Lart

Gurët e Fshikëzës: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Gurët e fshikëzës janë kristale të vogla që formohen në urinën tuaj. Ato janë të renda dhe bllokohen në fshikëzën tuaj. Gurët e fshikëzës vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Ata janë më të zakonshëm tek meshkujt.

 

Simptomet e gurëve të fshikëzës

Simptomat përfshijnë si në vijim:

 • Dhimbje stomaku ose presion
 • Urinë me ngjyrë të zbehtë ose të errët
 • Gjaku në urinën tuaj
 • Urinim i shpeshtë i dhimbshëm
 • Probleme gjatë urinimit, fillimin dhe ndalimin e lumit të urinës, humbjen e kontrollit të urinës
 • Dhimbje në penisin tuaj
 • Shenjat e infeksionit të traktit urinar (UTI), të cilat mund të përfshijnë ethe, dhimbje kur urinoni dhe urinim të shpeshtë
 • Jo të gjithë kanë simptoma. Simptomat shkaktohen nga lëvizja e gurëve. Një shkas tjetër është kur gurët e bllokojnë urinën nga largimi i fshikëzës.

 

gurët e fshikëzës

Çfarë i shkakton gurët e fshikëzës?

Gurët e fshikëzës formohen nga mineralet në urinën tuaj. Problemet e zakonshme që çojnë në gurët e fshikëzës përfshijnë:

 • Prostata e zgjeruar
 • Bllokimi në bazën e fshikëzës
 • Divertikula e fshikëzes (shtesa e brendshme e fshikëzes shpohet në një pjesë të dobët të murit të fshikëzës)
 • Një infeksion i traktit urinar
 • Rrezatimi në legenin tuaj
 • Dëmi nervor
 • Operacion i fshikëzës
 • Cistocela (kur muri i fshikezes së një femre dobësohet, lëshohet dhe bënë pesion në zonën e pelvikut)
 • Mos zbrasja e tëresishme e fshikëzës
 • Urina acidike mund të shkaktojë gurë në fshikëz. Urina e mbikoncentruar mund të shkaktojë gurë në fshikëz. Një objekt i huaj në fshikëzën tuaj mund të shkaktojë gurë në  fshikëz.

Gurët e veshkave nuk janë të njëjta si gurët e fshikëzës. Gurët e veshkave jo gjithmonë largohen vetë. Nëse ngecin në fshikëz, ata mund të prodhojnë gurë të rinj.

 

Si diagnostikohen gurët e fshikëzës?

Nëse keni simptoma vizitoni mjekun. Mjeku juaj do të kryejë një test  fizik. Ai do të shtypë në barkun tuaj për të parë nëse keni dhembje. Për meshkujt, mjeku mund të bëjë një provim rektal për të kontrolluar prostatën tuaj. Testet shtesë përfshijnë:

 • Një test i urinës (duke përdorur një shishe sterile për të shmangur bakteret)
 • Imazhet e pelvikut (CT scan, X-ray, ultratinguj)
 • Imazhe të traktit urinar (CT scan), të cilat mund të përfshijnë një ngjyrë të veçantë të injektuar në venat tuaja për të nxjerrë në pah gurët
 • Kistoskopi (duke futur një tub të vogël, fleksibël të bashkangjitur në një aparat fotografik në uretër, ku kalon urina.)

 

A mund të pengohen ose shmangen gurët e fshikëzës?


Disa faktorë mund të ndihmojnë në parandalimin ose shmangien e gurëve të fshikëzës. Kjo perfshin:

 • Trajtojeni një infeksion të traktit urinar në fillim.
 • Vizitoni mjekun për kushtet e tjera mjekësore që shkaktojnë gurë në fshikëz.
 • Qëndroni të shëndetshëm. Pini shumë ujë. Shmangni ushqimin me yndyrë të lartë, kripë dhe sheqer.
 • Shmangni pirjen e duhanit.
 • Shmangni drogat ilegale.
 • Mos prisni për të vizituar mjekun vetëm kur vëreni simptoma.

 

Trajtimi i gurëve të fshikëzës

Disa gurë të fshikëzës (të vegjël) kalojnë vetë. Kjo ndodh kur ju urinoni. Mund të keni dhimbje ndërsa kalojnë. Pini 6 deri në 8 gota ujë çdo ditë për të rritur urinimin. Në shumicën e rasteve, mjeku juaj do të duhet t’i heqë ato. Mënyra më e zakonshme është përdorimi i një cistoskopi. Mjeku juaj do të vendosë tub të vogël të bashkangjitur në një aparat fotografik në uretrën tuaj. Kamera zbulon gurët. Mjeku juaj përdor lazer ose ultratinguj për të thyer gurët në madhësi më të vogla. Lëngjet do të lajnë pjesët e mbetura. Nëse gurët janë shumë të mëdhenj, kirurgjia mund të jetë e nevojshme. Mjeku do të shkurtojë një hapje afër legenit tuaj për të hequr gurët. Kirurgjia kërkon një formë të anestezisë. Ju duhet te qendroni në spital.

 

Të jetosh me gurë në fshikëz

Pas operacionit, mjeku juaj do të kontrollojë për të siguruar që të gjithë gurët janë zhdukur. Ai mund të përsërisë testet për të konfirmuar. Mjeku juaj gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe për të parandaluar infeksionin.

Mjeku  mund të ketë nevojë të trajtojë shkakun e gurëve të fshikëzës tuaj. Për shembull, nëse mjeku juaj gjen tumor në fshikëz, ai do të kontrollojë kancerin. Rekomandimi i tanishëm klinik nga Akademia Amerikane e Mjekëve Familjarë (AAFP) nuk përfshin shqyrtimin rutinor parandalues për kancerin e fshikëzës. Nese lihen të patrajtuar, gurët në fshikëz mund të shkakëtojnë dëme afatgjate. Kjo përfshinë përseritje të infeksioneve të traktit urinar ose lëndim të fshikëzës, veshkave apo uretrës.

 

Pyetje për mjekun tuaj

 • Si mund ta themi dallimin midis gurëve të fshikëzës dhe gurëve të veshkave?
 • A janë gurët e fshikëzës një faktor rreziku për kancerin e fshikëzës?
 • A mund t’i trajtoj dhimbjet nga gurët e fshikëzës me ilaçe pa receten e mjekut?
 • Nëse unë kam gurë në fshikëz një herë, a kam më shumë gjasa për t’i marrë ato përsëri?
 • A janë gurët e fshikëzës të trashiguara?
 • A janë më të vështira gurët e fshikëzës për gratë shtatzëna?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com