Lart

Katarakti: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë është katarakti?

Katarakti është turbullim i thjerrëzës natyrale të syrit. Përgjatë kohës kur kjo thjerrëz turbullohet, zvogëlon aftësinë e juaj që të shihni mirë. Katarakti mund t’i bëjë objektet të duken të paqarta. Gjithashtu mund të bëjë që ngjyrat të duken më pak të ndritshme.

Thjerrëza e natyrshme e syrit tuaj gjendet direkt pas pupilit. Ajo përbëhet kryesisht nga uji dhe proteina. Përgjatë kohës kur ju rriteni, pjesët proteinike të thjerrëzës mund të fillojnë të grumbullohen së bashku. Këto grumbullime fillojnë të vogla por rriten më shumë gjatë kohës. Sa më shumë që rriten, aq më shumë mund të dëmtojnë vizionin tuaj.

Kataraktët janë një gjendje e rëndomtë,sidomos për njerëzit e moshuar. Kataraktët zakonisht fillojnë zhvillimin në njerëz të moshës 40 vjeç e lart. Por zakonisht nuk fillojnë të pengojnë vizionin deri pas moshës 60 vjeç. Sidoqoftë, edhe njerëzit e rinj mund të zhvillojnë katarakte. Këto katarakte të mitura (në fëmijë) mund të shkaktohen nga një mutacion gjenetik që ndikon në proteina, nga çrregullimet metabolike ose nga trauma (dëmtimi i syve).

 

Cilat janë simptomat e kataraktëve?

Simptomat e kataraktëve janë të ngjashme me ato të miopisë (afërsisë). Këto simptoma mund të fillojnë si bezdisje të vogla dhe progresojnë gjatë kohës për të penguar vizionin. Ju mund të ndjeni simptoma në të dy sytë ose vetëm në një sy.

katarakti

Ato përfshijnë:

 • Pamje të paqarta ose të turbullta
 • Ngjyrat e zbehura
 • Vizioni i natës i dobët, me shkëlqim rreth dritave të rrugës dhe veturave
 • Ndjeshmëria në dritë të ditës ose në ndriçues të ndritshëm gjatë natës
 • Vizioni i dyfishtë
 • Ndryshime të shpeshta në recetën tuaj për syza ose kontakte

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, duhet të bëni një takim me mjekun tuaj të syve. Nëse simptomat tuaja përfshijnë një ndryshim të menjëhershëm në shikim, dhimbje të papritur të syrit, ose një dhimbje të papritur koke, duhet të kontaktoni mjekun tuaj menjëherë.

 

Çfarë shkakton katarakte?

Në përgjithësi, kataraktet besohet të jenë një çrregullim i lidhur me moshën. Disa studime sugjerojnë se gjendje të tjera mund të ju vënë në rrezik më të madh për zhvillimin e katarakteve. Gjendjet që mendohet të jenë të lidhura me zhvillimin e kataraktit përfshijnë:

 • Pirja e duhanit
 • Diabeti
 • Ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë nga dielli (veshja jo e rregullt e syzeve të diellit)
 • Mbipesha
 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Terapia e zëvendësimit të hormoneve
 • Disa ilaçe kolesteroli (statina)
 • Inflamacion i syrit (lëndimi)
 • Historia familjare e katarakteve
 • Largpamësia  ekstreme
 • Kirurgjia e mëparshme e syve

 

Si diagnostikohen kataraktet?

Një profesionist për kujdesin e syve do të jetë në gjendje të diagnostikojë kataraktet tuaja duke kryer një ekzaminim të retinës.

Gjatë një ekzaminimit të retinës, mjeku juaj do të vendosë pika në sytë tuaj që do të zgjerojnë pupilet tuaja. Kjo quhet dilatim i syve. Të bësh këtë e bën më të lehtë për mjekun të shikojë pjesën e prapme të syrit tuaj (retinën).

Sapo sytë tuaj të shtrihen, mjeku juaj do të përdorë një dritë të ndritshme për të shqyrtuar lente tuaj natyrale për çdo shenjë të kataraktave. Ai ose ajo do të vlerësojë madhësinë dhe formën përpara se të rekomandojë trajtimin.

 

A mund të parandalohen apo shmangen kataraktet?

Aktualisht nuk ka studime që vërtetojnë se mund të parandaloni formimin e kataraktëve të lidhura me moshën. Gjithashtu nuk është vërtetuar se ju mund të ngadalësoni përparimin e kataraktëve.

jekët rekomandojnë disa strategji që besojnë se janë të dobishme për shëndetin e përgjithshëm të syve.

 • Vishni syze dielli. Rrezet ultravjollce kanë qenë prej kohësh të lidhura si një faktor kontribues për zhvillimin e kataraktëve. Minimizoni ekspozimin tuaj duke mbrojtur sytë me syze të mira dhe madje edhe një kapelë të gjerë kur jeni jashtë.
 • Ndaloni duhanin. Shumë mjekë besojnë se kataraktët janë më të përhapur në mesin e njerëzve që pinë duhan.
 • Vizito rregullisht mjekun tuaj të syrit. Kjo është mënyra më e mirë për të ruajtur shëndetin tuaj të syve. Mjeku juaj i syrit do të jetë në gjendje të rekomandojë sa shpesh keni nevojë ta vizitoni atë.
 • Kujdesuni për shëndetin tuaj- veçanërisht nëse keni një gjendje kronike si diabeti ose presioni i lartë i gjakut.
 • Shto fruta dhe perime në dietën tuaj. Hulumtimet nuk kanë provuar se një dietë e pasur me fruta dhe perime mund të parandalojë katarakte. Megjithatë, ka prova që sugjerojnë se antioksidantë (si ato që gjenden në fruta dhe perime) mund të zvogëlojnë rrezikun tuaj për zhvillimin e kataraktëve.

 

Trajtimi i kataraktit

Trajtimi më i zakonshëm dhe efektiv për kataraktet është operacioni. Mjeku juaj nuk mund të rekomandojë kirurgji derisa katarakti juaj të shkaktojë humbje të mjaftueshme të shikimit për të ndikuar në jetën tuaj të përditshme. Për shembull, nëse nuk jeni në gjendje të lexoni, vozitni ose shikoni TV për shkak të tyre, ju me siguri kualifikoheni për kirurgji.

Nëse katarakti juaj nuk është mjaftueshëm me rëndësi për kirurgji, mjeku ndoshta do të përpiqet të përmirësojë vizionin tuaj duke ndryshuar recetën tuaj për syza ose lente. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e vizionit tuaj derisa katarakti juaj të përkeqësohet deri në pikën që keni nevojë për kirurgji.

Kirurgjia e kataraktit është një nga operacionet më të zakonshme në Shtetet e Bashkuara, sipas NEI. Ajo është gjithashtu një nga më të sigurtat. Për të hequr kirurgjikën një katarakt, kirurgu juaj do të heqë lenten tuaj të turbullt natyrore dhe do ta zëvendësojë atë me një lente të qartë, të përhershme artificiale.

Nëse keni kataraktë në të dy sytë që kërkojnë kirurgji, kirurgu juaj do të operojë mbi to veç e veç. Koha midis operacioneve zakonisht është rreth katër javë ose derisa syri i parë është shëruar. Shumica e njerëzve që kanë kirurgji të kataraktit mund të presin të rifitojnë vision pothuajse të përkryer (20/20 në 20/40).

 

Të jetosh me katarakte

Kur kataraktët fillojnë të zhvillohen, ju mund të mos e kuptoni. Kjo është për shkak se ata kanë tendencë për të filluar të vogël. Ndërsa rriten, do t’i ndjeni vetëm kur fillojnë të ndërhyjnë në vizionin tuaj.

Kataraktët nuk zhvillohen në të njëjtën normë në secilin sy. Gjithashtu, ato nuk përhapen nga syri në sy. Mund të ketë vite në mes të rastit kur vëreni një katarakt dhe kur keni nevojë për një operacion për të.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj:

 • A jam në rrezik të lartë për zhvillimin e kataraktëve?
 • Sa kohë duhet të pres për ta hequr një katarakt?
 • A do të shëroj të gjithë vizionin tim të humbur pas operacionit të kataraktit?
 • Cilat janë rreziqet e kirurgjisë së kataraktit?
 • Çfarë lloj lente artificiale duhet të zgjedh?
 • A ndikon përdorimi i lenteve në rrezikun për zhvillimin e kataraktëve?

 

Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com