Lart

Shenja në urinën tuaj që paralajmëron se keni llojin më serioz të kancerit

Melanoma – kanceri i pestë më i zakonshëm në Mbretërinë e Bashkuar – është një nga format me rritjen më të shpejtë të sëmundjes.

Ka rreth 16,200 raste të reja të sëmundjes çdo vit, nga të cilat 2,300 rezultojnë në vdekje. Karakterizimi i sëmundjes, megjithatë, mund të mundësojë zbulimin dhe trajtimin e hershëm. Në disa raste të rralla, pacientët me kancer mund të paraqiten me vija ngjyrash në urinën e tyre.

Sipas faqes së internetit të Harvard Health, melanoma është “lloji më serioz i kancerit. Në raste të rralla, melanoma mund të vendosë në qarkullim melaninën, pigmentin që errëson lëkurën, dhe një pjesë e atij pigmenti mund të përfundojë në urinë”.

Trupi shëndetësor shpjegon se kur urina kthehet në “vërtet ngjyrë kafe”, kjo mund të shkaktohet nga një produkt i prishjes së hemoglobinës – bilirubinës.

“Bilirubina grumbullohet në gjak për shkak të sëmundjeve të mëlçisë, si hepatiti dhe cirroza, ose një kanal biliare i bllokuar nga një gur në tëmth, një tumor ose ndonjë pengesë tjetër. Nëse një pjesë e asaj bilirubine të tepërt futet në urinë, mund të marrë një ngjyrë kafe.

Anemia hemolitike, kur shumë qeliza të kuqe të gjakut prishen në të njëjtën kohë, gjithashtu prodhon një tepricë të bilirubinës që mund të dëmtojë urinën”. Edhe pse pigmenti i lëkurës ndonjëherë mund të rrjedhë në qarkullimin e gjakut, ai mbetet një dukuri e rrallë. Shenjat e zakonshme që duhen pritur nga sëmundja përfshijnë ndryshimet në nishanet.

NHS thotë: “Shenja më e zakonshme e melanomës është shfaqja e një nishani të ri ose një ndryshim në një nishan ekzistues. Kjo mund të ndodhë kudo në trup, por zonat më të prekura janë kurrizi tek burrat dhe këmbët tek gratë”.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com