Lart

Tendiniti: Simptomat, Diagnostikimi, Trajtimi

Tendiniti është ënjtja e një tendine, një brez fleksibël i indit fijor që lidh muskujt me kockat. Eshtë një gjendje e zakonshme që prek më shpesh shpatullën, bërrylin, kyçin e dorës, hip, gju ose kyçin e këmbës.

Simptomat

Tendiniti zakonisht shkakton dhimbje pak jashtë artikut tuaj, veçanërisht kur e lëvizni atë, dhe ënjtje.

Diagnostikimi

Për të diagnostikuar tendinitin, mjeku juaj ndoshta do të bëjë pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe do t’ju ekzaminojë. Ndoshta do t’ju kërkohet të përshkruani dhimbjen tuaj të përbashkët dhe rrethanat në të cilat ndodh. Vendndodhja dhe fillimi i dhimbjes, pavarësisht nëse dhimbja juaj ndryshon në ashpërsi gjatë gjithë ditës, dhe faktorët që lehtësojnë ose përkeqësojnë dhimbjen tuaj, të gjithë mund ta ndihmojnë mjekun tuaj të përcaktojë nëse tendiniti po ju shkakton dhimbjen.

Mjeku juaj gjithashtu mund të bëjë ekzaminime manuale të artikulacionit për të parë se cila tendencë është e përflakur. Ata gjithashtu mund të rekomandojnë rrezet x, të cilat nuk tregojnë tendinat, por që mund të ndihmojnë në përjashtimin e problemeve të tjera. Një test i rezonancës magnetike (MRI) mund të tregojë nëse tendinat janë të përflakura. Mjeku juaj gjithashtu mund të heqë dhe testojë lëngun nga zona e përflakur për të përjashtuar infeksionin.

Shkaqet e Tendinitit

Tendiniti zakonisht shkaktohet nga lëvizje ose lëndime të përsëritura. Një infeksion, artrit, sëmundje tiroide ose diabeti gjithashtu mund të shkaktojë tendinitis.

Trajtimi i Tendinitit

Trajtimi i tendinitit mund të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen. Disa trajtime të zakonshme përfshijnë:

  • Pushimi dhe ngritja e zonës së dëmtuar.
  • Kufizimi i aktivitetit tuaj, në mënyrë që të zvogëloni dëmtimet e mëtejshme.
  • Marrja e ilaçeve që do të zvogëlojnë ënjtjen, të tilla si aspirina, naproxen, ose ibuprofen.
  • Ushtrime të buta të shtrirjes dhe forcimit.
  • Zbatimi i kompresimit në zonën e dëmtuar.
  • Masazh i indeve të buta.

Mjeku juaj gjithashtu mund të rekomandojë akull për lëndime të papritura, të rënda, por shumica e rasteve të tendinitit janë afatgjata dhe akulli nuk ndihmon.
Nëse tendiniti juaj nuk përmirësohet, mjeku juaj mund të injektojë një ilaç kortikosteroid në zonën që rrethon tendinën e përflakur. Megjithëse këto injeksione janë të zakonshme, ato duhet të përdoren me kujdes, sepse ato mund të çojnë në dobësim ose këputje të tendinave, veçanërisht në tendinat që mbajnë peshë në kaviljet, këmbët dhe gjunjët tuaj.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com