Lart

Glaukoma: Simptopmat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Glaukoma është një sëmundje e syrit që mund të shkaktojë humbje të shikimit. Zakonisht ndodh kur lëngu ndërtohet në sy, duke shkaktuar një rritje të presionit. Kjo dëmton nervin optik të syrit. Njerëzit me glaukomë fillojnë ngadalë duke humbur vizionin e tyre periferik. Pa trajtim, ata mund ta humbin plotësisht vizionin e tyre.

Glaukoma

Simptomat

Në fillim, glaukoma nuk ka simptoma. Nuk shkakton dhimbje dhe vizioni juaj është normal. Përfundimisht, pa trajtim, do të filloni të humbni vizionin tuaj periferik. Ju mund të humbni duke parë objekte jashtë qosheve të syrit tuaj. Me kalimin e kohës, do të duket sikur po kërkoni përmes një tuneli. Nëse glaukoma juaj nuk është trajtuar, vizioni juaj gradualisht mund të zvogëlohet derisa të zhduket plotësisht.

Shumë njerëz që kanë glaukomë nuk janë të vetëdijshëm se kanë sëmundjen. Në kohën kur vërejnë humbjen e shikimit, dëmtimi i syrit është i rëndë.

Rrallë, një individ do të ketë një sulm akut (të papritur ose afatshkurtër) të glaukomës. Në këto raste, syri bëhet i kuq dhe jashtëzakonisht i dhimbshëm. Mund të ndodhë edhe të keni të përziera, të vjella dhe vizion të paqartë. Kjo është një emergjencë për syrin. Thirrni menjëherë kujdesin për syrin tuaj nëse ju përjetoni këto simptoma.

Çfarë shkakton glaukoma?

Normalisht, lëngu në syrin tuaj ushqen syrin dhe e mban atë të shëndetshëm. Pasi lëngu qarkullon përmes syrit, ajo zbrazet përmes një kullimi në pjesën e përparme të syrit tuaj. Në njerëzit që kanë glaukomë, lëngu nuk zhduket siç duhet. Në vend të kësaj, ajo ndërton dhe shkakton presion në rritje në sy. Ky presion dëmton nervin optik dhe shkakton humbjen e shikimit.

Kush merr glaukoma?

Faktorët e rrezikut për glaukomë përfshijnë:

 • Të jesh 40 vjeç ose më i vjetër.
 • Që i përkasin grupeve të caktuara etnike, duke përfshirë zezakët dhe latino.
 • Një histori familjare të glaukomës.
 • Presion i lartë në sy.
 • Diabet
 • Hipertensioni
 • Sëmundje zemre.
 • Afër-shikim (është e vështirë për ju të shihni objekte në largësi).

Si diagnostikohet glaukoma?

Glaukoma zakonisht diagnostikohet nga një optometër ose okulist. Këta janë njerëz të trajnuar posaçërisht për të ofruar kujdes për sytë. Ata do t’ju japin një provim gjithëpërfshirës të syrit, i cili do të përfshijë disa teste. Këto teste përfshijnë:

 • Testi i mprehjes vizuale – mateni  sa mirë shihni në distanca të ndryshme.
 • Testi i fushës vizuale – mat vizionin tuaj periferik.
 • Prova e syrit të syrit – lejon kujdesin e syve tuaj profesional për të shqyrtuar retinën tuaj dhe nervin optik për shenja dëmtimi ose probleme të tjera të syve.
 • Tonometria – mat presionin brenda syrit.
 • Pachymetry – mat trashësinë e kornesë tuaj.

Shumë prej këtyre testeve mund të përdoren për të diagnostikuar glaukomën.

 

A mund të parandalohet apo shmanget glaukoma?

Nuk ka asgjë që mund të bëni për të shmangur marrjen e glaukomës. Por mund ta parandaloni atë që të ketë një ndikim të madh në vizionin tuaj. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është duke i kontrolluar rregullisht sytë. Është e rëndësishme që të merrni provime gjithëpërfshirëse nga një optometër ose okulist. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm i glaukomës mund të parandalojë dëmtimin e qelizave nervore të syrit dhe të parandalojë humbjen e rëndë të shikimit.

Njerëzit 18 deri 60 vjeç duhet të kenë një provim sy çdo 2 vjet. Pas moshës 60 vjeç, duhet të keni një provim sy një herë në vit.

 

Trajtim

Qëllimi i trajtimit është ulja e presionit në sy. Kjo do të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm të nervit dhe humbjen e shikimit. Glaukoma zakonisht trajtohet me pika të mjekuara të syve. Edhe ilaçet që mund të merren me gojë (në formë pilule) ndonjëherë mund të përshkruhen.

Është e rëndësishme që të merrni ilaçe të glaukomës rregullisht, siç përshkruhet nga kujdesi profesional i syve. Për shkak se glaukoma nuk shkakton simptoma, mund të harroni të merrni ilaçin tuaj. Por ju duhet të përdorni pikat ose pllakat rregullisht për të ndihmuar në kontrollin e presionit në syrin tuaj.

Kur rëniet e syve nuk ndihmojnë në zbutjen e presionit, mund të keni nevojë për trajtim tjetër. Trajtimi me lazer përdor një lazer për të hapur drenazhin ku rrjedh lëngu. Kjo është një procedurë pa dhimbje. Nëse kjo nuk funksionon, mund t’ju nevojitet kirurgji për të krijuar një kanal të ri ku lëngu mund të rrjedhë nga syri yt.

Jetesa e përditshme

Nëse glaukoma juaj është kapur dhe trajtuar herët, nuk mund të vëreni ndonjë ndryshim në vizionin tuaj. Ju mund të bëni një jetë normale pa simptoma, për aq kohë sa të merrni ilaçet tuaja çdo ditë. Nëse jeni duke marrë ilaçe për glaukomën, duhet te vizitoni rregullisht profesionalistet e syve tuaj. Kjo mund të jetë çdo 3 deri në 6 muaj.

Nëse keni përjetuar ndonjë humbje në vizionin tuaj, bisedoni me profesionistin e kujdesit ndaj syve. Mund të ketë disa shërbime ose pajisje me shikim të ulët që mund t’ju ndihmojnë të shfrytëzoni më së shumti vizionin tuaj të mbetur. Agjencitë e komunitetit mund të ofrojnë këshillime, trajnime ose shërbime të tjera të veçanta për njerëzit që kanë dëmtime shikimi.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cili është trajtimi i duhur për mua?
 • A do të duhet të vazhdoj trajtimin tim për pjesën tjetër të jetës sime?
 • A ka ky trajtim ndonjë efekt anësor?
 • A është operacioni një opsion për mua? A do të më duhet të përdorë pika të syve pas operacionit?
 • A mund të vazhdoj me aktivitetet e mia aktuale?
 • A ka ndonjë ndryshim jetese që duhet të bëj?
 • A duhet të shoh një oftalmolog?
 • A do të përkeqësohet glaukoma ime?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com