Lart

Tipi i gjakut më rezitustes ndaj sëmundjeve tumoriale

Sëmundjet tumoriale janë kërcënuese për shëndetin dhe jetën e njeriut.

Në këtë lajm do të mësoni se cilat janë grupet e gjakut më rezistente ndaj tipeve të ndryshme të sëmundjeve tumoriale.

Sëmundja Tumoriale e Stomakut

Njerëzit me 0 lloj gjaku, pavarësisht nëse faktori Rh është negativ ose pozitiv, ka më pak të ngjarë të zhvillojnë sëmundjen.

Për shembull, njerëzit me grupin e gjakut 0 kanë një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të kancerit të stomakut, por njerëzit me grupin e gjakut A kanë një shans të rritur për të zhvilluar këtë lloj sëmundjeje.

Ulçera e stomakut

Të kesh një grup gjaku A ose AB do të thotë që ka më pak të ngjarë të zhvillosh një ulçerë në stomak sesa njerëzit me grupin 0 të gjakut.

Arsyeja është ende e paqartë, por studiuesit spekulojnë se kjo është për shkak të ndryshimeve në reagimin imunitar ndaj infeksioneve.

Sëmundja e zemrës

Personat me grupin e gjakut zero kanë një rrezik më të ulët për sëmundje koronare të zemrës deri në 23 për qind në krahasim me të gjitha grupet e tjera të gjakut, sipas një studimi të Shkollës së Shëndetit Publik në Harvard citon Top Channel, të cilit i referohet AgroWeb.

Ata që janë në rrezik më të lartë janë me grupet e gjakut AB dhe B. Përveç para-dispozitave gjenetike, arsyeja e saktë për këtë nuk është e qartë.

Problemet me Pankreasin

Një tjetër fitore për grupin e gjakut zero, pasi njerëzit që e kanë atë janë në rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjes së pankreasit.

Një studim i botuar në Gazetën e Institutit Kombëtar të Kancerit zbuloi se njerëzit me grupin A të gjakut kishin një rrezik 32 për qind më të lartë të zhvillimit të kancerit pankreatik, dhe ata me grupin e gjakut kishin rrezik 51 për qind më të madh, ndërsa ata me grupin e gjakut B kishin deri në 72 për qind më shumë rrezik.

Të gjeturat e studimit shprehen se kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar arsyen e saktë pse personat me grupin e gjakut zero janë më të ndjeshëm gjenetikisht.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com