Lart

Angina: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë është Angina?

Angina është një sëmundje e zemrës që shkakton dhembje gjoksi ose presion. Megjithatë, jo të gjitha dhimbjet dhe presioni i gjoksit janë të lidhura me zemrën.

Ekzistojnë tri lloje të Anginës:

 • Angina e qëndrueshme. Kjo është më e zakonshme. Ndodh kur zemra juaj po punon më shumë se normalisht. Angina e qëndrueshme ka një model të rregullt. Zakonisht trajtohet gjatë një periudhe të gjatë. Trajtimi mund të përfshijë një rikthim gradual të ushtrimeve, si dhe një program rehabilitimi kardiak. Kjo përmirëson aktivitetin e zemrës tuaj dhe mund të zvogëlojë faktorët e rrezikut që ndihmojnë në përparimin e gjendjes.
 • Angina e paqëndrueshme. Kjo është më serioze. Kjo mund të ndodhë pa qenë fizikisht aktive. Dhe nuk ndë model. Ajo zgjat më shumë se sa Angina e qëndrueshme. Pushimi dhe mjekësia nuk ndihmojnë. Kjo mund të jetë një paralajmërim për një atak në zemër.
 • Angina variante. Kjo është e rrallë. Zakonisht ndodh gjatë natës ose herët në mëngjes kur pushon. Barnat mund të ndihmojnë.

Angina mund t’ju shqetësojë kur jeni duke bërë aktivitete si ecja, ngritja e shkallëve, ushtrimi ose pastrimi. Ju duhet të shkoni në dhomën e urgjencës nëse keni dhimbje gjoksi të cilat nuk largohen.

Simptomat e Anginës

 • dhimbje gjoksi ose presion
 • djersitje intensive
 • vështirësi në frymëmarrje
 • dhimbje në duart, qafën, nofullën ose shpatullën tuaj
 • të përziera
 • lodhje (ndjeheni shumë të lodhur)
 • ndjenja e gazit ose mostretjes
 • dhimbje që vjen dhe shkon.

Angina Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çfarë shkakton Anginën?

Angina është një formë e sëmundjeve të zemrës. Ajo është shkaktuar nga bllokimet e arterieve që furnizojnë me gjak zemrën tuaj. Disa faktorë të rrezikut mund të çojnë në sëmundje të zemrës, duke përfshirë:

 • tensioni i lartë
 • diabeti
 • pirja e duhanit
 • kolesteroli i lartë
 • menopauza te gratë
 • historia familjare e sëmundjeve të zemrës në moshë të re.

Si diagnostikohet Angina?

Mjeku juaj do të shqyrtojë simptomat tuaja dhe do t’ju pyesë për historinë e familjes suaj. Për të testuar për sëmundje të zemrës, mjeku juaj mund t’i nënshtrojë në një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

 • Elektrokardiogram (EKG ose ECG). Kjo përfshin lidhjen e telave dhe elektrodave në gjoksin tuaj. Mund të zbulojë dëmtime në zemër dhe në arteriet. Nëse testimi kryhet gjatë kohës që keni Anginë, mund të tregojë nëse dhimbja është e lidhur me zemrën tuaj.
 • Testi i stresit. Kjo përfshin ecjen në një makinë të ecjes ose të merrni ilaçe të caktuara. Në makinën e ecjes, ju do të keni të njëjtat tela dhe elektroda të vendosur në gjoksin tuaj. Kjo mund të zbulojë çdo anomali me zemrën tuaj, gjatë kohës kur jeni fizikisht aktiv.
 • Rrezatimi me rreze X i zemrës. Kjo i siguron mjekut tuaj një pamje të zemrës suaj.
 • Kateterizimi i zemrës. Gjatë kësaj prove, mjeku juaj do të futë një tub shumë të gjatë dhe të hollë në një arterie në krahun ose këmbën tuaj. Mjeku do ta drejtojë tubin në zemrën tuaj. Mjeku juaj do të injektojë ngjyrën në arteriet rreth zemrës. Kjo bëhet me një gjilpërë të vogël të futur në një venë në krahun tuaj. Ai ose ajo gjithashtu do të bëjë fotografim me rreze X gjatë procedurës për të shikuar për bllokime.

 

A mund të parandalohet apo shmanget Angina?

Mënyra më e mirë për të parandaluar Anginën është parandalimi i sëmundjeve të zemrës. Nëse keni presion të lartë të gjakut, diabet, dhe/ose kolesterol të lartë, ndiqni planin e trajtimit të mjekut tuaj. Nëse pini duhan, ndaloni. Mbani një dietë të shëndetshme, një peshë të shëndetshme dhe bëni stërvitje të rregullta për të shmangur sëmundjet e zemrës.

Nëse tashmë keni sëmundje të zemrës, hapat e listuara më sipër janë të rëndësishme për të ndihmuar që problemi të mos përkeqësohet. Nëse keni një histori familjare të sëmundjeve të zemrës, bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat e reduktimit të faktorëve të rrezikut që e bëjnë atë më keq.

 

Trajtimi i Anginës

Angina e rëndë shpesh trajtohet me një ilaç që quhet nitroglicerinë. Në përgjithësi, Angina mund të trajtohet duke trajtuar sëmundjen e zemrës. Nëse diçka tjetër përveç sëmundjes së zemrës shkakton dhimbjen e gjoksit, mjeku juaj do të rekomandojë trajtimin për atë gjendje.

Të jetosh meAnginë

Të jetosh me Anginë nënkupton kontrollin e faktorëve të rrezikut tuaj. Nëse keni sëmundje zemre të shkaktuara nga kushtet themelore, ndiqni planin tuaj të trajtimit për një jetë të shëndetshme. Merrni barnat e përshkruara.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë ndryshimesh jetësore duhet të bëj për të lehtësuar simptomat e mia?
 • A është e sigurt për mua të ushtroj? Si mund të filloj?
 • A mund të ndihmojë kirurgjia?
 • A do ndërveprojë ilaç që më është caktuar me ilaçet që tashmë marr?
 • Cilat simptoma nënkuptojnë se gjendja ime po përkeqësohet?
 • A më vendos Angina në rrezik për ndonjë problem afat-gjatë?

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com