Lart

Stenoza Kurrizore: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Stenoza kurrizore ndodh kur hapësirat në shtyllën kurrizore ngushtohen dhe krijojnë presion në palcën kurrizore dhe rrënjët nervore. Palca kurrizore është një tufë nervash që del nga baza e trurit dhe shkon poshtë në qendër të shpinës. Rrënjët nervore degëzohen nga kordoni. Ngushtimi zakonisht ndodh me kalimin e kohës dhe përfshin një ose më shumë zona të shtyllës kurrizore:

 • Kanali kurrizor, hapësira e zbrazët në qendër të secilës rruaza (kockat në shtyllën kurrizore që mbrojnë palcën kurrizore); palca kurrizore dhe rrënjët nervore kalojnë përmes kanalit kurrizor.
 • Kanalet në bazën ose rrënjët e nervave që degëzohen nga palca kurrizore.
 • Hapjet midis rruazave, përmes të cilave nervat largohen nga shtylla kurrizore dhe shkojnë në pjesë të tjera të trupit.

Simptomat e Stenozës Spinale

Simptomat e stenozës kurrizore mund të zhvillohen kur hapësirat brenda shtyllës kurrizore ngushtohen, më shpesh në pjesën e poshtme të shpinës dhe qafës. Ngushtimi krijon presion në shpinë dhe strukturat përkatëse, duke shkaktuar simptoma. Për shumicën e njerëzve, simptomat zhvillohen dhe përparojnë ngadalë për një periudhë kohe, dhe disa njerëz mund të mos kenë asnjë simptomë.

Simptomat që përjetoni varen nga vendndodhja e ngushtimit në shtyllën kurrizore. Simptomat e stenozës kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës mund të përfshijnë:

 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Dhimbje djegieje ose dhimbje që rrezaton në vithe dhe në këmbë, që përkeqësohet zakonisht me qëndrimin në këmbë ose ecjen dhe bëhet më mirë me përkuljen përpara (përkulje).
 • Mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose ngërç në këmbë dhe këmbë. Këto mund të bëhen më të theksuara gjatë qëndrimit në këmbë ose ecjes.
 • Dobësi në këmbë dhe këmbë.

Diagnostifikimi i Stenozës Spinale

Mjekët përdorin një larmi mjetesh për të diagnostikuar stenozën kurrizore dhe përjashtojnë kushtet e tjera.

Histori Mjekësore dhe Familjare
Mjeku juaj do t’ju pyesë për historikun tuaj mjekësor dhe familjar. Kjo ndihmon për të përcaktuar nëse një dëmtim, plakje ose një gjendje themelore është shkaku i simptomave tuaja. Disa pyetje që mund të bëjë mjeku juaj:

 • Ku është vendndodhja e saktë e dhimbjes tuaj, dhe a rrezaton dhimbja diku? (p.sh., shpina, këmbët, këmbët)?
 • A mund të përshkruani simptomat tuaja (p.sh., dhembje, djegie, ndjesi shpimi gjilpërash)?
 • Kur filluan simptomat tuaja?
 • Provimi Fizik

Mjeku juaj ka të ngjarë të kryejë një provim fizik, i cili mund të kontrollojë:

 • Kufijtë e aftësisë tuaj për të lëvizur.
 • Nëse keni dhimbje ose simptoma kur hiper zgjatni shtyllën kurrizore (përkuleni prapa) ose nëse dhimbja përmirësohet kur përkuleni përpara.
 • Funksioni neurologjik, të tilla si ndjesia, forca e muskujve dhe reflekset në duar dhe këmbë.
 • Bilanci juaj.
 • Si ecni

Trajtimi i Stenozës Spinale

Mjekët trajtojnë stenozën kurrizore me mundësi të ndryshme të tilla si trajtime jo kirurgjikale, ilaçe dhe trajtime kirurgjikale.

Trajtimet jo kirurgjikale

 • Terapia fizike për të ruajtur lëvizjen e shtyllës kurrizore, forcimin e muskujve të barkut dhe shpinës dhe ndërtimin e qëndresës, të gjitha këto ndihmojnë në stabilizimin e shpinës. Ju mund të inkurajoheni të provoni një veprimtari aerobike ngadalë progresive, të tilla si noti ose përdorimi i biçikletave ushtrimore. Përveç kësaj, terapisti juaj fizik ose siguruesi i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë ushtrime në shtëpi.
 • Një mbajtëse për të siguruar një mbështetje dhe për t’ju ndihmuar të rifitoni lëvizshmërinë. Kjo qasje ndonjëherë përdoret për njerëzit me muskuj të dobët të barkut ose pacientë të moshuar me ndryshime të lidhura me moshën në disa nivele të shtyllës kurrizore.
 • Trajtime plotësuese dhe alternative që mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve. Disa shembuj përfshijnë:
 • Manipulimi i shtyllës kurrizore dhe indeve aty pranë. Profesionistët përdorin duart e tyre për të rregulluar dhe masazhuar shtyllën kurrizore dhe muskujt.
 • Akupunktura, e cila është një praktikë kineze që përdor hala të holla që mund të lehtësojnë dhimbjen në disa pacientë.

Medikamente

Mjeku juaj mund të përshkruajë një ose më shumë nga ilaçet e mëposhtëm për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjes dhe inflamacionit të shkaktuar nga stenoza kurrizore:

 • Medikamente anti-inflamatore për të lehtësuar inflamacionin dhe dhimbjen.
 • Zbutës pa recetë të dhimbjeve të marra nga goja ose të aplikuara në lëkurë.
 • Zbutës të dhimbjeve me recetë për dhimbje të forta ose akute.
 • Injeksione anti-inflamatore ose mpirëse për dhimbjen që rrezaton ose udhëton për shkak të kompresimit ose acarimit nervor.

Trajtimet kirurgjikale
Nëse, pasi keni provuar trajtime jo-kirurgjikale dhe ilaçe, keni akoma simptoma, mjeku juaj mund të rekomandojë takim me një kirurg për të folur rreth operacionit. Sidoqoftë, mjekët mund të rekomandojnë kirurgji menjëherë nëse keni mpirje ose dobësi që ndërhyn në ecje, funksion të dëmtuar të zorrëve ose fshikëzës ose përfshirje tjetër neurologjike.

Vendimi për tu operuar varet nga:

Si trajtimet jo kirurgjikale kanë ndihmuar simptomat tuaja.
Sasia e dhimbjes që ndjeni.
Sëmundje dhe gjendje të tjera që mund të keni.
Shëndeti juaj i përgjithshëm.
Sidoqoftë, jo të gjithë janë kandidatë për operacion, edhe nëse simptomat vazhdojnë. Përveç kësaj, kirurgu juaj do të rishikojë rreziqet dhe përfitimet e mundshme të operacionit ose procedurës.

Kirurgët mund të lehtësojnë presionin në palcën kurrizore dhe nervat, dhe të rivendosin shtrirjen dhe shëndetin e shtyllës kurrizore duke kryer një operacion. Operacionet e mundshme përfshijnë:

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com