Lart

Këshilla për të mbajtur sytë tuaj të sigurt në punë

Pothuajse gjithë ditën e kaloni duke ngulur sytë në ekranin e laptopit ose kompjuterit tuaj. Situata është e ngjashme për të rriturit dhe fëmijët që nuk punojnë, por janë duke parë TV ose duke përdorur rrjetet sociale. Për shkak të rritjes së kohës së ekranit dixhital, sytë tuaj janë më të tendosur se zakonisht. Ka disa gjëra që duhet të bëni për t’i mbajtur të sigurta dhe të sigurta dy asetet tuaja më të vlefshme (sytë).

Mbani laptopin/kompjuterin në distancën e duhur

Shumë njerëz përdorin pajisjet e tyre dixhitale duke i mbajtur ato në sy. Njerëz të tillë janë shpesh në një rrezik më të lartë të zhvillimit të problemeve të syve, veçanërisht kur kombinohen me orë të gjata në vendin e punës. Është gjithmonë më mirë ta mbani laptopin në gjatësinë e krahut. Kjo do të thotë, ekrani duhet të jetë në një distancë të përshtatshme nga sytë tuaj. Ekrani juaj duhet të jetë të paktën një krah larg dhe pak më i ulët se niveli i syve. Kjo zvogëlon tendosjen e syve dhe zvogëlon intensitetin e dritës.

Rregulloni pozicionin dhe ndriçimin e ekranit

Vendosja e ekranit tuaj është më e rëndësishme nga sa mendoni. Në fakt, ajo ka një ndikim të rëndësishëm në mënyrën se si ndihen sytë tuaj pas një dite të gjatë në punë. Rregulloni pozicionin dhe ndriçimin e ekranit në mënyrë që të mund të punoni në sistemin tuaj pa u lodhur ose duke u fokusuar shumë. Megjithatë, nëse sytë tuaj janë shumë të dobët, duhet të shihni një mjek.

Mundohuni të punoni në dritë natyrale

Gjithmonë përpiquni të punoni në dritë natyrale në vend që të përdorni drita LED ose tuba. Kur rrezet e diellit hyjnë në dhomën tuaj përmes dyerve dhe dritareve, ajo relakson sytë tuaj. Gjithashtu ju ndihmon të qëndroni aktiv gjatë gjithë ditës.

Bëni pushime të rregullta

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet mbajtur mend kur punoni nga shtëpia është të bëni pushime të rregullta. Kjo është një këshillë efektive që shumë njerëz e shpërfillin sepse janë të fokusuar vazhdimisht në punën e tyre. Megjithatë, rekomandohet që të largoni shikimin nga ekrani për të paktën 5 minuta çdo orë. Gjithashtu përmirëson përqendrimin dhe produktivitetin tuaj. Kjo është një situatë e gjithanshme fituese! Pra, mos harroni të bëni pushime.

Praktikoni ushtrimet e syve

Merrni pak kohë çdo 24 orë për të bërë disa ushtrime të rregullta për sytë. Sytë tuaj, si çdo muskul tjetër, kërkojnë ushtrime të rregullta për të qëndruar të fortë dhe të shëndetshëm. Rregulli 20-20-20 është një ushtrim kaq i thjeshtë që mund ta bëni kur punoni nga shtëpia. Pas çdo 20 minutash, shikoni larg ekranit tuaj për 20 sekonda dhe fokusohuni në çdo objekt 20 metra larg.

Mos harroni të mbyllni sytë

Në përgjithësi, ju mbyllni sytë çdo katër sekonda, por disa studime tregojnë se kjo zvogëlohet me më shumë se gjysmën kur punoni me ekrane dixhitale. Përpiquni të mbyllni sytë sa më shpesh që të jetë e mundur për t’i mbajtur sytë tuaj të lagur dhe për të parandaluar tharjen dhe acarimin e tyre.

Përdorni shkronja më të mëdha

Madhësia e shkronjave në laptop ose kompjuter shpesh mund të ndikojë në mënyrën se si ndjehen sytë tanë. Sa më i vogël të jetë fonti, aq më shumë tendosje në sy. Kjo për faktin se shkronjat më të vogla kërkojnë më shumë fokus gjatë leximit, duke bërë që sytë tuaj të lodhen. Pra, gjatë leximit të dokumenteve të gjata, rregulloni sa më shumë fontin e ekranit.

Siguroni ndriçimin e duhur

Shkëlqimi i dritës është një shkak kryesor i tendosjes së syve. Shkëlqimi i shkëlqimit në një ekran dixhital shkaktohet nga ndriçimi i ashpër i sipërm ose drita nga dritaret, të cilat zakonisht janë drejtpërdrejt prapa ose përpara jush. Vendoseni ekranin e kompjuterit/laptopit tuaj për të shmangur shkëlqimin dhe, nëse është e nevojshme, përdorni perde ose perde në dritare.

Qëndroni të hidratuar

Marrja e mjaftueshme e lëngjeve është kritike për shëndetin e përgjithshëm të trupit tuaj, duke përfshirë sytë tuaj. Ju mund t’i mbani sytë tuaj që të mos thahen dhe acarohen nëse qëndroni të hidratuar.

Bëni një test të syve

Ekzaminimet e rregullta të syve janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mirë të syve në punë. Nëse nuk këshillohet ndryshe nga një optik ose një profesionist shëndetësor, planifikoni një çdo dy vjet. Një optometrist ose okulist mund të zbulojë problemet e syve përpara se t’ju grabisin shikimin.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com