Lart

Sindroma e Këmbëve të Shqetësuara

Sindroma e këmbëve të shqetësuara, e njohur gjithashtu si sëmundja Willis-Ekbom, është një gjendje e zakonshme e sistemit nervor që shkakton një dëshirë të madhe, të parezistueshme për të lëvizur këmbët.

Mund të shkaktojë gjithashtu një ndjesi të pakëndshme zvarritjeje. Ndjesia është shpesh më e keqe në mbrëmje ose gjatë natës. Ndonjëherë, edhe krahët preken.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara shoqërohet gjithashtu me tundje të pavullnetshme të këmbëve dhe krahëve, të njohura si lëvizje periodike të gjymtyrëve në gjumë (PLMS).

Disa njerëz kanë simptoma të sindromës së këmbëve të shqetësuara herë pas here, ndërsa të tjerët i kanë ato çdo ditë. Simptomat mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda. Në raste të rënda, sindroma e këmbëve të shqetësuara mund të jetë shumë shqetësuese dhe të prishë aktivitetet e përditshme të një personi.

Simptomat e sindromës së këmbëve të shqetësuara

Sindroma e këmbëve të shqetësuara zakonisht shkakton një dëshirë të madhe për të lëvizur këmbët tuaja dhe një ndjesi të pakëndshme në këmbët tuaja.

Ndjesia mund të ndikojë gjithashtu në krahët, gjoksin dhe fytyrën tuaj. Eshtë përshkruar si:

  • ndjesi shpimi gjilpërash, djegie, kruajtje
  • një ndjenjë “mërzitur-zvarritës”
  • ndjenja sikur uji i gazuar është brenda enëve të gjakut në këmbë
  • një ndjesi e dhimbshme, ngërçesh në këmbë

Shkaqet

Në shumë raste, shkaku i saktë i sindromës së këmbëve të shqetësuara është i panjohur.

Kur nuk mund të gjendet asnjë shkak, ajo njihet si sindromi “idiopatik” ose primar i këmbëve të shqetësuara.

Kërkimet kanë identifikuar gjenet specifike që lidhen me sindromën e këmbëve të shqetësuara dhe ato mund të zhvillohen në familje. Në këto raste, simptomat zakonisht ndodhin para moshës 40 vjeç.

Trajtimi

Sindroma e butë e këmbëve të shqetësuara që nuk është e lidhur me një gjendje themelore shëndetësore mund të menaxhohet me vetëm disa ndryshime në stilin e jetës.

Nëse simptomat janë më të rënda, mund të jetë i nevojshëm mjekimi.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara e shkaktuar nga një gjendje shëndetësore themelore shpesh mund të shërohet duke trajtuar atë gjendje. Për shembull, anemia nga mungesa e hekurit mund të trajtohet duke marrë suplemente hekuri.

Nëse shoqërohet me shtatzëni, ajo zakonisht zhduket vetë brenda katër javësh nga lindja.

Gjatë një episodi të sindromës së këmbëve të shqetësuara, masat e mëposhtme mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave tuaja:

  • duke masazhuar këmbët
  • duke bërë një banjë të nxehtë në mbrëmje
  • duke aplikuar një kompresë të nxehtë ose të ftohtë në muskujt e këmbëve tuaja
  • duke bërë aktivitete që ju tërheqin mendjen, të tilla si leximi ose shikimi i televizionit
  • ushtrime relaksuese, të tilla si yoga ose tai chi
  • ecje dhe shtrirje

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com