Lart

Streptokoku i Grupit B

Streptokoku i grupit B, ose shkurtimisht strep grupi B, është një lloj i zakonshëm i baktereve (mikrobe). Ajo mund të jetojë në zorrë, rektum, ose në vaginën e një gruaje. Strep i grupit B zakonisht nuk shkakton probleme te të rriturit e shëndetshëm. Shumica e njerëzve që sëmuren nga strep i grupit B janë të sapolindur që janë të ekspozuar ndaj baktereve gjatë lindjes.

Rreth 25% e grave shtatëzëna të shëndetshme kanë strep të grupit B në trupat e tyre. Një grua që ka strep të grupit B është thënë të jetë “kolonizuar” me fillesë. Nëse jeni kolonizuar me streptën e grupit B, fëmija juaj mund të infektohet me këto mikrobe gjatë lindjes dhe mund të sëmuret. Ka më pak se 1% shansë që kjo të ndodhë. Por për shkak se infeksioni i grupit B është aq i rrezikshëm për foshnjat, është e rëndësishme të zbuloni nëse jeni kolonizuar gjatë shtatëzanisë.

Streptokoku i Grupit B

 

Simptomat e streptokokut të grupit B

Strep i grupit B zakonisht nuk shkakton simptoma në të rriturit e shëndetshëm.

Foshnjet që kanë strep të grupit B  mund të shfaqin simptoma gjatë javës së parë të jetës. Kjo quhet sëmundje e hershme. Ose ata mund të zhvillojnë simptoma nga 1 javë deri në 3 muaj të jetës. Kjo quhet sëmundje e filluar vonë.

Simptomat e infeksionit strep të grupit B në të porsalindurit mund të përfshijnë:

 • Ethe
 • Vështirësi në ushqyerje
 • Letargjia (foshnja është e lodhur, ka vështirësi për t’u zgjuar, e lëshuar ose joaktive)
 • Vështirësia në frymëmarrje (me probleme të rënda të frymëmarrjes, lëkura e foshnjës, buzët ose thonjtë mund të kthehen në blu)

Nëse vëreni këto simptoma tek fëmija juaj i sapolindur, menjëherë telefononi mjekun tuaj.

 

Çka shkakton strep të grupit B?

Bakteret e grupit B strep vijnë dhe shkojnë natyrshëm në trupat e njerëzve. Nëse një grua shtatzënë ka bakteret në trupin e saj, ajo mund ta kalojë atë tek foshnja e saj gjatë punës dhe lindjes. Një infeksion i strep të grupit B ndodh kur një fëmijë është i ekspozuar ndaj baktereve gjatë lindjes. Bakteret mund të bëjnë që foshnja të sëmuret.

Sëmundjet më të zakonshme të shkaktuara nga bakteret në të sapolindurit janë:

 • Pneumonia (infeksioni në mushkëri)
 • Meningjiti (infeksioni i indeve që mbulojnë trurin dhe palcën kurrizore)
 • Bakteremia ose sepsë (infeksioni në gjak)

Ka disa faktorë që rrisin rrezikun e një gruaje shtatëzënë për të pasur një fëmijë që zhvillon sëmundjen e strep të grupit B. Kjo perfshin:

 • Testimi pozitiv për bakteret vonë në shtatëzani (35-37 javë)
 • Duke pasur bakteret që gjenden në urinën tuaj në çdo kohë gjatë shtatzënisë
 • Të kesh fëmijën herët (para 37 javësh)
 • Zhvillimi i etheve gjatë punës
 • Kalimi i një kohe të gjatë ndërmjet kohës kur shpërthen uji dhe kur ju lindni (18 orë ose më shumë)
 • Të pasurit të një foshnje që ka zhvilluar sëmundjen strep të grupit B

 

Si diagnostikohet strep i grupit B?

Nëse jeni shtatëzënë, doktori juaj mund të bëjë një test për të parë nëse jeni “strep i grupit B pozitiv”. Ky test zakonisht bëhet kur jeni shtatzënë 35 deri në 37 javë. Për të kryer testin, mjeku juaj do të pastrojë vagjinën dhe rektumin tuaj dhe do t’i dërgojë ato në një laborator për të parë nëse bakteret e strepës rriten.

Nëse keni strep të grupit B, është e rëndësishme të kuptoni se nuk jeni të sëmurë. Gjithashtu, me siguri nuk do të sëmureni. Duke ditur se bartni bakteret ju ndihmon vetëm juve dhe mjeku juaj të merrni vendime që mund ta mbrojnë fëmijën tuaj nga infeksioni.

 

A mund të pengohet ose shmanget strep i grupit B?

Gratë shtatëzëna nuk mund të shmangin të pasurit strep të grupit B në trupat e tyre. Por bartja tek fëmijët e tyre është e parandalueshme. Dy mënyrat për të parandaluar foshnjën tuaj nga marrja e një infeksioni të hershëm të grupit B strep janë:

 • Merrni test për bakteret vonë në shtatëzani (35-37 javë)
 • Merrni antibiotikë gjatë punës dhe lindjes nëse jeni në rrezik të shtuar. Kjo përfshin gratë që testuan pozitive për bakteret

Aktualisht nuk ka një mënyrë për të parandaluar foshnjën tuaj nga marrja e sëmundjes së strep të grupit B të filluar vonë.

 

Trajtimi i strep të  grupit B

Nëse testoni pozitiv për strep të grupit B ose jeni në rrezik të shtuar për ta pasur atë, mjeku juaj do t’ju japë antibiotikë gjatë punës. Këto do të jepen në mënyrë intravenoze (nëpërmjet një IV) për të eliminuar mikrobet. Për shkak se bakteret rriten shpejt, antibiotikët janë efektiv vetëm nëse ato jepen gjatë lindjes. Penicilina është antibiotiku më i zakonshëm që mjekët i përshkruajnë për trajtimin e strep të grupit B.

Nëse merrni antibiotikë gjatë kohës që jeni në lindje, shanset janë shumë të mira që fëmija juaj nuk do të marrë një infeksion të hershëm të strep grupit B.

 

Po sikur fëmija im të ketë strep të grupit B?

Nëse fëmija juaj merr strep të grupit B, ai ose ajo do të trajtohet me antibiotikë IV për të vrarë bakteret. Fëmija juaj do të qëndrojë në spital deri sa doktori juaj të jetë i sigurt që fëmija juaj është më mirë.

 

Të jetosh me strep të grupit B

Tek të rriturit e shëndetshëm, strep i grupit B zakonisht nuk shkakton probleme. Disa grupe kanë më shumë gjasa të kenë komplikime nga strep të grupit B:

 • Foshnjat që kanë strep të grupit B mund të zhvillojnë infeksione serioze ose kërcënuese për jetën, të tilla si meningjiti, pneumonia ose sepsa.
 • Disa gra shtatëzëna që kanë strep të grupint B mund të zhvillojnë një infeksion të traktit urinar (i quajtur edhe UTI), placentë, lëng amniotik, ose gjak.
 • Të rriturit tjerë dhe njerëzit që kanë një sëmundje kronike ose një sistem imun të dobët, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë probleme për shkak të infeksionit të strep të grupit B. Këto probleme mund të përfshijnë infeksionin e lëkurës, sistemit të qarkullimit të gjakut, traktit urinar, mushkërive, eshtrave dhe nyjeve, valvulën e zemrës (të quajtur endokard) ose fluidin që kalon nga truri dhe palca kurrizore.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A është testimi për strep të grupit B pjesë standarde e kujdesit të paralindjes?
 • Kur duhet ta caktojë testimin?
 • Çfarë nënuptojnë rezultatet e mia?
 • Në qoftëse kam strep të grupit B, si mund të parandaloj që foshnja ime te mos e marrë gjithashtu?
 • A do të më duhen antibiotikë? A janë të sigurtë për foshnjën?
 • A do të më duhet një prerje –C, apo mund ta lindi foshnjën time natyralisht?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com