Lart

Sindroma e zemrës së thyer, sëmundje e zbuluar kryesisht te gratë

Në sindromën e zemrës së thyer, hormonet e stresit rriten në përpjesëtim me situatën, ndërsa në të njëjtën kohë, ndjeshmëria prek muskujt dhe qelizat e zemrës.

Në kohë stresi ekstrem të papritur, zemra e një personi mund të ndryshojë formë, duke shkaktuar dhimbje gjoksi dhe simptoma të tjera të një ataku në zemër, por pa arterie të bllokuara

Quhet kardiomiopati takotsubo ose sindroma e zemrës së thyer dhe shumica dërrmuese e pacientëve janë gra. Rastet janë në rritje në SHBA, veçanërisht në mesin e grave të moshës së mesme, që përbëhet nga 50 deri në 74 vjeç.

Arsyet e sakta nuk dihen ende, por kardiologët kanë disa teori.

Ka diçka në lidhje me biologjinë femërore që i vë gratë më shumë në rrezik, duke çuar në teori rreth rolit të hormoneve seksuale, por kjo nuk është e gjithë historia sepse ka të bëjë më shumë me hormonet e stresit, tha Cheng.

Është e qartë se ka një lidhje tru-zemër kur shikoni sindromën e zemrës së thyer, vuri në dukje ajo. Faktorët e rrezikut si kolesteroli i lartë, duhani dhe presioni i lartë i gjakut krijojnë kushtet për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.

Në sindromën e zemrës së thyer, hormonet e stresit rriten në përpjesëtim me situatën, ndërsa në të njëjtën kohë, ndjeshmëria prek muskujt dhe qelizat e zemrës.

Shenjat më të zakonshme paralajmëruese janë dhimbja në gjoks dhe gulçimi, por koha e rikuperimit është më e shpejtë se pas një ataku kardiak.

Trajtimi është heqja e burimit të stresit, nëse është e mundur, dhe mbështetja e funksionit kardiak me beta-bllokues, një klasë medikamentesh që bllokojnë ndikimin e hormoneve të stresit tek zemra.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com