Lart

Venat me Variçe: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Venat me variçe janë vena të fryera  mbi sipërfaqen e lëkurës. Ata mund të jenë të përdredhura dhe shpesh kanë ngjyrë te kalter ose vjollcë të errët. Venat me variçe zakonisht gjenden në këmbë ose në shputë, por ato gjithashtu mund të gjenden në ijë. Venat me variçe që shihni janë vetëm nën sipërfaqen e lëkurës. Ka shpesh venat më të thella dhe më të mëdha që nuk mund t’i shihni. Hemorroidet janë një formë e venave me variçe.

Venat me Variçe

Simptomat e venave me variçe

Venat me variçe mund të jenë të dhimbshme. Ju mund të keni një ndjenjë të rëndesës ose lodhjes në këmbët tuaja. Këmbët tuaja mund të dhembin ose të dridhen aty ku ka vena me variçe. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje të këmbëve, nyjeve dhe shputave  që përkeqesohen gjatë gjithë ditës, por që bëhen me mirë gjatë natës ose nëse ngre këmbët lart.

Kjo ënjtje quhet pezmatim venoz. Ndonjëherë, lëkura juaj mund të ketë kruarje. Në disa raste të rënda, ulçerat ose mpiksjet e gjakut mund të zhvillohen. Nëse filloni të keni ndonjë nga këto simptoma, njoftoni menjëherë mjekun tuaj.

A shkaktojnë venat me variçe mpiksje të gjakut?

Venat me variçe nuk rritin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Këto mpiksje formohen në venat e thella brenda këmbëve ose krahëve. Mpiksja e gjakut gjithashtu mund të formohet në venat me variçe. Këto mund të trajtohen nga mjeku juaj me fasha të ngrohta ose ilaçe.

Çfarë i shkakton venat me variçe?

Venat bejnë kthimin e gjakut  në zemër në mënyrë që ajo të mund ta riqarkullojë në pjesën tjetër të trupit tuaj. Në venat tuaja ka valvula që hapen për të lejuar që gjaku të rrjedhë drejt zemrës. Në disa njerëz, valvulat mund të ndalojnë se punuari siç duhet, duke lejuar që gjaku të rrjedhë poshtë venave. (Kjo shpesh ndodh për shkak se valvulat janë shtrirë gjatë viteve.)

Gjaku atëherë mbledhet në vena, duke i shkaktuar që të fryhen edhe më shumë. Venat në këmbët tuaja janë veçanërisht të cenuara, sepse këto vena duhet të punojnë kundër gravitetit për të rikthyer gjakun në zemrën tuaj. Kjo është arsyeja pse shumica e venave me variçe gjenden në këmbë.

Si diagnostikohen venat me variçe?

Mjeku juaj shpesh do të jetë në gjendje të diagnostikojë venat me variçe thjesht duke ekzaminuar këmbët tuaja. Po ashtu ai  mund të urdhërojë teste për të parë se sa mirë rrjedh gjaku juaj para se t’ju diagnostikojë.

A mund të parandalohen apo shmangen venat me variçe?

Disa njerëz janë më në rrezik për zhvillimin e venave me variçe.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • Gjenetika: Venat me variçe kanë tendencë  të barten me anë te gjeneve.
 • Gjinia: Gratë janë në rrezik më të madh për të zhvilluar venat me variçe.
 • Shtatzënia: Ndryshimet hormonale, presioni nga mitra dhe vëllimi i rritur i gjakut bëjnë venat me variçe të zakonshme gjatë shtatzënisë.
 • Mosha: Rreziku për venat me variçe rritet me moshën. Rreth 50% e njerëzve mbi moshën 50 vjeç kanë venat me variçe.
 • Pesha: Duke qenë mbipeshë vendos presion shtesë në venat tuaja.
 • Puna: Nëse puna juaj do të thotë që ju duhet të qëndroni për periudha të gjata kohore pa lëvizur, ju keni më shumë gjasa të merrni venat me variçe.

Ka disa gjëra që mund të bëni në shtëpi për të përmirësuar simptomat e venave me variçe:

 • Humbni peshë, nëse jeni mbipeshë.
 • Shmangni uljen  për periudha të gjata kohore.
 • Ngrini këmbët ndërsa jeni ulur. Nëse është e mundur, mbajini ato mbi nivelin e zemrës suaj.
 • Vishni rroba të lirshme.

Trajtimi i venave me variçe

Mjeku juaj mund të rekomandojë që të mbani çorape të ngushta. Këto janë çorape që sigurojnë presion të butë dhe konsistent. Kjo do të ndihmojë në mbajtjen e gjakut nga grumbullimi në këmbë dhe reduktimin e ënjtjes nga pezmatimi venoz kur jeni ulur ose në këmbë. Çorape të kompresuara mund të gjenden në barnatore dhe në dyqanet e furnizimit mjekësor.

Nëse simptomat tuaja nuk do të përmirësohen më mirë me kujdesin në shtëpi, ose nëse nuk ju pëlqen mënyra e dukjes së venave me variçe, ka më shumë opsione trajtimi invazive në dispozicion. Këto përfshijnë kirurgji, terapi lazer, dhe terapi injeksion. Mjeku juaj mund të rekomandojë se cila procedurë do të ishte alternativa më e mirë për ju.

Të jetosh me venat me variçe

Nëse keni venat me variçe,  dijeni se nuk jeni vetëm. Është gjendje e  zakonshme, sidomos në mesin e grave. Nëse nuk ju pëlqen mënyra se si duken këmbët për shkak të venave me variçe, ju mund të zgjidhni trajtime që duhet të bëjne që venat të zhduken.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cili është shkaku i mundshëm i venave të mia me variçe?
 • A largohen venat me variçe  me trajtim?
 • Çfarë ndryshimesh jetese mund të bëj për të ndihmuar në heqjen e venave me variçe?
 • Cilat opsione të tjera të trajtimit janë të disponueshme?
 • A rrezikojnë venat me variçe  ndonjë problem afatgjatë apo gjendje të tjera?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com