Lart

Kanceri i Syve

Rreth 500 dhe 600 raste të kancerit të syrit (kanceri i syrit) diagnostikohen në Mbretërinë e Bashkuar çdo vit.

Ekzistojnë një numër i llojeve të ndryshme të kancerit që prekin sytë, duke përfshirë:

 • melanoma e syve
 • karcinoma e qelizave skuamoze
 • limfoma
 • retinoblastoma – një kancer i fëmijërisë

Kanceri gjithashtu ndonjëherë mund të zhvillohet në indet që rrethojnë kokrrën të syrit tuaj ose të përhapet në sy nga pjesë të tjera të trupit, të tilla si mushkëritë ose gjinjtë.

Simptomat e kancerit të syve

Kanceri i syrit jo gjithmonë shkakton simptoma të dukshme dhe mund të merret vetëm gjatë një testi rutinë të syve.

Simptomat e kancerit të syrit mund të përfshijnë:

 • hijet, ndezjet e dritës ose linjat e tundura në shikimin tuaj
 • shikim i turbullt
 • një copë e errët në syrin tuaj që po bëhet më e madhe
 • humbje e pjesshme ose totale e shikimit
 • fryrje e njërit sy
 • një gungë në qepallë ose në sy që rritet në madhësi
 • dhimbje në ose rreth syrit tuaj, edhe pse kjo është e rrallë

Këto simptoma gjithashtu mund të shkaktohen nga gjendje më të vogla të syve, kështu që nuk janë domosdoshmërisht një shenjë e kancerit. Sidoqoftë, është e rëndësishme që simptomat të kontrollohen nga një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Melanoma e syrit

Melanoma është kancer që zhvillohet nga qelizat që prodhojnë pigmente të quajtura melanocite. Shumica e melanomave zhvillohen në lëkurë, por është gjithashtu e mundur që ato të ndodhin në pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë edhe syrin.

Melanoma e syve më së shpeshti prek kokërdhokun e syrit. Mjekët ndonjëherë e quajnë atë melanomë uveale ose koroidale, në varësi të saktësisht se cila pjesë e syrit tuaj është prekur.

Mund të prekë gjithashtu konjuktivën, shtresën e hollë që mbulon pjesën e përparme të syrit ose qepallën.

Çfarë e shkakton melanomën e syve?

Melanoma e syve ndodh kur qelizat që prodhojnë pigmente në sy ndahen dhe shumohen shumë shpejt. Kjo prodhon një copë indi të njohur si tumor.

Nuk është e qartë saktësisht pse ndodh kjo, por faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun e ndodhjes së tij:

ngjyrë më të çelët të syve – nëse keni sy blu, gri ose jeshil, keni një rrezik më të lartë të zhvillimit të melanomës së syve krahasuar me njerëzit që kanë sy kafe
-lëkurë e bardhë ose e zbehtë – melanoma e syve prek kryesisht njerëzit e bardhë dhe është më e zakonshme tek ata me lëkurë të ndritshme
nishane të pazakontë – nëse keni nishane me formë të çrregullt ose me ngjyrë të pazakontë, jeni më të rrezikuar të prekni nga kanceri i lëkurës dhe melanoma e syve
ekspozimi ndaj rrezatimit ultraviole – ka disa prova që sugjerojnë se ekspozimi ndaj rrezatimit ultraviolet (ultraviolet) nga shezlongët, për shembull, mund të rrisë rrezikun e melanomës së syve
ekspozimi i tepërt në rrezet e diellit – kjo rrit rrezikun e kancerit të lëkurës, dhe gjithashtu mund të jetë një faktor rreziku për melanomën e syve

Rreziku i zhvillimit të melanomës së syve gjithashtu rritet me moshën, me shumicën e rasteve që diagnostikohen tek njerëzit në të 50-at e tyre.

Diagnostifikimi i melanomës së syrit

Nëse mjeku juaj i përgjithshëm ose optiku (optometri) dyshon se keni një problem serioz me sytë tuaj, ata do t’ju drejtojnë tek një mjek specialist i syve i quajtur okulist për një vlerësim.

Nëse ata dyshojnë se keni melanomë të syrit, ata do t’ju referojnë në një qendër të specializuar për kancerin e syrit.

Ka të ngjarë që të keni një numër testesh të ndryshme në qendër, duke përfshirë:

një ekzaminim i syve – për të parë strukturat e syve tuaj në më shumë detaje dhe për të kontrolluar anomalitë
një skanim me ultratinguj të syrit tuaj, një sondë e vogël e vendosur mbi syrin tuaj të mbyllur përdor valë zanore me frekuencë të lartë për të krijuar një imazh të brendshëm të syrit tuaj; kjo i lejon mjekut tuaj të mësojë më shumë rreth pozicionit të tumorit dhe madhësisë së tij
një angiogram fluoreshein – ku fotografitë e kancerit të dyshuar merren duke përdorur një aparat fotografik special pasi bojë është injektuar në rrjedhën tuaj të gjakut për të nxjerrë në pah tumorin.

Herë pas here, një gjilpërë e hollë mund të përdoret për të hequr një mostër të vogël të qelizave nga tumori (biopsia). Informacioni gjenetik në këto qeliza analizohet për të dhënë një tregues të shanseve të përhapjes ose rikthimit të kancerit.

Trajtimi i melanomës së syve

Trajtimi për melanomën e syrit varet nga madhësia dhe vendndodhja e tumorit. Ekipi juaj i kujdesit do të shpjegojë çdo mundësi trajtimi në detaje, duke përfshirë përfitimet dhe çdo ndërlikim të mundshëm.

Trajtimi do të synojë të ruajë syrin e prekur kur është e mundur.

Trajtimet kryesore për melanomën e syve janë:

Brakiterapia – pllaka të vogla të veshura me material radioaktiv të quajtur pllaka futen pranë tumorit dhe lihen në vend deri në një javë për të vrarë qelizat kancerogjene
Radioterapi e jashtme – një makinë përdoret për të drejtuar me kujdes rrezet e rrezatimit në tumor për të vrarë qelizat kancerogjene
Operacion për heqjen e tumorit ose një pjese të syrit – kjo mund të jetë e mundur nëse tumori është i vogël dhe ju ende keni pak shikim në syrin tuaj
Heqja e syrit (enukleasimi) – kjo mund të jetë e nevojshme nëse tumori është i madh ose keni humbur shikimin; syri përfundimisht do të zëvendësohet me një sy artificial që përputhet me syrin tuaj tjetër.

Kimioterapia përdoret rrallë për melanomën e syve, por mund të jetë e përshtatshme për lloje të tjera të kancerit të syrit.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com