Lart

Spondiliti Ankilozues: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Spondiliti ankilozues (AS) është një gjendje afatgjatë (kronike) në të cilën shpina dhe zonat e tjera të trupit bëhen të përflakura.

Simptomat e AS mund të ndryshojnë, por zakonisht përfshijnë:

  • dhimbje shpine dhe ngurtësim që përmirësohen me ushtrimet fizike dhe nuk lehtësohen nga pushimi
  • dhimbje dhe ënjtje në pjesë të tjera të trupit, të tilla si ijet, gjunjët dhe brinjët
  • lodhje (lodhje ekstreme)

Këto simptoma kanë tendencë të zhvillohen gradualisht, zakonisht për disa muaj ose vite, dhe mund të vijnë e të kalojnë me kalimin e kohës.

Në disa njerëz, gjendja përmirësohet me kalimin e kohës, por për të tjerët mund të përkeqësohet ngadalë.

Çfarë e shkakton Spondilitin Ankilozues?

Në Spondilitin Ankilozues, zona të ndryshme të shpinës dhe nyjeve të tjera bëhen të përflakura.

Si dhe duke shkaktuar dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje, ky inflamacion mund të dëmtojë zonat e prekura të trupit me kalimin e kohës, dhe në disa raste mund të çojë në disa nga kockat individuale të shkrirjes së shtyllës kurrizore. Kjo shkrirje e shtyllës kurrizore njihet si ankilozë.

Nuk dihet se çfarë e shkakton gjendjen, por mendohet se ekziston një lidhje me një gjen të veçantë të njohur si HLA-B27.

Kush preket?

AS ka tendencë që së pari të zhvillohet tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj. Shumica e rasteve fillojnë së pari te njerëzit e moshës 20-30 vjeç, me vetëm një pakicë rastesh që prekin fillimisht të rriturit mbi 45 vjeç.

AS është rreth tre herë më e zakonshme tek burrat sesa tek gratë.

Si trajtohet spondiliti ankilozues?

Nuk ka shërim për këtë çrregullim dhe nuk është e mundur të kthehet dëmi i shkaktuar nga gjendja. Sidoqoftë, trajtimi është në dispozicion për të lehtësuar simptomat dhe për të ndihmuar në parandalimin ose vonimin e përparimit të tij.

Në shumicën e rasteve, trajtimi do të përfshijë një kombinim të:

  • ushtrime të kryera individualisht ose në grupe për të zvogëluar dhimbjen dhe ngurtësinë
  • fizioterapi – ku metodat fizike, të tilla si masazhi dhe manipulimi, përdoren për të përmirësuar rehatinë dhe
  • fleksibilitetin e shtyllës kurrizore
  • ilaçe për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjeve dhe për të zvogëluar inflamacionin – të tilla si qetësues të dhimbjeve dhe një lloj ilaçi të quajtur ilaçe anti-TNF

Nganjëherë operacioni është i nevojshëm për të riparuar nyjet e dëmtuara në mënyrë të konsiderueshme ose për të korrigjuar kthesat e forta në shpinë, por kjo është e pazakontë.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com