Lart

Shtatzënia: Duhet t’i thoni kafes po ose jo

Pyetja nëse dhe në çfarë mase marrja e kafeinës gjatë shtatzënisë përbën një kërcënim për shëndetin e fetusit është e diskutueshme dhe hulumtimet janë publikuar herë pas here me rezultate kontradiktore.

Hulumtimet e fundit nga Kolegji Universitar i Dublinit sugjerojnë një lidhje midis konsumimit të kafeinës gjatë shtatzënisë dhe lindjes së peshës së ulët të lindjes (pesha e ulët e lindjes) ose foshnjave të parakohshme.

Ekipi i studiuesve i udhëhequr nga Dr. Ling-Wei Chen theksoi rëndësinë e informimit të publikut, veçanërisht në vendet me konsum të lartë të çajit, për shkak të keqkuptimit të përhapur në lidhje me përmbajtjen e kafeinës në çaj. Ndërsa kafeja është burimi kryesor i kafeinës (100 mg për filxhan) në shumicën e pjesëve të botës, pak e dinë që çaji gjithashtu përmban një sasi të konsiderueshme të kafeinës (33 mg për filxhan).

Studiuesit donin të testonin nëse kishte një korrelacion midis marrjes së kafeinës dhe komplikimeve të shtatzënisë tek gratë që pinin më shumë çaj sesa kafe. Studiuesit nxorën të dhëna nga rreth 1.000 gra që morën kafeinë gjatë muajve të parë të shtatzënisë dhe e krahasuan atë me të dhënat e lindjes për të marrë informacion mbi madhësinë e foshnjës në lindje dhe kohëzgjatjen e shtatzënisë.

Hulumtimet kanë treguar se gratë që pinin më shumë kafeinë, pavarësisht nëse pinin çaj apo kafe, kishin dy herë më shumë gjasa të lindnin foshnje të parakohshme ose me peshë të ulët sesa gratë që pinin më pak kafeinë.

Sasia e rekomanduar e marrjes së kafeinës gjatë shtatzënisë ndryshon sipas vendit dhe trupit. Organizata Botërore e Shëndetit rekomandon një konsum maksimal prej 300 mg në ditë. Në të kundërt, organizata të tilla si Autoriteti Irlandez i Sigurisë së Ushqimit dhe Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve rekomandojnë një maksimum prej 200 mg në ditë. Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë një rrezik në rritje të lindjes së parakohshme edhe nëse niveli i konsumit nga nënat në pritje është më i ulët se sa rekomandohet.

Derisa të ketë prova më të qarta, gratë janë të mençura të kufizojnë marrjen e kafeinës gjatë shtatzënisë ose kur planifikojnë të mbeten shtatzënë. Shkencëtarët rekomandojnë që marrja e kafeinës të respektohet gjatë shtatzënisë derisa të dalin të dhëna më përfundimtare.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com