rekomandojnë adresimin e problemit sa më parë duke bërë një vizitë tek okulisti dhe mos abuzuar me pajisjet dixhitale.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com