Lart

Si ndryshon tensioni i gjakut me moshë

Presioni i lartë i gjakut apo hipertensioni është një sëmundje shumë e përhapur në të gjithë botën. Pasojat e saj fillojnë që nga zemra e deri ne tru, duke prekur dhe mirëfunksionimin e të gjithë organeve të trupit. Ndër shkaqet e shumta të zhvillimit të kësaj sëmundje, kalimi i viteve dhe moshës është kryesori. Duke qenë më i shpeshtë tek personat në moshë ekspertët vënë theksin tek stili i jetesës dhe mënyra se si presioni i gjakut ndryshon gjatë viteve.

Kjo si një mënyrë për të parandaluar hipertensionin në çdo periudhë të jetës Jo gjithnjë presioni i lartë i gjakut duhet të shihet si një proces normal i plakjes, por si një sëmundje e rrezikshme. Në këtë artikull ju shpjegojmë pikërisht këtë lëvizje përgjatë viteve të jetës së një njeriu dhe kur është shqetësues.

Llojet e tensionit të gjakut

Tensioni apo presioni i gjakut ndahet në dy kategori të mëdha: ai i ulëti dhe ai i larti. Gjatë jetës një person mund të pësojë probleme me të dy këto lloje, ndaj të qënurit të kujdesshëm nuk është asnjëherë e tepërt. Në veçanti presioni i lartë është ai që sjell edhe më shumë probleme, kryesisht ato kardiovaskulare. Mjekët këshillojnë që ta trajtoni presionin e gjakut sa më shpejt e në çdo moshë.

Këto probleme mund të shfaqen në periudha të ndryshme të jetës dhe prej shkaqeve të ndryshme. Por gjithnjë e rëndësishme është që të parandalohen. Kjo sëmundje mund të shfaqet pa nguruar tek çdo person. Një nga pohimet më të rëndësishme të mjekëve është që sa më shumë të kalojnë vitet, aq më shumë rritet mundësia që të vuani nga hipertensioni.

Teksa plakeni edhe organizmi bashkë me enët e gjakut plaken me ju, ndaj sipas ekspertëve në një pikë të jetës të gjithë personat vuajnë nga hipertensioni. Gjithsesi kjo gjendje nuk duhet të jetë normale apo jo shqetësuese vetëm sepse jeni në moshë madhore. Është e rëndësishme që gjithnjë ta shikoni këtë gjendje të trupit me seriozitetin dhe kujdesin e duhur edhe para se të ndodhë.

Çfarë të bëni për ta parandaluar

Filloni nga dietat e shëndetshme me bazë frutat dhe perimet. Konsumoni mishin, bulmetin pa yndyrë e duke lënë mënjanë sheqerin dhe yndyrën. Merruni vazhdimisht me aktivitet sportive ose bëni një jetë aktive. Bëni ecje nëpër qytet, duke ngjitur shkallët apo duke bërë ushtrime në shtëpi.

Kini parasysh që çdo person të paktën një herë në jetë, ka probleme të shfaqjes së kësaj gjendje. Prandaj regjimi i duhur ushqimor dhe fizik është shumë i rëndësishëm në parandalimin e hipertensionit. Kujdesuni të konsumoni sa ë shumë fruta dhe perime duke mbajtur larg kripën dhe sheqerin e tepërt. Zgjedhjet e duhura do t’ju bëjnë që të parandaloni një sërë rreziqesh dhe simptomash që hipertensioni sjell për trupin.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com